Zwembaden Schoolzwemmen

Het is belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Om het goed te leren is het belangrijk om lekker vaak te gaan zwemmen. Vanaf groep 4 kunnen leerlingen van basisscholen in Utrecht ook meedoen aan schoolzwemmen.

Zwemvaardigheid is belangrijk

Voor de veiligheid en zelfredzaamheid van kinderen is het belangrijk dat ze kunnen zwemmen. Sommige scholen bieden daarom schoolzwemmen aan. Hoe vaker uw kind gaat zwemmen, hoe beter hij of zij het leert. Zorg daarom dat uw kind ook buiten school gaat zwemmen.

Bekijk meer informatie over zwemles voor kinderen.

Schoolzwemmen in het basisonderwijs

Basisscholen in Utrecht bepalen zelf of zij meedoen met schoolzwemmen.
Hebben de meeste leerlingen in groep 4 nog geen zwemdiploma? Dan kan de school kiezen:

  • een half jaar 1 keer per week 1 tot 2 uur les, of  
  • een heel jaar maximaal 1 uur les per week.

Schoolzwemmen in het speciaal onderwijs

Ook de scholen voor speciaal onderwijs beslissen zelf of zij met schoolzwemmen meedoen. Ze overleggen met de zwembaden over de inhoud van de lessen en kijken naar de mogelijkheden van het kind. De wekelijkse zwemles duurt 30 tot 45 minuten.

Wat kost schoolzwemmen?

De gemeente Utrecht betaalt het schoolzwemmen. U hoeft als ouder/verzorger niets te betalen voor schoolzwemmen en het vervoer.

Diploma

De juf of meester vertelt het aan de leerling als hij of zij voor een diploma mag zwemmen (afzwemmen). Diplomazwemmen voor het reguliere basisonderwijs vindt buiten schooltijd plaats, meestal op zaterdag. Leerlingen uit het speciaal onderwijs kunnen voor het diploma zwemmen tijdens de schoolzwemles. U bent van harte welkom om te komen kijken bij het diplomazwemmen.

Vragen over schoolzwemmen

Hebt u vragen over het schoolzwemmen? Neem contact op met de juf of meester van uw kind.