Nachtcultuur

Clubs, podia, dj’s, radiostations, makers en creatieven zorgen voor cultuur in de Utrechtse nacht. Zij zorgen samen voor een bruisende nachtcultuur waar velen van genieten.

Aantrekkelijke nachtcultuur is belangrijk voor onze stad. Met nachtcultuur bedoelen we nachtclubs of podia met een eigen muziekprogrammering in de nacht, waar voornamelijk clubmuziek gedraaid wordt. Mensen bezoeken deze plekken ongeveer tussen 22.00 en 6.00 uur.

Om de nachtcultuur naar een hoger niveau te tillen, maakten we de Utrechtse Nachtvisie 2030. Daarvoor wilden we eerst inzicht krijgen in het huidige aanbod in het uitgaansleven en de behoeften van het Utrechtse publiek.

Vragenlijst uitgaansleven en nachtcultuur

We spraken met veel verschillende betrokkenen. Van 22 augustus tot en met 4 september 2022 vulden bewoners een online vragenlijst in. Het publiek is enthousiast over de Utrechtse nachtcultuur. Maar zij, de sector zelf en wij zien ook ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld om de nacht met verschillende soorten cultuur bruisender te maken.  

Bekijk de resultaten bewonerspanel Utrecht uitgaansleven

Nachtvisie

De komende jaren blijven we in gesprek met de sector en andere betrokkenen. We investeren in subsidies en voorzieningen voor een aanbod in meer verschillende ‘smaken’. Aanbod dat toegankelijk is en waar iedereen zich veilig voelt.

Dat aanbod en het programma bepaalt de sector zelf. Wij geven de sector ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen. Nachtcultuur tot een succes maken, betekent ook respect hebben voor de omgeving. Het voorkomen van overlast is daarom een belangrijk aandachtspunt.

Vaststelling door gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad moet de visie nog bespreken. Dat gebeurt later in het jaar. Utrecht is dan de 2e stad in Nederland met een visie op nachtcultuur en hoopt een inspiratie te zijn voor andere steden.

Lees de Nachtvisie 2030 (pdf, 3 MB)