Nobelstraat: aanpak overlast

De Nobelstraat is een drukke straat in een binnenstad waar veel gebeurt. Met woningen, winkels, horeca en soms druk verkeer. In de Nobelstraat kunt u heerlijk uitgaan. Tegelijkertijd zijn er signalen van overlast en die nemen we serieus. Dat past ook bij het beleid om uitgaan voor iedereen gezellig te houden. Daarom voeren we de komende tijd een aantal maatregelen uit in de Nobelstraat en de zijstraten.

Wat gebeurt er?

We praten met bewoners, ondernemers, uitgaanspubliek en horeca over overlast in en rond de Nobelstraat. Het gaat vooral om geluidsoverlast ’s nachts en overlast van fietsparkeren. Het is moeilijk om iets te doen aan lawaai 's nachts. Er zijn bijvoorbeeld geen uitvoerbare wetten om hard praten of roepen aan te pakken. We hebben elkaar nodig om de Nobelstraat leuk en veilig te krijgen en te houden. We doen wat we nu kunnen doen om de overlast aan te pakken. We overleggen nog over wat we voor langere tijd kunnen doen.

Maatregelen

We nemen de komende tijd de volgende maatregelen: 

  • Vaker ‘weesfietsen’ weghalen.
  • Horecastewards inzetten tot begin 2024.
  • Mogelijkheden onderzoeken om in de Nobelstraat de komende tijd geen nieuwe vergunningen meer af te geven voor horeca die tot laat in de nacht open is.
  • Samenwerking verbeteren tussen boa’s, horecastewards, portiers en politie.
  • Communiceren over wat we prettig vinden in de Nobelstraat. We nodigen iedereen uit om rekening te houden met elkaar. 
  • Kijken of er extra plekken voor fietsen kunnen komen op het Janskerkhof. Handhavers gaan mensen daarna aanspreken om hun fiets op het Janskerkhof neer te zetten, en niet in de Nobelstaat.
  • Manieren onderzoeken om huizen nog beter te isoleren tegen geluid. We delen de resultaten van dat onderzoek.

Bekijk de maatregelen in de Raadsbrief ‘Stand van zaken Nobelstraat’

Samenwerken

Wij werken graag samen met bewoners, het uitgaanspubliek, ondernemers, studentenverenigingen en andere betrokkenen, zoals Qbuzz en de taxibranche. Zo konden mensen in 2022 reageren op de situatie in de Nobelstraat. Dat kon onder andere via de website DenkMee. Daarnaast vonden en vinden er regelmatig gesprekken en informatieavonden plaats. 

Hulp en contact Nobelstraat

Telefoon

14 030

E-mail

nobelstraat@utrecht.nl