Wat gebeurt er in wijk Binnenstad?

Start herstel kademuur Janskerkhof

Na de zomer staren we met het herstel van de kademuur van de Drift bij het Janskerkhof. Dit gebeurt vooral vanaf het water. De werkzaamheden duren waarschijnlijk tot februari 2025.

Lees meer over herstel walmuur Drift bij Janskerkhof


Vanaf 1 januari 2025: strengere milieuzone en ingang zero-emissiezone

Vanaf 1 januari 2025 wordt de milieuzone strenger voor personenauto’s op diesel. Ook gaat dan de zero-emissiezone (ZE-zone) in voor bestel- en vrachtauto’s. De milieuzone en ZE-zone zijn hetzelfde gebied in het centrum van Utrecht.

‌Lees meer over de milieuzone en zero-emissiezone


Vanaf 10 juni boringen bij Jaarbeursterrein

Op het Jaarbeursterrein, op het oude parkeerterrein P3, gaan we diepe boringen plaatsen. Dit doen we om te kijken of we in de diepe ondergrond een warmte- en koudeopslag (WKO) kunnen aanleggen. Een WKO-systeem is een systeem met warmte- en koudeopslag om gebouwen te verwarmen en te koelen. De werkzaamheden zijn van 10 juni tot en met 31 juli. Van maandag tot en met donderdag van 7.00 tot 19.00 uur.  

Wat merkt u ervan?  

Tijdens de werkzaamheden kunt u wat geluidsoverlast ervaren van het geluid van de boormotor en kraan. De werkzaamheden hebben geen invloed op het verkeer. 


Werkzaamheden kelders Choorstraat

Tot en met september 2024 herstellen we de kelders onder de Choorstraat, tussen Stadhuisbrug en Steenweg. Deze werkzaamheden zorgen voor geluidsoverlast en voor overlast voor het verkeer. Het bevoorraden van de winkels kan niet via de Stadhuisbrug. Alle winkels blijven wel bereikbaar voor voetgangers.

Als de werkzaamheden volgens planning lopen, is de straat in oktober 2024 weer helemaal toegankelijk. 

Lees meer over werk aan de werven


Toekomstplan voor het Domplein

We werken aan een plan voor het Domplein. Dit doen we samen met verschillende bewoners, ondernemers en organisaties aan het Domplein. Dit plan noemen we een gebiedsprofiel: een document waarin de ambities en afspraken voor een gebied staan.

Lees meer over het toekomstplan voor het Domplein


Werk aan de Oudegracht en ontdekking spookkelder

Je kunt er bijna niet omheen: de Oudegracht ligt bij de Haverstraat en Hamburgerbrug helemaal open. De voorbijganger kijkt op een wirwar van leidingen, kabels en de gewelven van de Middeleeuwse kelders onder de straat. Eneco werkt hier aan de leidingen van de stadsverwarming en Vitens aan de waterleiding. De gemeente benut het moment om samen de riolering te vernieuwen en de werf- en straatkelders te herstellen. "Op een schaal van 1 tot 10 is dit voor wat  qua  uitdaging een typisch gevalletje van 10," zegt Gerrit Trouwborst, projectleider bij Eneco. "En de intensieve samenwerking met de gemeente en de eigenaar mag je gerust een primeur noemen."

'Spookkelder' ontdekt

En er is nog een primeur. Bij het uitgraven van een stuk straat van de Oudegracht kwam er een kelder tevoorschijn waarvan niemand meer wist dat hij bestond – dat noemen we een spookkelder. Achter een muur bleek nog een hele kelder te zitten. Jack van Dongen van aannemer Gebr. De Leeuw vindt het best spannend: "Dit is voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets meemaak." Eenmaal binnen bleek de ruimte veel langer en groter dan verwacht. En leeg. De gemeente bekijkt de historische waarde en de staat van de kelder. Jack vindt het een eer om mee te werken aan het herstel van de werven en kelders."Zeg nou zelf: zo’n bijzonder gebied vind je nergens anders op de wereld. Met het herstel schrijven we een stukje geschiedenis. Ik denk dat iedereen hier blij van wordt."


Park Paardenveld: opnieuw inrichten

We gaan Park Paardenveld opnieuw inrichten. Het park moet straks een fijne plek zijn in alle seizoenen van het jaar. We willen een park maken voor jong en oud, om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van het groen.

Meer over Park Paardenveld


Beurskwartier: herinrichting

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuwe buurt in het centrum: Beurskwartier. De levendige groene buurt komt op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Een buurt waar iedereen welkom is om te wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. En waar veel te doen en te zien is. Met gezellige straten en pleinen, groene parken en iconische hoogbouw.

Lees meer over de plannen voor Beurskwartier


Subsidie kelders wervengebied

Bent u een eigenaar van een monumentale werf-, kluis- of straatkelder? Dan kunt u subsidie krijgen voor het onderhoud, herstel en waterdicht maken van uw kelder. Zo willen we de kelders in het wervengebied veilig houden en dit bijzondere erfgoed voor toekomstige generaties behouden. Wij helpen u bij het herstel van schade aan uw kelder met kennis, advies en geld.

Lees meer over aanvragen van subsidie voor kelders wervengebied


Groter voetgangersgebied en meer autovrije straten binnenstad

Het drukste deel van de binnenstad krijgt meer ruimte voor voetgangers. We maken het voetgangersgebied groter. Sommige straten in de binnenstad worden autovrij.

Lees meer over groter voetgangersgebied en meer autovrije straten binnenstad


Visie op de binnenstad in 2040

We werken met elkaar aan het toekomstbeeld van de binnenstad: de omgevingsvisie, deelgebied Binnenstad. Wilt u meedenken en meepraten?

Lees meer over de visie op de binnenstad in 2040


Geen vrachtauto’s meer door Lange en Korte Smeestraat

Vanaf 1 juni 2023 mogen er geen voertuigen meer komen door de Lange en Korte Smeestraat die te zwaar, te breed of te lang zijn. Goederenvervoer naar Museumkwartier-Zuid kan met kleinere bestelauto’s, via een stadsdistributiecentrum of via Domplein met een ontheffing.

Lees meer over de verkeersmaatregelen

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1, Utrecht

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag t/m vrijdag