Gebruik van sportvelden in winter

In Utrecht bestaan er 2 verschillende soorten sportvelden: natuurgrasvelden en kunstgrasvelden. Soms worden de velden afgekeurd vanwege het weer, voornamelijk in de winter. U mag de velden dan niet gebruiken.

Gebruik sportvelden algehele afgelasting

Sportbonden zoals de KNVB en KNHB kunnen besluiten om alle wedstrijden in een weekend af te lasten. Omdat er bijvoorbeeld veel regen is gevallen of omdat de grond bevroren is. Bij een algehele afgelasting gaan alle competitiewedstrijden van die dag of dat weekend niet door. Dit geldt voor zowel natuurgrasvelden als kunstgrasvelden.

Natuurgrasvelden

Is er sprake van een algehele afgelasting? Dan mag u de natuurgrasvelden niet gebruiken. Ook niet voor vriendschappelijke wedstrijden of trainingspartijen. Zo voorkomt u dat u de velden onherstelbaar beschadigt. 

Kunstgrasvelden

Ook de competitiewedstrijden op kunstgrasvelden gaan bij een algehele afgelasting niet door. Maar u mag in sommige gevallen de kunstgrasvelden wel gebruiken. Dit hangt af het weertype.

Sneeuw

U mag een kunstgrasveld niet gebruiken als er sneeuw op ligt. U mag de sneeuw ook niet verwijderen. Bijvoorbeeld bij een training.

Kale vorst

U mag het kunstgrasveld gebruiken bij kale vorst. Let op! Het veld kan erg hard zijn. U loopt het risico om blessures op te lopen.

Rijp

Bij rijp mag u het kunstgrasveld gebruiken. Let op! Het veld kan wel een glad speeloppervlak hebben.

Rijp ontstaat als de waterdamp in de lucht bevriest. U herkent rijp aan het witte laagje dat op het veld ligt. Dit laagje verdwijnt weer als de temperatuur omhoog gaat.

IJzel

Wij raden u aan om bij ijzel het kunstgrasveld niet te gebruiken. Het oppervlak is vaak te glad. En een bevroren oppervlak kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico om blessures op te lopen.

Opdooi

Bij opdooi raden wij aan het kunstgrasveld pas te gebruiken als het water van het veld af is. Opdooi komt over het algemeen niet vaak voor bij kunstgrasvelden.

Twijfel gebruik sportvelden

Is het slecht weer? En twijfelt u of u een kunstgrasveld of natuurgrasveld kunt gebruiken? Neem dan contact op met het vastgoedloket. Bel 030 - 286 26 02 of stuur een e-mail naar vastgoed@utrecht.nl.

Hulp en contact

Telefoon:
030 - 286 26 02

E-mail:
vastgoed@utrecht.nl