Wijken Magazijn De Zon

Fotograaf: A.G. den Boer

Magazijn De Zon krijgt vanaf 2025 een nieuwe invulling. Eerder zat in het gebouw de Bibliotheek en boekwinkel Broese. We willen samen met inwoners, ondernemers en bezoekers bedenken wat er nu in komt.

In Utrecht staan een paar gebouwen die echt van ons allemaal zijn. Wat ooit warenhuis Magazijn De Zon was is er zo een. Dit is het grote gebouw op de hoek van de Oudegracht, Stadhuisbrug en de Choorstraat.

DenkMee

Ruim 700 betrokkenen hebben meegedacht over de toekomst van Magazijn De Zon. De opbrengst hiervan is terug te lezen in het participatieverslag.

Bekijk het participatieverslag op denkmee.utrecht

Wat gaan we doen?

Als Magazijn De Zon van ons allemaal is, dan is het dus belangrijk dat we er samen over nadenken. Hoe moet de invulling er volgens u uit komen te zien?

We willen dat er ruimte blijft in de binnenstad voor maatschappelijke functies. De uiteindelijke invulling van Magazijn De Zon zal een combinatie zijn van commercieel en maatschappelijk, passend bij het thema Gezonde Stad. Horeca kan alleen als ondersteunende functie.

Met een begane grond, een kelder, verschillende straat- en werfkelders en 4 verdiepingen is er in totaal 7.500 m2 aan verhuurbare ruimte en 8.500 m2 bruto vloeroppervlak.

Het college van burgemeester en wethouders wil in 2022 de gemeenteraad een voorstel doen over de toekomst van het gebouw. In dat voorstel staan de kosten die nodig zijn voor het restaureren en de eigenschappen voor een toekomstige huurder.

Meedenken

U kunt op verschillende manieren meedenken over Magazijn de Zon:

  • Vul de vragenlijst in.
  • Zaterdag 4 september: wandel tussen 12.00 en 15.00 uur met uw kinderen over de Stadhuisbrug. Er is een kindervoorstelling waarin ze hun dromen kunnen delen.
  • Donderdag 16 september: online brainstorm van 19.00 tot 20.30 uur.
  • Zaterdag 18 september: loop tussen 12.00 en 15.00 uur binnen bij Magazijn de Zon en laat uw ideeën achter.

Kijk voor meer informatie op DenkMee

Rondleiding Magazijn De Zon

Geschiedenis van het gebouw

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel is in 1850 gebouwd aan de Stadhuisbrug. In 1898 koopt de zwager en broer van Vroom & Dreesmann het gebouw. Hij noemt het Manufacturenwinkel De Zon en bouwt er een vierde verdieping op. 

Hij sluit zich aan bij de firma Vroom & Dreesmann. Ze breiden het pand tussen 1905 en 1933 enorm uit. Ze zijn ook eigenaar van een tweede pand op de Oudegracht. De tussenliggende panden aan Stadhuisbrug en Oudegracht kopen zij ook. Zo ontstaat er in 1933 een groot complex. Het heeft grote open verdiepingen, een glas-in-lood lichtkoepel en een passage.

In 1972 koopt de gemeente het complex. Boekhandel Broese Kemink komt op de begane grond en de Openbare Bibliotheek op de overige verdiepingen. Aan de kant van de Choorstraat huurt designwinkel Mobach de begane grond.
 

Planning

Wat gaat er gebeuren?
WanneerWatHoe
september 2021ideeën verzamelen die in de stad leven bij inwonersenquête, brainstormsessies
23 september 2021verkennen wat er wel en niet mogelijk is met het gebouw werksessie met erfgoedspecialisten en stedenbouwkundigen
30 september 2021mogelijke gewenste organisatievormen van toekomstige huurder(s) verkennenwerksessie met ervaringsdeskundige eigenaren van een groot complex 
14 oktober 2021ideeën en informatie van sessies verwerken tot een lijst met eigenschappen voor de toekomstige invullingwerksessie met ervaringsdeskundigen
28 oktober 2021lijst met eigenschappen toetsen bij de marktmarktconsultatie 
 2022voorstel aan gemeenteraad

financieel voorstel, voorstel eigenschappen toekomstige huurder(s)

Hulp en contact Wijkbureau Binnenstad

Bezoekadres

Stadhuisbrug 1, Utrecht

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag t/m vrijdag