Kunst en cultuur Kunst in de openbare ruimte

Kunst op straat

In Utrecht staan ruim 400 kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen en in parken. Maar ook op plekken als bibliotheken, wijkbureaus en parkeergarages. Kunst maakt de stad bijzonder voor inwoners en bezoekers. De gemeente geeft al 70 jaar kunstenaars opdracht om kunst voor de stad te maken. Hierbij betrekken we buurtbewoners of gebruikers van een pand of locatie.

Kunst in alle wijken

In alle wijken van Utrecht zijn bijzondere en aansprekende kunstwerken. Ze hebben elk een eigen verhaal. In de binnenstad vindt u bekende beelden als De Haas, de Theepot en nijntje. En wie kent niet de gigantische figuren in het Griftpark? Ook buiten het centrum is veel kunst te zien. Zoals in het Máximapark, op begraafplaatsen Daelwijck en Sint Barbara en op scholen.

Adviescommissie

De adviescommissie beeldende kunst en vormgeving (ABKV) adviseert de gemeente over beeldende kunst in de openbare ruimte en het kunstopdrachtenbeleid. Daarnaast zijn de individuele adviescommissieleden als inhoudelijke adviseurs verbonden aan een aantal aparte kunstopdrachten in de stad.

Lees meer over de samenstelling van deze adviescommissie

Website voor alle kunstwerken in Utrecht

Op de website www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl staan alle kunstwerken uit de collectie van gemeente Utrecht. U vindt op deze website ook een overzicht van verschillende wandel- en fietsroutes langs kunst in de stad. Wilt u een gedrukte versie van een route langs 16 bijzondere werken? Deze kunt u gratis ophalen bij de VVV aan het Domplein.

App 'Kunst in openbare ruimte Utrecht'

Met de app 'Kunst in openbare ruimte Utrecht (KOR Utrecht)' kunt u op pad om kunstwerken te ontdekken. Via de app kunt u makkelijk informatie opzoeken over een kunstwerk. Hiervoor heeft de app een unieke locatiefunctie die informatie geeft van uw positie en meerdere kunstwerken in de buurt. Download de app via de app store.

Beleid Kunst in de Openbare Ruimte Utrecht

De collectie is opgebouwd door het opvallende en vooruitstrevende beleid van de gemeente op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Daardoor heeft Utrecht veel spraakmakende kunstwerken en projecten gepresenteerd die zowel lokaal, nationaal en internationaal de aandacht hebben getrokken. Het beleid rond kunst in de openbare ruimte in Utrecht beweegt mee met maatschappelijke ontwikkelingen. Meer weten?

Lees de Uitvoeringsnota Kunst in de openbare ruimte Utrecht 2017-2020 (pdf, 1,4 MB)

 

Hulp en contact Culturele Zaken

E-mail

secretariaatcz@utrecht.nl

Telefoon

14 030

Nieuwsbrief

Aanmelden