Magazijn De Zon

Magazijn De Zon op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en de Choorstraat krijgt een nieuwe invulling. Eerder zat in het gebouw de Openbare Bibliotheek en boekwinkel Broese.

Samen met inwoners, ondernemers en bezoekers onderzochten we wat de wensen en mogelijkheden zijn voor de toekomst. In maart 2023 tekende het Nationaal Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum de intentieovereenkomst om 85% van het gebouw te huren vanaf eind 2026.

Wat zijn de plannen?

In Utrecht staan een paar gebouwen die echt van ons allemaal zijn. Wat ooit warenhuis Magazijn De Zon was is er zo een. Dit is het grote gebouw op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en de Choorstraat. Het gebouw bestaat uit een begane grond, een kelder, verschillende straat- en werfkelders en 4 verdiepingen. Er is in totaal 7.500 m2 aan verhuurbare ruimte en 8.500 m2 bruto vloeroppervlak. De uiteindelijke invulling van Magazijn De Zon wordt een combinatie van commercieel en maatschappelijk, passend bij het thema Gezonde Stad.

Dit gebouw is eigendom van gemeente Utrecht en het bestuur besloot dit in eigendom te houden. Op die manier blijft er ruimte in de binnenstad voor maatschappelijke functies.

Huurders gezocht

Uit de gesprekken met bewoners, de bouwkundige onderzoeken en de kennis over de markt kwamen resultaten. We hebben daarmee een lijst met eisen gemaakt. Organisaties die zich graag willen vestigen in Magazijn De Zon moeten voldoen aan deze eisen. Een beoordelingsteam beoordeelde dit.

Voor 85% van het pand is nu een invulling gevonden: het Nationaal Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. De komende periode zoeken we naar de invulling voor de overige vierkante meters. Dit gaat om het deel waar vroeger boekhandel Broese zat.

Lees meer op de website van Magazijn de Zon

Participatietraject

Ruim 700 betrokkenen dachten mee over de toekomst van Magazijn De Zon. De opbrengst hiervan is terug te lezen in het participatieverslag.

Bekijk het participatieverslag op Denk Mee Utrecht

Meer video's

Planning

Wanneer doen we wat?
WanneerWat
2024 
  • Start opknappen Magazijn De Zon
  • Start selectieprocedure huurder begane grond
 
Eind 2026

Sleuteloverdracht Magazijn De Zon Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

2027Verbouwing en inrichting Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum
2028Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum opent zijn deuren

Wat is er al gebeurd?

  • Najaar 2023: definitief besluit over de investering voor het opknappen van het gebouw.
  • Maart 2023: intentieovereenkomst Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.
  • Najaar 2022: voorbereidende onderzoeken in het gebouw.

Geschiedenis van het gebouw

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel is in 1850 gebouwd aan de Stadhuisbrug. In 1898 koopt de zwager en broer van Vroom & Dreesmann het gebouw. Hij noemt het Manufacturenwinkel De Zon en bouwt er een vierde verdieping op. 

Hij sluit zich aan bij de firma Vroom & Dreesmann. Ze breiden het gebouw tussen 1905 en 1933 enorm uit. Ze zijn ook eigenaar van een tweede gebouw op de Oudegracht. De tussenliggende gebouwen aan Stadhuisbrug en Oudegracht kopen zij ook. Zo ontstaat er in 1933 een groot blok gebouwen. Het heeft grote open verdiepingen, een glas-in-lood lichtkoepel en een passage.

In 1972 koopt de gemeente de gebouwen. Boekhandel Broese Kemink komt op de begane grond en de Openbare Bibliotheek op de overige verdiepingen. Aan de kant van de Choorstraat huurt designwinkel Mobach de begane grond.

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1, Utrecht

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag t/m vrijdag