Buurtagenda Terwijde: buurt verbeteren

In Terwijde willen we de situatie en kansen van bewoners verbeteren. Samen met bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt maken we een buurtagenda. Met de buurtagenda kiezen we samen waar en hoe we de buurt kunnen verbeteren. Iedereen die mee wil doen, kan meedoen. 

Wat is een buurtagenda?

In een buurtagenda staan afspraken over wat de buurt belangrijk vindt en waar we als buurt gezamenlijk aan willen werken. We maken samen keuzes over waar en hoe we de buurt kunnen verbeteren. Dit staat met duidelijke, haalbare acties in de buurtagenda. We blijven werken aan de buurtagenda. Zijn we klaar met een actie? Dan kijken we wat we daarna kunnen doen. Ook de onderwerpen kunnen veranderen, als dat nodig is. 

Lees meer over het verbeteren van kansen in Kanaleneiland, Noordwest en Leidsche Rijn

Wat gaan we doen?

In Terwijde beginnen we met deze onderwerpen: elkaar beter kennen in de buurt, een schone buurt, verkeersveiligheid en aandacht voor jongeren. Bewoners en professionals vinden mooi en netjes groen, eenzaamheid verminderen onder ouderen en parkeren ook belangrijke onderwerpen. Welke acties doen we?

Elkaar beter kennen in de buurt

 • Wandel je happy: Haal een happybag, maak een wandeling door het Waterwinpark en groet uw buurtbewoner. Kijk op de website van buurtcentrum Terwijde (ook voor anderen activiteiten).
 • Klapstoelconcerten op zondag 16 en 30 juni en zondag 1 en 15 september van 11.30 tot 12.30 uur in het Waterwinpark (naast het Vitens gebouw).
 • Discoavonden in Buurtcentrum Terwijde. De eerste is op 22 maart van 19.00 tot 22.00 uur. De discoavonden zijn voor alle leeftijden.
 • Openingsfeestje Buurtcentrum Terwijde op vrijdag 7 juni van 11.00 tot 15.00 uur, Operettelaan 629.
 • Bootcamp Sociale Sportschool elke zaterdag, afwisselend op de Kandinskystraat en de Louis Armstronglaan. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: www.socialesportschool.nl.
 • Waterwinmarkt op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 16.00 uur met 145 kramen en activiteiten voor jong en oud. De markt is op het Muziekplein en Waterwinpark aan de Musicallaan.

Een schone buurt

 • Afvalknijpen voor een schone buurt. Ga afvalknijpen met uw buurtgenoten en krijg eenvoudig een gratis prikker.
 • Containerstickers met informatie in 4 verschillende talen op ondergrondse containers.
 • Opruimdagen.
 • Buurtspreekuur: elke eerste woensdag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur bij het winkelcentrum van Terwijde (tegenover de Albert Heijn). Kom langs en bespreek wat er gebeurt in de buurt of in de wijk. De wijkadviseur van Terwijde, de politie, handhaving, DOCK, JoU en de Schone Stad Coach zijn aanwezig en geven antwoord op al uw vragen!

Opruimdag Terwijde en Parkwijk-Zuid

Verkeersveiligheid

 • Bloembakken om fietsen in het winkelcentrum minder aantrekkelijk te maken zijn besteld en worden in 2024 geplaatst.
 • Tekeningenactie verkeersveiligheid op vrijdag 5 juli van 15.00 tot 17.00 uur in Buurtcentrum Terwijde. Kinderen tussen 8 en 12 jaar zijn welkom om tekeningen te maken. Aanmelden via leidscherijn@utrecht.nl.

Aandacht voor jongeren

 • De professionals in Terwijde hebben de samenwerking versterkt als het gaat om aandacht voor jongeren. Er zijn verschillende ideeën om met dit thema aan de slag te gaan. In 2024 wordt dit verder uitgewerkt.
 • We zouden graag meer jongeren spreken over hun wensen en ideeën. Tussen de 12 en 18 jaar? Laat van horen! Bel 030 - 286 72 18, mail leidscherijn@utrecht.nl of DM ons via @mijnleidscherijn.
   

Meedoen?

De gesprekken met bewoners en organisaties gaan ondertussen gewoon door! Er zijn verschillende bewoners en professionals die graag iets willen betekenen voor een nog fijnere buurt. We onderzoeken nu hoe de buurtagenda kan bijdragen aan deze ideeën. Ook zoeken verschillende bewoners nog andere enthousiastelingen. Lijkt het u leuk om aan de slag te gaan met een van deze thema’s? Of heeft u een ander idee? Neem dan contact op met het wijkbureau.

Poster met alle acties 

Wat we gaan doen in 2024 staat ook op een poster. U kunt de poster uitprinten zodat u de acties met andere bewoners kunt bespreken.  

Bekijk de poster (pdf, 2,1 MB) 
 

Helpt of denkt u mee? Dan wordt de buurtagenda pas echt een succes! Mail naar leidscherijn@utrecht.nl, bel naar 14 030 of kom langs op het wijkbureau. Meld u aan voor de Nieuwsbrief Utrecht om op de hoogte te blijven.

Hoe zijn we tot deze buurtagenda gekomen?

We spraken op verschillende momenten met bewoners en professionals. We sloten aan bij activiteiten in de wijk. Daar spraken we over wat voor de buurt belangrijk is en wat er beter kan. Bewoners en professionals konden ook reageren via de online vragenlijst op DenkMee. Uiteindelijk kozen we met elkaar een aantal ideeën die we nu gaan uitvoeren.

Waarom Terwijde?

In 2022 hebben we onderzoek gedaan naar Terwijde. Wat gaat er goed en wat vraagt aandacht? We hebben gekeken naar Buurten in cijfers. En bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt geïnterviewd.

Bewoners gaven het volgende aan:

 • Bewoners ervaren overlast van (brom)fietsers rondom winkelcentrum Terwijde. Ook maken bewoners zich zorgen over de verkeersveiligheid rondom het winkelcentrum.
 • Er ligt vaak afval op straat en er ligt ook verkeerd aangeboden afval naast de ondergrondse afvalcontainers.
 • Bewoners ervaren een hoge parkeerdruk in de buurt.
 • Bewoners vinden dat het groen in Terwijde niet voldoende onderhouden wordt.

Organisaties en professionals, zoals politie, zorgmedewerkers en sociaal makelaars, uit Terwijde gaven het volgende aan:

 • Bewoners weten elkaar niet altijd te vinden. Terwijde kent een mix van bewoners; mensen met een verschillende achtergrond. Sommigen wonen al hun hele leven in Utrecht en anderen wonen er tijdelijk voor hun werk (bijvoorbeeld werknemers uit het buitenland). De sociale verbondenheid en samenhang tussen bewoners is daarom een aandachtspunt.
 • Professionals uit Terwijde maken zich zorgen over de jongeren van Terwijde. Er is onder andere behoefte aan extra aandacht voor talentontwikkeling.
 • Eenzaamheid onder ouderen uit Terwijde lijkt sinds coronatijd te zijn toegenomen.

Op basis van deze punten spraken we met bewoners en professionals en kozen we de ideeën en acties voor de buurtagenda.

Wat hebben we al gedaan?

 • Bewonersdiner en bewonersavond georganiseerd om bewoners met elkaar en met de thema’s van de buurtagenda in verbinding te brengen. Er zijn 2 groepjes gevormd op de thema’s: elkaar kennen in de buurt en verkeersveiligheid (in het winkelcentrum). Woont u in Terwijde en wilt u aansluiten? Super fijn! Neem dan contact op met het wijkbureau.
 • Buurtspreekuren in Winkelcentrum Terwijde gestart over een schoon, heel en veilig Terwijde. Bewoners kunnen in gesprek met onder andere de politie, de brandweer, schone stadcoach, DOCK en iemand van het wijkbureau. 
 • Opruimdag in het Waterwinpark. Wilt u ook samen met uw buren de buurt schoonhouden? Via het wijkbureau kunt u een gratis afvalknijper krijgen.
 • Repaircafé gestart in buurtcentrum Terwijde, meer informatie, dagen en tijden vindt u op www.utrechtleidscherijn.nl.

Bewoners vinden dit de belangrijkste onderwerpen:

 1. Elkaar beter kennen in de buurt 
 2. Aandacht voor jongeren 
 3. Een schone buurt 
 4. Verkeersveiligheid winkelcentrum Terwijde 
 5. Mooi en goed onderhouden groen 
 6. Verminderen eenzaamheid onder ouderen 
 7. Parkeren en verkeersveiligheid in de buurt 

Van 10 april tot en met 30 april 2023 vulden 180 bewoners de online vragenlijst in via DenkMee.

Samen met bewoners en professionals bespraken we de cijfers over Terwijde. Met deze informatie hebben we een buurtprofiel gemaakt.

We spraken daarna op op verschillende momenten en plekken in Terwijde met bewoners en professionals. Over wat goed gaat, wat beter kan en welke ideeën er zijn. Dit gebruikten we voor de buurtagenda.

 • Pizzasessie met jongeren uit Terwijde (september 2022) 
 • Bewonersbijeenkomst met bewoners en professionals (oktober 2022) 
 • Bewoners gesproken in winkelcentrum Terwijde (december 2022) 
 • Gesprek met schooldirecteuren basisscholen Terwijde (januari 2023) 
 • Bewonersbijeenkomst met bewoners en professionals (maart 2023) 
 • Verschillende koffiemomenten en activiteiten buurtcentrum Terwijde (april 2023) 
 • Verschillende gesprekken met professionals die actief zijn in Terwijde, zoals wijkagent, buurtteam, DOCK, JoU, Boa’s, de Rading (dit blijven we doen) 

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur