Magazijn De Zon

Fotograaf: A.G. den Boer

Magazijn De Zon krijgt vanaf 2025 een nieuwe invulling. Eerder zat in het gebouw de Openbare Bibliotheek en boekwinkel Broese. Samen met inwoners, ondernemers en bezoekers onderzoeken we wat de wensen en mogelijkheden zijn voor de toekomst.

In Utrecht staan een paar gebouwen die echt van ons allemaal zijn. Wat ooit warenhuis Magazijn De Zon was is er zo een. Dit is het grote gebouw op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en de Choorstraat.

Magazijn De Zon is eigendom van gemeente Utrecht en het bestuur heeft besloten dit in eigendom te houden. Op die manier blijft er ruimte in de binnenstad voor maatschappelijke functies. De uiteindelijke invulling van Magazijn De Zon zal een combinatie zijn van commercieel en maatschappelijk, passend bij het thema Gezonde Stad.

Het gebouw bestaat uit een begane grond, een kelder, verschillende straat- en werfkelders en 4 verdiepingen. Er is in totaal 7.500 m2 aan verhuurbare ruimte en 8.500 m2 bruto vloeroppervlak.

DenkMee

Ruim 700 betrokkenen dachten mee over de toekomst van Magazijn De Zon. De opbrengst hiervan is terug te lezen in het participatieverslag.

Bekijk het participatieverslag op denkmee.utrecht

Fase 1: huurders gezocht

Uit de gesprekken met bewoners, de bouwkundige onderzoeken en de kennis over de markt kwamen resultaten. We hebben daarmee een lijst met eisen gemaakt. Organisaties die zich graag willen vestigen in Magazijn De Zon moeten voldoen aan deze eisen. Makelaar CBRE beoordeelt dit. Alle geïnteresseeerde partijen kunnen zich in januari melden.

Lees meer op www.magazijndezon.nl.

Geschiedenis van het gebouw

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel is in 1850 gebouwd aan de Stadhuisbrug. In 1898 koopt de zwager en broer van Vroom & Dreesmann het gebouw. Hij noemt het Manufacturenwinkel De Zon en bouwt er een vierde verdieping op. 

Hij sluit zich aan bij de firma Vroom & Dreesmann. Ze breiden het pand tussen 1905 en 1933 enorm uit. Ze zijn ook eigenaar van een tweede pand op de Oudegracht. De tussenliggende panden aan Stadhuisbrug en Oudegracht kopen zij ook. Zo ontstaat er in 1933 een groot complex. Het heeft grote open verdiepingen, een glas-in-lood lichtkoepel en een passage.

In 1972 koopt de gemeente het complex. Boekhandel Broese Kemink komt op de begane grond en de Openbare Bibliotheek op de overige verdiepingen. Aan de kant van de Choorstraat huurt designwinkel Mobach de begane grond.
 

Rondleiding Magazijn De Zon

Magazijn De Zon - voorbereidend onderzoek

Planning

Wanneer doen we wat?
WanneerWat
Januari 2023

Selectie van nieuwe huurders in het toekomstige gebouw

2023Definitief besluit over de investering voor de renovatie
2024Start restauratie en renovatie Magazijn De Zon (bij akkoord gemeenteraad)
2025

Opening Magazijn De Zon met nieuwe huurders (bij akkoord gemeenteraad)

Wat is er al gebeurd?

  • Najaar 2022: voorbereidende onderzoeken in het gebouw.

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1, Utrecht

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag t/m vrijdag