Zwarte plein opnieuw inrichten

Fase project:
In voorbereiding

Verwachte startdatum:
2024

Het Zwarte plein ligt in Geuzenwijk naast de speeltuin De Watergeus. Officieel heet het Zwarte plein het Lumbresplein. Er zijn plannen voor een nieuwe inrichting van het plein. 

Wat gaan we doen en waarom?

Op het plein zijn verschillende sportvoorzieningen. Het is niet fijn sporten op de ondergrond die er nu ligt. Na een regenbui blijven plassen liggen en er is veel geluidoverlast. Nu we het plein opnieuw gaan inrichten kunnen we het plein meteen groener maken. En zorgen dat het plein beter bestand is tegen warme zomers. Het is vooral de wens om weer meer gezamenlijke activiteiten te organiseren op een fijn plein, waar iedereen kan samenkomen. Samen met jongeren, buurtbewoners, partners en ontwerpers maken we een nieuw ontwerp voor het plein. 

Wat is er al gedaan?

Op dit moment werken we aan het ontwerp. We hebben geluisterd naar de wensen uit de buurt. We hebben al deze wensen op een rij gezet in een programma van eisen.  Op verschillende momententen spraken we met jongeren, bewoners en partners:

  • Tijdens activiteiten van DOCK, JoU, SportUtrecht en De Watergeus 
  • Tijdens werksessies Geuzenwijk met partners en bewoners 
  • Tijdens Burendag in september 2022 
  • Tijdens de pizza-avond met jongeren in mei 2023 
  • Tijdens een eerste bewonersavond in juni 2023 
  • Tijdens het ontwerpatelier in september 2023

Verslagen van de bijeenkomsten

Het proces voor het samen werken aan de herinrichting van het Zwarte plein begon met een avond voor jongeren (12-25 jaar). Zij zijn de belangrijkste gebruikers van dit plein. Er waren ongeveer 30 jongeren aanwezig. Op verschillende manieren konden zij meedenken en hun ideeën delen: via een online interactie presentatie, op uitgeprinte kaarten en door middel van foto's. Ook is er gesproken over de mogelijkheid om kunst te verwerken in het ontwerp. 

Belangrijkste uitkomst was dat het plein nu vooral voor voetballen wordt gebruikt en dat dat zo moet blijven. Met kunstgras, betere hekjes en nieuwe doeltjes zorgen we voor verbetering. Ook zijn er wensen voor nieuwe voorzieningen en voor verbeteringen aan de inrichting van het plein. Een paar jongeren gaan verder meedenken over het proces. 

Tijdens deze bijeenkomst bespraken we de ideeën vanuit de pizza-avond. De aanwezigen hebben feedback gegeven op alle punten. Waar mogelijk beantwoordden we vragen en namen we zorgen direct weg. Deelnemers deelden ook een paar nieuwe punten en deelden hun ideeën. Zo is er gesproken over een meerjarenplan voor het onderhoud van het plein en overlast door hondenpoep. Verbinding met de rest van de buurt is een belangrijk aandachtspunt. Dit geldt ook voor het gebruik van het plein op regenachtige dagen, waardoor het plein nu heel glad wordt. 

Tijdens het ontwerpatelier gingen wij in gesprek met de buurt. Bewoners konden de eerste ideeën voor het Zwarte plein bekijken. Ook stond er een FrietFiets en organiseerde SportUtrecht verschillende workshops. We hebben feedback opgehaald en bewoners konden meedenken over het ontwerp. Het was een drukbezochte middag op het plein.  

Belangrijke uitkomsten waren dat bewoners zeker willen voetballen, basketballen en tennissen. Maar ook klimmen, pingpongen of springen. Het is dus belangrijk om te kijken wat wel en niet past en hoe we zo goed mogelijk kunnen combineren op één veld. Bewoners willen meer groen, betere verlichting en een gezellige plek om elkaar te kunnen ontmoeten. Ook willen ze dat er meer kleur komt.

Vervolgstappen en planning 

Tijdens het werkatelier op 15 september 2023 lieten we de eerste schetsen van de ideeën aan de buurt zien. Iedereen kon tijdens deze bijeenkomst meedenken over een ontwerp. We werken 2 ontwerpen verder uit en u kunt meedenken over welk ontwerp we uiteindelijk definitief maken. De verwachte planning is dat we het plein in 2024 opnieuw kunnen inrichten.  

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
2024Start opnieuw inrichten Zwarte plein

Nieuwsbrief

In de Nieuwsbrief Utrecht plaatsen we berichten over dit onderwerp. Wilt u het laatste nieuws over het project ontvangen?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Hulp en contact Zwarte plein