Verkeer Verkeersveiligheid

Iedereen wil een verkeersveilig Utrecht. Daarom richt de gemeente verschillende plekken in de stad opnieuw in. Een verkeersveilige stad krijgen we niet alleen met borden, drempels of verkeerslichten. Daar is ook verkeersveilig gedrag van automobilisten, fietsers en voetgangers voor nodig.
Bekijk de verkeers(veiligheids)projecten per wijk
Lees meer over het verkeersbeleid
Wat kunt u doen?
U kunt zelf ook iets doen om het verkeer in Utrecht veiliger te maken. Bijvoorbeeld een onveilige verkeerssituatie doorgeven.
Wat doen wij?
Tussen 2012 en 2020 investeren wij € 10 miljoen om de verkeersveiligheid te verbeteren. We onderzoeken ook waar het beter kan. Hiervoor gebruiken we ook uw meldingen en voorstellen.
Bijeenkomsten met gedragsdeskundigen
In 2017 hebben deskundigen met elkaar gesproken over verschillende verkeersvragen.
Lees de uitkomsten van deze bijeenkomsten
Utrechts Veiligheidslabel (UVL)
Om verkeerseducatie op scholen onder de aandacht te brengen en een hoge kwaliteit te verzekeren, is er een keurmerk in het leven geroepen: Verkeersveiligheidslabel. In Utrecht kunnen scholen zich hiervoor aanmelden.
Snelheidsborden
Hoe hard rijdt u in het verkeer? Soms hebt u dat niet in de gaten. Daarom hebben we de digitale borden op straat staan. Deze laten zien hoeveel kilometer per uur u rijdt. Deze borden helpen automobilisten zich veilig en verantwoord te gedragen.
De snelheidsborden hebben invloed op het rijgedrag als:
- verkeer met ongeveer 5 tot 10 kilometer per uur boven de maximale snelheid rijdt
- verkeer onbewust boven de maximale snelheid rijdt
- deze borden niet langer dan ongeveer 6 weken op 1 plek staan
De snelheidsborden meten de snelheid van al het verkeer, dus ook van fietsers, brommers, politie, ambulance en brandweer. Deze metingen kunnen we er niet uit filteren. Dit maakt de gegevens van de borden minder betrouwbaar.
Registraties snelheidsborden inclusief fietsers, brommers, nood- en hulpdiensten (pdf, 47 kB)


