Kunst en cultuur Nieuws kunst en cultuur

Lees hieronder de actuele informatie over kunst en cultuur.

Cultuur en coronaperiode

De gevolgen van het coronavirus betekenen een grote klap voor culturele organisaties. En ook voor het culture aanbod in de stad.

Verhalen over impact van coronavirus op cultuursector

In deze coronatijd tekenen we verhalen op van mensen die werken in de Utrechtse culturele sector. Hoe ervaren zij deze tijd, hoe kijken zij terug en hoe kijken zij vooruit. 
Lees de verhalen

Aanvragers ontvangen subsidie amateurkunsteducatie 2022-2024

02-08-2021 | De 10 Utrechtse gesubsidieerde organisaties die een aanvraag indienden voor subsidie Amateurkunsteducatie krijgen deze ondersteuning ook voor de periode 2022-2024. Deze subsidieregeling heeft als doel goede lessen in amateurkunst beter bereikbaar te maken in de wijken en voor iedereen. De lesorganisaties leveren een waardevolle bijdrage aan het diverse lesaanbod in de stad en aan de talentontwikkeling van Utrechters.

Lees de raadsbrief


Oproep: ontwerp kunst voor bij de herinneringsbomen

26-06-2021 | In 2022 vieren we dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Om in de hele stad een blijvende herinnering te creëren, planten we in alle 10 de wijken een herinneringsboom. Bij de 10 herinneringsbomen komt een kunstwerk. Bent u professioneel kunstenaar of ontwerper? En woont of werkt u in Utrecht of hebt u een andere duidelijke link met de stad? Dan is dit onze open oproep aan u om een idee te bedenken voor een fysiek ontwerp bij de 10 bomen. Een ontwerp dat betekenis toevoegt aan de plekken en uitnodigt tot gesprek en ontmoeting. Stuur uw idee voor 4 september 2021 naar ons op.

Lees meer over de kunstopdracht herinneringsbomen


Basissubsidie amateurkunst 2021-2022

22-07-2021|Tot 1 oktober kunnen stichtingen en verenigingen die zich bezighouden met amateurkunst in Utrecht weer subsidie aanvragen: Basissubsidies Amateurkunst. Amateurkunst is heel divers, van klassiek ballet tot Indiase dans, van jazz muziek tot beeldende kunst, vormgeving en mediakunst, van Chinese opera tot poëzie en spoken word.

De Basissubsidies Amateurkunst is bedoeld voor groepen die de subsidie nodig hebben voor hun voortbestaan. Het gaat om een tegemoetkoming in de kosten van de artistieke leiding en huur van oefenruimte. Lees meer over de voorwaarden in de subsidieregeling: Nadere regel basissubsidies amateurkunst gemeente Utrecht (overheid.nl). Als u vragen hebt, stuur dan een mail naar basissubsidieamateurkunst@utrecht.nl.

Deze subsidie aanvragen kan via het subsidieloket.


Utrecht investeert mee in bouwen van muziekstudio’s

16-07-2021| Muzikanten, producers en geluidskunstenaars kunnen bij de gemeente Utrecht subsidie aanvragen voor muziekstudio’s. De subsidie kunt u gebruiken om investeringen te doen: voor de aanschaf van geluidswerend materiaal tot de complete nieuwbouw van een cluster studio’s. De gemeente vergoedt tot 50 % van de investering. Per vierkante meter verhuurbare vloeroppervlakte kunt u maximaal € 1.250 subsidie aanvragen. Tot en met 2024 hebben wij jaarlijks € 217.000  beschikbaar.

Vraag subsidie muziekstudio bouwen aan

Lees hier de raadsbrief en de raadsbrief Nadere regel subsidie Investeringsbijdrage muziekstudio's


HET PUNT; loket voor vraag en aanbod voor creatieve initiatieven

13-07-2021Nieuwe initiatiefnemers en iedereen die een nieuw of uitgesteld programma of activiteit wil realiseren of presenteren, kunnen terecht bij HET PUNT. Dit onafhankelijke loket brengt vraag en aanbod van fondsen, ruimtes en locaties in Utrecht samen.

Ruimte in onze stad is schaars en er zijn vele verschillende subsidiemogelijkheden. Veel makers zijn voor hun uitgestelde cultuuraanbod in de tweede helft van 2021 op zoek naar een podium of plek. HET PUNT helpt artiesten, producenten, kunstenaars, ondernemers en andere creatieve Utrechters bij het vinden van de juiste contactpersonen in de stad of bij de gemeente en andersom. Of het nu gaat om een vergunning, de juiste subsidie of om ruimtes. “We hebben in Utrecht geweldige initiatiefnemers die popelen om geweldige projecten op te zetten,” aldus de initiatiefnemers van HET PUNT die werken in de cultuursector. “We zien dat er helaas ook regelmatig obstakels ontstaan in de realisatie van initiatieven. HET PUNT helpt bij het overwinnen van die obstakels en om de initiatiefnemers vooruit te helpen. Dit doen we door de juiste verbindingen te maken.”

HET PUNT is een pilot tot eind van 2021 en wordt ondersteund door de gemeente. De resultaten van deze proef geven inzicht in wat er nodig is om de Utrechtse cultuur na de lockdown weer in beweging te brengen. Ook wordt onderzocht hoe het loket een vaste plek in de stad kan krijgen. Lees meer op www.hetpuntutrecht.nl en abonneer u op hun nieuwsbrief.


Cultuur op meer plekken in Utrecht

14-06-2021| Utrecht gaat tijdelijk helpen om culturele activiteiten op meer plekken in de stad mogelijk te maken. Bijvoorbeeld op plekken waar nu geen cultuuraanbod met subsidie is. Zoals bijvoorbeeld boekhandels, bibliotheken, wijkcultuurhuizen, broedplaatsen en de ongesubsidieerde nachtsector. Maar ook op plekken waar dit niet gebruikelijk is, zoals in leegstaande gebouwen. Dit is nodig omdat beeldend kunstenaars, muzikanten, acteurs en programmamakers op dit moment een minder groot publiek bereiken.

De theaters en bestaande muziekpodia zijn open, maar voor beperkt publiek. Met een nieuwe subsidie voor organisatoren van deze activiteiten wil Utrecht de ruimte voor cultuur in de stad tijdelijk flink vergroten. Alle vormen van kunst en cultuur zijn mogelijk. Er valt straks dus weer meer te beleven.

Geld beschikbaar voor afgestudeerden

Ook stelt de gemeente € 750.000 beschikbaar voor een 'alumnitraject' voor afgestudeerden. De Hogeschool voor de Kunsten (HKU), het mbo Creative College, de Herman Brood Academie en het Nimeto krijgen elk op basis van het aantal studenten een budget om hun afgestudeerden intensiever te begeleiden naar de beroepspraktijk.

Lees hier meer over de subsidieregeling Programmeringsbudget Cultuur gemeente Utrecht


Utrecht compenseert extra coronakosten van evenementensector

03-05-2021 | De Utrechtse evenementensector krijgt hulp van de gemeente bij het opstarten na de lockdown. Deze sector is heel zwaar getroffen tijdens de coronacrisis. Organisatoren moeten bovendien extra kosten maken om hun evenement coronaproof te maken. Hiervoor kunnen ze een vergoeding krijgen. Het gaat om Utrechtse evenementen tussen 1 juli en 31 december 2021. Er zijn 2 subsidieregelingen. De eerste regeling is voor culturele evenementen die in normale omstandigheden georganiseerd worden zonder subsidie. De tweede regeling is voor evenementen die cultuur niet als hoofdthema hebben, maar die wel een plek bieden aan culturele activiteiten. Voor de 2 regelingen is in totaal 0,5 miljoen beschikbaar. Vanaf 10 mei staan deze subsidies in het online subsidieloket.


Ontwikkelsubsidie voor organisaties en makers

22-04-2021 | Voor culturele organisaties en makers is er nu een ontwikkelsubsidie. De bijdrage is bedoeld voor de eigen (organisatie)ontwikkeling van makers en organisaties in de culturele sector; zowel zakelijk als artistiek. Bijvoorbeeld voor cursussen, workshops, residenties, masterclasses of voor een investering in fondsenwerving. Het gaat om een eenmalig bedrag van max € 10.000 voor organisaties. Individuele makers/zzp’ers kunnen eenmalig maximaal € 7.500  aanvragen. Voorwaarde bij het aanvragen van deze subsidie is dat er sprake moet zijn van een samenwerking met een (andere) organisatie. De deadlines voor de aanvraagrondes zijn: 31 mei, 31 augustus en 31 oktober 2021. Deze ontwikkelsubsidie is onderdeel van het corona herstel- en innovatiepakket. Vanaf 28 april kunt u de subsidie aanvragen via het subsidieloket. Voor vragen over deze subsidieregeling kunt u contact opnemen met het Subsidiebureau via subsidie@utrecht.nl of met Culturele Zaken via steunvoorcultuur@utrecht.nl.