Koningsdag en vrijmarkt

Koningsdag vieren we op donderdag 27 april 2023. De vrijmarkt begint al op woensdagavond 26 april. Ook zijn er evenementen in de wijken.

Alles over Koningsdag

Viert u Koningsdag dit jaar? En wilt u bijvoorbeeld het programma weten of hoe het zit met de bereikbaarheid van het vrijmarktgebied? Of waar u kunt parkeren? Als hierover meer bekend is, vindt u alle informatie over het plannen en vieren van een geslaagd Oranjefeest op Koningsdag in Utrecht.

Wanneer

  • De vrijmarkt is van dinsdag 26 april 18.00 uur tot en met woensdag 27 april 18.00 uur.
  • Muziekevenementen in de binnenstad vinden op 26 april plaats van 18.00 uur tot en met 1.00 uur en op 27 april van 13.00 uur tot en met 19.00 uur.

Meedoen aan de vrijmarkt

Iedereen mag meedoen

U mag van dinsdag 26 april 18.00 uur tot woensdag 27 april 18.00 een kleedje neerleggen in het vrijmarktgebied. U kunt zelf een plekje uitzoeken en hoeft zich niet aan te melden. En u kunt geen standplaats of kraam huren.

Kindervrijmarkten

In de stad zijn 3 plekken gereserveerd voor kleedjesverkoop door kinderen. Dit zijn park Lepelenburg, het Nijntjepleintje en de Van Asch van Wijckskade. In de wijken worden ook verschillende kinderactiviteiten georganiseerd.

Alleen 'rommelmarkt'

Tijdens de vrijmarkt kunt u al uw verzamelde spullen van de afgelopen jaren verkopen. De markt is alleen bedoeld voor tweedehands spullen. Commerciële verkoop is niet toegestaan.

Verkoop eten en drinken

Op de vrijmarkt mag u geen zelfgemaakt eten of alcoholhoudende dranken verkopen. Wel mag u andere dranken of eten in gesloten verpakking verkopen, bijvoorbeeld blikjes frisdrank of zakjes snoep. Commerciële verkoop is niet toegestaan.

Afval

Hebt u niet alles verkocht? Laat uw onverkochte spullen niet achter in het vrijmarktgebied. Neem uw spullen mee naar huis of doe ze in een container. Deze staan op centrale punten in het vrijmarktgebied.

Evenementenvergunning aanvragen

U kunt geen evenementenvergunning meer aanvragen voor Koningsdag 2023. De aanvraagtermijn is verlopen.

Tapontheffing aanvragen

Wilt u als organisator alcohol schenken tijdens Koningsdag? Dan hebt u een tapontheffing nodig.

Vraag tapontheffing aan

Let bij het aanvragen van een tapontheffing op het volgende:

  • de behandeling van een aanvraag voor een tapontheffing in de binnenstad duurt 12 weken, vraag de ontheffing dus uiterlijk 2 februari 2023 aan.
  • de behandeling van een aanvraag voor een tapontheffing in de buitenstad (de stad buiten de singels) duurt 6 weken, vraag de ontheffing dus uiterlijk 16 maart 2023 aan.

Verkooppunten winkels

Hebt u een onderneming? Dan hoeft u geen vergunning voor een verkooppunt aan te vragen als:

  • het verkooppunt niet breder is dan de gevel van het bedrijf, in totaal niet dieper dan 2 meter vanaf de gevel is en geen uitgang belemmert.
  • de vrije doorgang voor het verkooppunt op de stoep minimaal 1,5 meter is (niet nodig als de totale doorgang op straat voor het verkooppunt minimaal 4 meter is)
  • u etenswaren of goederen verkoopt die tot de gewone bedrijfsuitoefening van de winkel horen
  • u geen etenswaren frituurt, bakt, kookt of op een andere vergelijkbare wijze bereid bij het verkooppunt
  • u geen alcoholhoudende drank verkoopt
  • u geen drank in glaswerk verkoopt

Hulp en contact Koningsdag

Telefoon

14 030

E-mail

koningsdag@utrecht.nl