Voetganger Voetgangersgebied binnenstad

Sinds 1 mei 2018 is het voetgangersgebied in de binnenstad groter geworden. Ook de tijden waarop u in het gebied mag fietsen en bevoorraden zijn aangepast.


Fietsen

  • Op maandag tot en met vrijdag is het tussen 18.00 uur en 10.00 uur toegestaan om te fietsen in het voetgangersgebied.
    • Voor het deel dat per 1 mei 2018 uitgebreid is (oostzijde van de Oudegracht tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat én de aangrenzende straten Ganzenmarkt, het Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug) is het van maandag tot en met vrijdag de hele dag toegestaan om te fietsen.
  • Op zaterdag en zondag mag er in het hele gebied alleen tussen 18.00 uur en 10.00 uur gefietst worden.

Bekijk de kaart van het voetgangersgebied (pdf, 103 kB)

Als u niet in de binnenstad hoeft te zijn, kunt u het beste via de singels fietsen. Rondom het voetgangersgebied is een comfortabele fietsroute. De komende jaren worden deze routes nog prettiger voor fietsers gemaakt. Aan de randen van het voetgangersgebied werken we aan extra mogelijkheden om uw fiets te parkeren.

Fietsers met een beperking

Bent u afhankelijk van uw fiets om u door het voetgangersgebied te verplaatsen? Dan kunt u een ontheffing aanvragen via www.utrecht.nl/verkeersontheffing. Deze ontheffing is in 2018 gratis aan te vragen. Bij de aanvraag kunt u aangeven of u een schildje wilt ontvangen dat u op uw fiets bevestigt zodat u herkenbaar bent als mindervalide fietser. Deze optie is niet verplicht.

Voor fietsers met een beperking die graag hun fiets willen stallen in het voetgangersgebied reserveren we een aantal plekken in de overdekte, gelijkvloerse fietsenstalling Zadelstraat en de Pop-up Parkings op de Neude en het Vredenburg. Deze speciale plekken zijn een (tijdelijke) pilot. Na de zomer evalueren we het gebruik en besluiten we of ze blijven.

Bevoorraden

De tijden voor bevoorrading (venstertijden) zijn aangepast: uitbreiding met zondagen en meer tijd voor schone voertuigen.

Bekijk de venstertijden

Evaluatie

Eind 2018 bekijken we of we de maatregelen moeten aanpassen. Dat doen we op basis van tellingen en een evaluatie onder gebruikers van het voetgangersgebied.

Hulp en contact voetganger

Telefoon

14 030

E-mail

verkeer.en.vervoer@utrecht.nl