Samenspeeltuinen voor álle kinderen

De nieuwe staande xylofoon in speeltuin Eilandsteede.

In Utrecht moeten alle kinderen mee kunnen doen. En dus ook in hun eigen buurt met elkaar kunnen spelen. Alleen zijn niet alle speeltuinen goed toegankelijk voor kinderen met een beperking. Daarom heeft Utrecht nu speeltuinen die een Samenspeeltuin zijn: een speelplek die toegankelijk is voor iedereen. Met toestellen en activiteiten voor alle kinderen.

Ontwikkeling Samenspeeltuinen in Utrecht

Speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn)

De Hoef is de eerste samenspeeltuin van Utrecht. Bij de aanleg in 2018 hadden de makers een bijzondere bril op: de samenspeelbril. Het is de vrolijke speel- en ontmoetingsplek in de nieuwe woonwijk Hoge Weide, vlak bij Leidsche Rijn Centrum. De eerste bewoners dachten mee over hun droomspeeltuin. De ideeën zijn verwerkt in een ontwerp en zo was de natuurspeeltuin meteen bij de opening in 2018 een plek voor iedereen.

Eilandsteede (Zuidwest)

De nieuwe publieksfavoriet en trots van Eilandsteede (in park Transwijk) is een staande xylofoon. Kinderen kunnen hierop samen muziek maken. Ook zijn in deze speeltuin houten vlonders aangelegd langs de rand van de zandbak. Zo kunnen kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak komen. Bij de avontuurlijke kastelen zijn praatpalen geplaatst. Kinderen die dit toestel niet kunnen beklimmen, kunnen zo toch de beleving van het kasteel meekrijgen.

Griftsteede (Noordoost)

In de speeltuin van Stadsboerderij Griftsteede in het Griftpark is onder andere een rolstoeldraaimolen geplaatst. Kinderen in een rolstoel kunnen hier zelfstandig in spelen.

Bankaplein (West)

In speeltuin Bankaplein is een free run parcours geplaatst en wordt een modderkeuken gemaakt. Ook zijn er andere aanpassingen gedaan, zodat iedereen makkelijk bij alle speeltoestellen kan komen.

Noordsepark (Noordwest)

In speeltuin Noordsepark zijn bomen geplant. Deze zorgen voor meer schaduw bij de zandspeelplek en het zwembad. Binnenkort worden de tegels gelijk gemaakt. Zo wordt de speeltuin beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Albatros (Vleuten)

In deze speeltuin vinden momenteel de aanpassingen plaats aan de hand van het samenspeelonderzoek.

Samenspeelclubs

In de samenspeeltuinen vinden wekelijks activiteiten plaats die geschikt zijn voor kinderen met en zonder beperking zoals samenspeelclubs.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

vastgoed@utrecht.nl