Wat gebeurt er in wijk Binnenstad?

Kappen zieke iep Herman Gortersstraat

We kappen binnenkort een iep in de Herman Gortersstraat bij het huisnummer 12. De boom heeft iepziekte.

Lees meer over het kappen van de boom in de Herman Gortersstraat


Werk aan de Oudegracht en ontdekking spookkelder

Je kunt er bijna niet omheen: de Oudegracht ligt bij de Haverstraat en Hamburgerbrug helemaal open. De voorbijganger kijkt op een wirwar van leidingen, kabels en de gewelven van de Middeleeuwse kelders onder de straat. Eneco werkt hier aan de leidingen van de stadsverwarming en Vitens aan de waterleiding. De gemeente benut het moment om samen de riolering te vernieuwen en de werf- en straatkelders te herstellen. "Op een schaal van 1 tot 10 is dit voor wat  qua  uitdaging een typisch gevalletje van 10," zegt Gerrit Trouwborst, projectleider bij Eneco. "En de intensieve samenwerking met de gemeente en de eigenaar mag je gerust een primeur noemen."

'Spookkelder' ontdekt

En er is nog een primeur. Bij het uitgraven van een stuk straat van de Oudegracht kwam er een kelder tevoorschijn waarvan niemand meer wist dat hij bestond – dat noemen we een spookkelder. Achter een muur bleek nog een hele kelder te zitten. Jack van Dongen van aannemer Gebr. De Leeuw vindt het best spannend: "Dit is voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets meemaak." Eenmaal binnen bleek de ruimte veel langer en groter dan verwacht. En leeg. De gemeente bekijkt de historische waarde en de staat van de kelder. Jack vindt het een eer om mee te werken aan het herstel van de werven en kelders."Zeg nou zelf: zo’n bijzonder gebied vind je nergens anders op de wereld. Met het herstel schrijven we een stukje geschiedenis. Ik denk dat iedereen hier blij van wordt."


Park Paardenveld: opnieuw inrichten

We gaan Park Paardenveld opnieuw inrichten. Het park moet straks een fijne plek zijn in alle seizoenen van het jaar. We willen een park maken voor jong en oud, om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van het groen.

Meer over Park Paardenveld


Beurskwartier: herinrichting

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuwe buurt in het centrum: Beurskwartier. De levendige groene buurt komt op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Een buurt waar iedereen welkom is om te wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. En waar veel te doen en te zien is. Met gezellige straten en pleinen, groene parken en iconische hoogbouw.

Lees meer over de plannen voor Beurskwartier


Subsidie kelders wervengebied

Bent u een eigenaar van een monumentale werf-, kluis- of straatkelder? Dan kunt u subsidie krijgen voor het onderhoud, herstel en waterdicht maken van uw kelder. Zo willen we de kelders in het wervengebied veilig houden en dit bijzondere erfgoed voor toekomstige generaties behouden. Wij helpen u bij het herstel van schade aan uw kelder met kennis, advies en geld.

Lees meer over aanvragen van subsidie voor kelders wervengebied


Groter voetgangersgebied en meer autovrije straten binnenstad

Het drukste deel van de binnenstad krijgt meer ruimte voor voetgangers. We maken het voetgangersgebied groter. Sommige straten in de binnenstad worden autovrij.

Lees meer over groter voetgangersgebied en meer autovrije straten binnenstad


Visie op de binnenstad in 2040

We werken met elkaar aan het toekomstbeeld van de binnenstad: de omgevingsvisie, deelgebied Binnenstad. Wilt u meedenken en meepraten?

Lees meer over de visie op de binnenstad in 2040


Geen vrachtauto’s meer door Lange en Korte Smeestraat

Vanaf 1 juni 2023 mogen er geen voertuigen meer komen door de Lange en Korte Smeestraat die te zwaar, te breed of te lang zijn. Goederenvervoer naar Museumkwartier-Zuid kan met kleinere bestelauto’s, via hubs of via Domplein met een ontheffing.

Lees meer over de verkeersmaatregelen


Wat gebeurt er nog meer in de wijk

Wat gebeurt er in wijk Binnenstad?

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1, Utrecht

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag t/m vrijdag