Portret op West

In Utrecht West wonen en werken veel bijzondere mensen, elk met hun eigen verhaal. Ze zetten zich in voor de wijk en voor bewoners. Denk aan de vele vrijwilligers, ondernemers, kunstenaars en professionals die de wijk levendiger, veiliger en prettiger maken.

Aan die mensen en hun verhaal willen we meer aandacht besteden op deze pagina. Kent u iemand die een plek verdient in deze rubriek, geef het dan door via west@utrecht.nl onder vermelding van 'Portret op West'. 

‘Als wijkadviseur ben ik vooral benieuwd naar de wensen en ideeën van bewoners’

Wijkadviseur Rodney Michel is de intermediair tussen bewoners, ondernemers, organisaties en de verschillende afdelingen van de gemeente, zoals de afdeling Groen. Zo is hij nu betrokken bij de buurttuin tussen de Graadt van Roggenweg en de Leidsekade die Mohammed Alidib samen met zijn vader onderhoudt. 

Rodney is sinds september 2024 wijkadviseur in Utrecht West voor de buurten Lombok en Welgelegen en is volop bezig met het opbouwen van zijn netwerk hier. ‘Dat betekent veel de wijk in en contact leggen met bewoners, ondernemers en organisaties. Ik wil hun vragen, wensen en ideeën horen. Als ik merk dat het ergens nodig is, dan organiseer ik een spreekuur in de buurt zelf. Zo start ik vanaf 13 mei met een maandelijks spreekuur op elke 2e dinsdagmiddag in de maand in het buurtkantoor van Woonin aan de Graadt van Roggenweg 1 (aan de binnentuin van de Leidsche Poort). Dat doe ik samen met de sociaal makelaar van Stichting DOCK.’

Via het Initiatievenfonds en in overleg met de wijkopzichter heeft de gemeente daar vorig jaar al een buurttuin laten aanleggen, met hoge bakken waarin de bewoners groenten, kruiden en bloemen kunnen kweken. Ook zijn er twee regentonnen geplaatst om de tuin water te kunnen te geven. Rodney: ‘Met het spreekuur wil ik erachter komen wat de bewoners daar nog meer nodig hebben.’ 

Blij met de buurttuin 

Bewoners Mohammed en zijn vader zijn in ieder geval al heel blij met de tuin. Mohammed: ‘We hebben hier alleen maar een klein balkon. Mijn vader wilde dolgraag een volkstuin, om te tuinieren en voor de sociale contacten, maar er zijn hier geen volkstuinen in de wijk. De buurttuin is een mooie oplossing. Hij onderhoudt hem samen met mij en af en toe helpen een buurman en een buurvrouw ons. Hij kweekt hier onder andere snijbiet, radijs, wortels en allerlei kruiden. Als er veel oogst is, geven we dat weg aan andere bewoners.
Mijn vader heeft gezondheidsklachten en hier vindt hij ontspanning en afleiding en kan hij lekker veel buitenzijn. In Syrië, waar we oorspronkelijk vandaan komen, was mijn vader timmerman. Het bankje met afdak en het tafeltje dat er staat, heeft hij zelf in elkaar gezet. Iedereen mag hier komen helpen of komen zitten met een kop thee of koffie als ze dat willen.’ 

Speeltuinen opknappen 

Grenzend aan de buurttuin ligt een speeltuin, waar nu weinig gebruik van wordt gemaakt. Voor deze en een paar andere speeltuinen in Lombok is er een opknapplan om samen met de kinderen en ouders de speelplekken te verbeteren. ‘Dit deel van de wijk is behoorlijk versteend en er is geen groot park waar mensen kunnen samenkomen. We willen van de speeltuinen plekken maken waar kinderen en hun ouders graag komen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Want vooral die verbinding tussen bewoners onderling is belangrijk. Dat maakt dat je ergens met plezier woont.’ 

Heb je een vraag, behoefte aan overleg of een leuk idee voor jouw buurt of straat? Neem dan contact op met Rodney Michel via de mail (west@utrecht.nl) of kom naar zijn spreekuur. Ook de wijkwethouder houdt eens per maand een spreekuur, de eerste woensdag van de maand op wisselende locaties in de wijk. Meer informatie hierover vind je op de wijkpagina. 

 

Naar boven

“Ik zie kinderen zich hier ontwikkelen, naar de universiteit gaan, trouwen en zelf kinderen krijgen”

Al 20 jaar woont Heddy Veltkamp aan het Spinozaplantsoen. Vanaf het begin heeft ze zich ingezet om van het kleine buurtje een gezellige ontmoetingsplek voor bewoners te maken. Sinds kort staat er een prachtige blokhut in de Spinozatuin, waar vooral de kinderen zich vermaken met allerlei activiteiten.

“Bijna twee decennia stonden de sociale huurwoningen aan het Spinozaplantsoen op de lijst om gesloopt te worden. Kleine huisjes met vaak grote gezinnen die ondertussen niet onderhouden werden. Veel bewoners wilden geen sloop, maar renovatie. Ik vroeg me af: waarom gebeurt hier niets en wat kan ik als theatermaker betekenen? Met mijn eigen Stichting Mo’Move had ik jarenlang theaterprojecten gedaan in het buitenland om mensen op een speelse manier kennis bij te brengen. Zoiets kon hier natuurlijk ook. Samen met andere creatieve bewoners bedacht ik allerlei activiteiten op het gebied van mode, eten, theater en zelfs architectuur (hoe zouden wij de huizen renoveren?). Een leuke manier waarop mensen elkaar écht leren kennen. Al onze ideeën presenteerden we op een klein festivalletje waar ook de gemeente en de woningbouwvereniging aanwezig waren. 

Uiteindelijk zagen ze in: hier liggen schatten, daar moeten we zorgvuldiger mee om gaan. 

Renovatie en gemeenschappelijke tuin 

In 2012/2013 zijn de woningen alsnog gerenoveerd. Mensen met grote gezinnen kregen urgentie om ergens anders een sociale huurwoning te krijgen, maar ze bleven. Het is hier net een dorp: iedereen kent elkaar, let op elkaar en op elkaars kinderen. Er is veel hulp onderling. Toen de woningen gerenoveerd werden, kregen we als bewoners de vraag wat onze woonwensen waren. Velen wilden bloemen en een tuin, maar ze hadden een bovenwoning. Ik kwam met het idee om een van de vele grasveldjes in de buurt om te toveren tot een gemeenschappelijke tuin: de Spinozatuin. Er kwamen fruitstruiken, een kruidenspiraal, wat moestuinbedden en een pipowagen voor ons gereedschap, om te schuilen voor regen en koffie te drinken. 

Activiteiten voor kinderen 

Naast de tuin was er ook behoefte aan activiteiten voor de kinderen. We kregen subsidie van de gemeente om een paar keer per week met de kinderen te knutselen, spelletjes te spelen, te voetballen en te dansen in de gymzaal in de buurt. Twee jaar geleden ontstond de wens om de pipowagen te vervangen voor een blokhut met meer ruimte. Uiteindelijk kregen we een omgevingsvergunning van de gemeente en geld van het Initiatievenfonds om de blokhut van 28m2 te laten bouwen. In mei van dit jaar openen we hem officieel, maar we maken er al sinds november vorig jaar dankbaar gebruik van. Hij is echt prachtig geworden, met een keukentje erin, picknicktafels en een klein opslagschuurtje. 

Ik ben er voor de kinderen

Ik vind het geweldig om er voor de kinderen te zijn. Daar word ik het meest blij van. Er ontstaan soms zulke mooie, open gesprekken. Bijvoorbeeld als wat tienermeiden onderling ruzie hebben. Soms dansen ze hier ook. Ik zie kinderen zich hier ontwikkelen, naar de universiteit gaan, trouwen en zelf kinderen krijgen. Vervolgens komen ze hier samen met hun gezin barbecueën. Dat is waanzinnig leuk. 

Tuiniers gezocht 

Voor de toekomst zou ik graag wat mensen aantrekken die groene vingers hebben of die graag willen kweken om ons in de Spinozatuin te helpen. Het onderhoud is wel een ding, want even niet wieden en de hele tuin staat vol met onkruid. Bij dezen dus de oproep: sta jij al een tijd op de wachtlijst voor een moestuin en wil je in de tussentijd al lekker met je handen in de aarde zitten? Of vind je het gewoon leuk om buiten bezig te zijn, samen met anderen? Stuur me dan een mail op h_veltkamp@zonnet.nl. We hebben eens per maand een samenwerkdag, maar vaker komen mag uiteraard ook.”

Naar boven

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl

Wijkwethouder

Linda Voortman
Kijk wanneer het wijkspreekuur is

Bezoekadres

Everard Meijsterlaan 3
3533 CK Utrecht

Openingstijden

9.00 - 13.00 uur
Maandag tot en met vrijdag

Postadres

Postbus 8395, 3503 RJ Utrecht