Wijk West Portret op West

In Utrecht West wonen en werken veel bijzondere mensen, elk met hun eigen verhaal. Ze zetten zich in voor de wijk en voor bewoners. Denk aan de vele vrijwilligers, ondernemers, kunstenaars en professionals die de wijk levendiger, veiliger en prettiger maken.

Aan die mensen en hun verhaal willen we meer aandacht besteden op deze pagina. Kent u iemand die een plek verdient in deze rubriek, geef het dan door via west@utrecht.nl onder vermelding van 'Portret op West'. 

Wijkagenten Dennis Polman en Richard Fisscher

de 2 wijkagenten in uniform voor een politievoertuig

Oktober 2017 | Grote kans dat je ze wel eens bent tegengekomen in Utrecht West: wijkagenten Dennis Polman en Richard Fisscher. In deze laatste aflevering van Portret op West vertellen ze over de ervaringen en uitdagingen waar ze mee te maken hebben in de wijken Schepenbuurt, Oog in Al en Lombok.

Richard: “In juli ben ik gestart als wijkagent van Oog in Al en Schepenbuurt, daarvoor zat ik in Lunetten. In Schepenbuurt gebeurt heel veel op het moment. Er is veel bedrijvigheid, rond de Vlampijpstraat en de Cartesiusweg openen nieuwe bedrijven en horeca. Daar is nog niet veel inzicht in en daar ben ik me nu op aan het oriënteren; wat zit daar en wat is de eerste indruk?”

Dennis: “Ik ben anderhalf jaar geleden gestart in Lombok, een gezellige wijk. Steeds meer Nederlandse, Turkse en Marokkaanse gezinnen wonen er samen. Lopen door de Kanaalstraat geeft een vakantiegevoel. De sfeer is leuk, maar helaas niet voor iedereen. Lombok is ook druk en er is overlast. Het is een verzamelplek voor gebruikers en dealers. De islamitische winkels op de Kanaalstraat trekken jeugd aan. Die gaat op in de massa, waardoor het lastig is een vinger aan de pols te krijgen. Dat is complex, soms frustrerend, maar voor mij als wijkagent ook een leuke uitdaging.”

Lopen door de Kanaalstraat geeft een vakantiegevoel

Richard: “Schepenbuurt en Oog in Al zijn echte volksbuurtjes. Woninginbraken blijven daar altijd, ook bij de nieuwe woningen. Een deel van mijn werk bestaat uit meedenken en preventie van inbraken. De meldingsbereidheid in Oog in Al is heel groot. Vaak gaat het om wijkproblematiek: inbraak, ruzie. Daarentegen bellen de inwoners van Halve Maan, het minderbedeelde deel van de wijk, pas de politie als er echt een probleem is. Het is leuk om daarin te laveren. Afwisseling maakt het werk boeiend.”

Dennis: “In Lombok is veel verkeersoverlast, maar het is eerder het machogedrag dan het hardrijden waar mensen last van hebben. Tussen de drempels geven auto’s gas en dan is het lastig boetes uitdelen. Bij parkeren doen we dat wel, daar controleren we veel op. De jeugdoverlast en overlast van dealers en gebruikers op straat zijn het afgelopen jaar verminderd en het aantal meldingen is gedaald. We waken ervoor dat jonge jongens gedrag van criminelen gaan overnemen, daarvoor werken we samen met de jongerenwerkers van JoU. Die proberen de jongeren alternatief te bieden.”

Richard: “Interessant is de oorzaak waarom die jongens op straat hangen. In plaats van zwart-wit is het een groot grijs gebied. Als wijkagent kom je ook bij mensen thuis en zo kom je erachter in wat voor thuissituatie zo’n overlastgever zit. Dan ga je kijken wat je kunt betekenen. Rotte appels zullen er altijd zijn en die pakken we hard aan, maar elke jongen die we uit de goot kunnen trekken is meegenomen.”

Naar boven

Beheerder van park Oog in Al Ger van de Ven

Ger van de Ven

Oktober 2017 |  Park Oog in Al wordt steeds mooier en dat is mede te danken aan de inzet van stichting Park Oog in Al en de vrijwilligers. Ger van de Ven is vrijwillig beheerder van het park. "Door de aandacht die het krijgt, wordt het steeds fijnzinniger."

Ger: "Aan een ‘gewone’ tuin heb ik niet genoeg. Ik werkte in een volkstuin bij Park Oog in Al. Dat stopte en toen ben ik in het park begonnen. Ik zag dat er plekken waren die zorg konden gebruiken. Het park werd in die tijd, ruim tien jaar geleden, minimaal bijgehouden. Dan verruigt het, het wordt eenvormig. Brandnetels en bramenstruiken gaan overheersen. Des te meer zorg je er insteekt, des te gedifferentieerder het wordt. Het wordt fijnzinniger en lieflijker, er is dan gewoon veel meer te beleven.

Kort nadat ik gestart was in het park, werden er gesprekken georganiseerd in de buurt over de toekomst van het park. Iedereen wilde wat anders, maar door naar elkaar te luisteren kon uiteindelijk een beheersplan ontstaan. De Stichting Park Oog in Al is in die tijd ook opgericht. Daar werd ik bij gevraagd en inmiddels ben ik alweer een hele tijd met het groen bezig. Wij zorgen nu samen met de gemeente voor uitvoering van het beheersplan. Zo heeft de gemeente onlangs de nieuwe entree aan de Beethovenlaan met plantenborders gerealiseerd. Ook ondersteunt de gemeente ons, zo heeft ze vorig jaar bijvoorbeeld duizenden bollen en oeverplanten geleverd. Verder zijn er nog ideeën genoeg om het park te verbeteren. Zo willen we de hertenweide meer bij het park betrekken, onder andere door het pleintje bij de herten open te stellen voor publiek.

Aan een gewone tuin heb ik niet genoeg

Ik organiseer zo’n twee keer per jaar een snoeidag, in het voor- en najaar. Meestal komt daar een man of vijftien op af. Zelf ben ik regelmatig in het park te vinden voor onderhoud. Hoe vaak, dat ligt aan de tijd van het jaar, in het voorjaar meer want dan schiet alles de grond uit. Wat ik erg leuk vind, is het bijhouden van de ecologische oevervegetaties. Ik werk dan graag met een zeis, vaak sta ik half in het water, en trek de vele brandnetels en bramen eruit.

Ik denk dat natuur in de stad de toekomst heeft, cultuur en natuur zullen steeds meer met elkaar verweven raken. Het is mooi om te zien dat het park zo intensief gebruikt wordt. Soms zijn er wel drie bootcamps tegelijk bezig en met mooi weer picknicken mensen in het gras. Het park is met de jaren meer tot leven gekomen. Door met aandacht en zorg de vegetaties bij te houden, wordt het veel diverser dan wanneer je er eens in de paar jaar doorheen raust met een bosmaaier.”  

Stichting Park Oog in Al is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden de nieuw aangelegde plantenborders te onderhouden. Interesse? Neem contact op met de Stichting Park Oog in Al.

Naar boven

Marij Nielen van Paviljoen pOp

Vrijwilligers Paviljoen pOp met Marij Nielen tweede van rechts boven

September 2017 |  Met Paviljoen pOp heeft het Westplein de afgelopen jaren een ziel gekregen,  maar na vier jaar staat het gebouwtje te koop. Initiatiefneemster Marij Nielen van stichting Maandzaad: "We maken ruimte voor nieuwe initiatieven."

Marij: "Tijdens de ontwikkeling van het Westplein bleek dat het plein een hele tijd zou moeten wachten op de nieuwe inrichting. Toen zei ik: ‘Stichting Maanzaad gaat hier een paviljoen bouwen, voor voorlichting over de gebiedsontwikkeling van Lombok.’ We vonden het belangrijk dat het Westplein niet alleen een plek zou zijn met verkeer en gebouwen, maar ook een leef- een woonplek. We hebben ernaar gestreefd om een plek over te houden dat ook echt een plein kan zijn. 

Nog geen jaar later, in juli 2013, konden we beginnen met de bouw van het paviljoen tussen de wegen op het Westplein. De dagelijkse zorg heb ik op me genomen, Riek Westerhof, Jan Coolen, Remco Jutstra en ik hebben samen met een hele grote groep een tuin aangelegd. Het stond hier regelmatig op z’n kop omdat stukken grond werden opengebroken. Dat was soms even slikken, maar in goed overleg met de aannemer kwamen we er altijd weer uit.

Ik vind het persoonlijk niet erg dat pOp verdwijnt, want er blijft iets achter

De afgelopen jaren hebben we het paviljoen verhuurd aan bedrijven en organisaties uit het hele land, maar ook juist uit de buurt. We hebben hoge vaste lasten, hierdoor hebben we de afgelopen jaren net quitte gedraaid. Deze zomer zijn we met de verhuur gestopt, alleen vergaderingen die te maken hebben met de ontwikkeling van dit gebied vinden hier nog plaats.

Het paviljoen staat te koop en moet begin volgende zomer weg zijn. Ik vind het persoonlijk niet erg dat pOp verdwijnt, want er blijft iets achter: ruimte voor nieuw initiatief. Het is zelfs beter zo, want nu kan het Westplein naar een hoger level worden getild. De komende vijf jaar is er op het plein ruimte voor experiment. Ik hoop dat de gemeente investeert in ‘placemaking’ en dat ze er samen met betrokkenen een prettige plek van maakt.

Wij zijn nog niet klaar, volgend jaar presenteren we op het Westplein de Kroon van Lombok. Dit kunstwerk heeft de vorm van een ronde bank, maar het bestaat uit losse stoelen. Zo’n tweehonderd mensen hebben meegewerkt aan de kleine keramische beeldjes die in de rugleuningen zitten. Met hulp van crowdfunding en fondsen hebben we de ruim 30.000 euro die we hiervoor nodig hebben binnengehaald. Ik ga het komende jaar bij pOp aan het kunstwerk werken.

Ik wil graag benadrukken dat we Paviljoen pOp echt samen hebben gedaan, met een fantastische club vrijwilligers. Zonder groep hadden we dit nooit vier jaar lang kunnen doen. Bij het woord ‘vrijwilliger’ denken mensen vaak aan amateurs, maar ik had geen betere kunnen hebben dan deze kanjers. Ik heb me weten te omringen met mensen tegen wie ik opkijk, ik heb echt kwaliteit binnengehaald. Heel waardevol dat dit is gelukt, anders dan hadden we Paviljoen pOp nooit kunnen bouwen."
Lees meer over de Kroon van Lombok

 


Naar boven

Pim van der Mijl van De Voorkamer

Pim van der Mijl

Augustus 2017 |  De Voorkamer in Lombok doet zijn naam eer aan. In oude boerderijen werd een voorkamer gebruikt om gasten te ontvangen. De Voorkamer in de Kanaalstraat is door Pim van der Mijl (27) opgezet voor azc-bewoners en locals. Of het nu is om gasten te ontvangen, talent te laten zien en te delen of om andere bewoners uit de buurt te ontmoeten. 

Pim: "In de meeste azc’s leven mensen in een afgesloten gemeenschap, allemaal in dezelfde sociale positie. Dat is niet gek, want de hoofdfunctie van een azc is opvang tijdens de asielprocedure. Daarnaast zijn asielzoekerscentra, ook die in Oog in Al, vaak hele gesloten gemeenschappen, niet uitnodigend om binnen te stappen.

Met dit concept, ontstaan in de tijd van de rellen rond de azc’s, willen we een brug slaan tussen azc-bewoners en omwonenden én een plek creëren waar ruimte is voor individueel talent. Na een pilot in Haren, mijn afstudeerproject, ben ik gestart met De Voorkamer in Utrecht. Op 3 december vorig jaar gingen de deuren officieel open.

Daarvoor waren we al maanden bezig om alles voor elkaar te krijgen. We moesten een locatie hebben, dat werd dit hoekpand aan de Kanaalstraat. De grote ramen werken uitnodigend, iedereen die langsloopt kan gewoon naar binnen kijken. Daarnaast zijn we al ver voor de opening naar het asielzoekerscentrum gegaan. Daar zijn we langs alle deuren geweest om te praten met de bewoners, vertrouwen te winnen. Uiteindelijk hebben we met hulp van vluchtelingen De Voorkamer ingericht. Veel hebben we zelf gemaakt; krukken, lampen, koffiekopjes van keramiek, backgammonspellen. De Voorkamer is niet voor, maar juist door vluchtelingen. Dat maakt gelijkwaardig, ‘de vluchteling’ wordt iemand met een verhaal, kennis en talenten.

Behalve dat een groot deel van het interieur door de bezoekers van De Voorkamer is gemaakt, bieden we ook ruimte voor elk ander soort talent. Zo hangen nu de foto’s van de Syrische vluchteling Aziz Kawak aan de muur, binnenkort gaat hij zelfs starten op de Kunstacademie. Een jongen uit Eritrea die hier altijd komt en lasser is, heb ik nu gekoppeld aan een bewoner die in metaalbewerking zit. Op de dinsdagavond wordt taalles gegeven, in samenwerking met Taal Doet Meer. Daar komen inmiddels niet alleen azc-bewoners, maar nu bijvoorbeeld ook een groepje Polen en wat andere bewoners uit de wijk die hun Nederlands willen verbeteren.

Uiteindelijk moeten er nog meer werkgroepen komen zodat er een groter vast programma komt. Het opzetten van De Voorkamer is behoorlijk intensief, we werken heel hard om die ontmoetingsplek te zijn voor alle bewoners uit de buurt. Uiteindelijk wil ik het meer los kunnen laten. Wie weet kan ik dan begeleiding bieden bij soortgelijke projecten op andere plekken.”

Zin om langs te komen? Dat kan elke woensdagavond tijdens de Straffe Koffie, kijk op de Facebookpagina van De Voorkamer voor het volledige programma. De Voorkamer is gevestigd aan de Kanaalstraat 225 in Lombok.


Naar boven

De Johan de Meesterstraat tweede bij landelijke Klimaatstraatprijs

Katya, Saskia en Sarah in de Johan de Meesterstraat

Juni 2017 | Utrecht staat al 4 jaar op rij in de landelijke top van beste Klimaatstraat. Dit jaar werd de Johan de Meesterstraat in Nieuw Engeland tweede dankzij de inspanningen van bewoners Katya Ivanova, Saskia Kaspersen en Sarah Gelens.

Katya: "Deelnemers van het Klimaatstraatfeest kunnen elk jaar van oktober tot maart punten verzamelen met energiebesparende acties. De straat met de meeste punten wint. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een informatieavond georganiseerd voor bewoners over vloerisolatie. Later hebben we gezamenlijk vloeren geïsoleerd. Zulke acties leveren veel punten op, maar ook kleine dingen tellen. We hebben kleren en schoenen geruild, kruidenplantjes geplant in de straat en huizen gecheckt op naden en kieren."

Saskia: "Ik heb nu een regenton in de tuin om planten water te geven. Het is zonde om dat met kraanwater te doen. Terwijl je bezig bent, word je je daar wel van bewust."

Sarah: "We werden heel creatief in het bedenken van acties. Zo bracht ik mijn schoenen naar de schoenmaker. Ook dat bleek punten op te leveren, je hoeft geen nieuwe schoenen te kopen als je ze laat maken."

Saskia: "Dit was de derde keer dat de straat meedeed. We hebben vorige keer ontdekt dat andere deelnemers op het laatste moment nog heel veel punten binnenhaalden. Dit jaar waren we daar op voorbereid en zijn we in de laatste week nog heel hard bezig geweest om zoveel mogelijk punten te scoren. Het verschil tussen ons en de derde plaats was uiteindelijk maar heel klein."

Katya: "De uitstraling van de straat is uiteindelijk niet echt veranderd, maar de bewustwording is wel vergroot. Sommigen buren werden echt enthousiast, we hebben nu nog steeds een WhatsApp-groepje waarin we contact houden. Ik vind het heel mooi om te zien dat het Klimaatstraatfeest bewoners bij elkaar brengt."

Sarah: "Zelfs onze kinderen werden fanatiek. Die zijn als 'gloeilampenpolitie' de straat afgegaan. Ook hebben ze op school een spreekbeurt gehouden over het Klimaatstraatfeest."

Saskia: "De vorige keer dat we meededen, een paar jaar geleden, ontvingen we een troostprijs van 500 euro van de gemeente Utrecht. Dit jaar kregen we 2000 euro en een cheque van de Vegetarische Slager omdat we tweede zijn geworden. Met die plek zijn we heel erg blij. Dat we niet gewonnen hebben vinden we helemaal niet erg. Met het prijzengeld organiseren we eind juni een klimaatneutraal straatfeest. Met duurzame producten, een ijscokar op zonne-energie en er komt een duurzame ontdekbus voor de kinderen waarin ze allerlei proefjes kunnen doen."

De volgende editie meedoen met het Klimaatstraatfeest? Meld u aan via www.klimaatstraatfeest.nl.


Naar boven

Gerdy de Kruijk en Roos de Ridder van Speeltuin Bankaplein

Gerdy de Kruijk en Roos de Ridder van speeltuin Bankaplein bij glijbaan

Juni 2017 | Speeltuin Bankaplein is al 85 jaar een fijne speelplek middenin Lombok. Speeltuinmakers Gerdy de Kruijk en Roos de Ridder zijn drijvende krachten van de plek. "Voor sommigen kan het een verlenging van hun eigen huis zijn."

Roos: "De speeltuin zorgt ervoor dat kinderen buiten komen. Het is een plek waar ouders met kleine kinderen elkaar ontmoeten en in gesprek raken. Een 13-jarige komt een balletje trappen in de voetbalkooi en soms komt iemand hier gewoon even op een bankje zitten om te genieten van de vrolijkheid; alles komt hier samen."

Gerdy: "Voorheen werd het beheer in opdracht van de gemeente en welzijnsorganisaties uitgevoerd, maar sinds dit jaar is de speeltuin zelfstandig geworden. In samenwerking met Stichting Cultuurmaker Collectief zijn Roos en ik nu beheerders van de speeltuin."

Roos: "We zetten ons in voor spelontwikkeling en plezier in het spelen. Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Ook voor de ouders, denk ik wel eens. Het is mooi dat hier een speeltuin staat in plaats van een extra rij huizen. Voor gezinnen kan het een verlenging van hun eigen huis zijn, een fijne en veilige uitwijkplek waar kinderen kunnen spelen. De speeltuin bestaat sinds 1932, het was de eerste speeltuin van Nederland waar begeleiding aanwezig was. Veel ouders sturen hun kind liever naar deze speeltuin dan naar een onbeheerde speeltuin. Het is hier beheerd en 'behekt', waardoor kinderen er al op vroege leeftijd zelf heen kunnen gaan."

Gerdy: "Spelen in de speeltuin en veel activiteiten die we organiseren zijn gratis, maar soms vragen we een kleine bijdrage om ingrediënten of materialen te betalen. We maken elke maand een planning op basis van wensen van de gebruikers van de speeltuin. Wat haalbaar is, organiseren we. Wekelijks organiseren we activiteiten zoals koken, tekenen, workshops, open atelier, bioscoop of tuinieren. Voor de zomervakantie kunnen kinderen met voorstellen komen, dan organiseren we bijvoorbeeld een waterweek of een timmerweek."

Roos: "Sinds kort hebben we elk kwartaal het Kinderbuurtrestaurant. Kinderen doen alles zelf, met een beetje hulp als dat nodig is. Interactie staat centraal. Ze koken niet alleen, maar bedenken wat er op tafel komt, dekken de tafel en verzorgen de aankleding. We doen het voor, door en met elkaar. Vorige maand is een crowdfundingsactie gestart, daarmee willen we een oven en een betere koelkast aanschaffen. De afgelopen edities hadden de kinderen mousse en een pannenkoekentaart gemaakt als toetje, het zou leuk zijn om iets te kunnen bakken in de oven."

Gerdy: "We werken samen met speeltuinmeemakers, vrijwilligers die meehelpen in de speeltuin. We zijn ontzettend gemotiveerd om van de speeltuin een fijne, veilige en bruisende plek te maken. Dat is onze prioriteit. Daar werken we keihard aan, maar met heel veel liefde."

De speeltuin is nog op zoek naar extra vrijwilligers. Meer weten? Neem contact op via post@speeltuinbankaplein.nl.


Naar boven

Hedendaagse held Rachel van de Pol uit Lombok

Mei 2017 | Rachel van de Pol (33) uit het Utrechtse Lombok verrichtte een jaar lang elke dag een heldendaad. Ze schreef er ‘Het hedendaagse heldenboek’ over.

Rachel: "Je hoeft niet perse naar een weeshuis in Thailand om impact te hebben, bedacht ik. Op lokaal niveau kun je heel veel doen, juist in je eigen buurt. Daarom besloot ik in 2014 een jaar lang elke dag één goede daad te verrichten en daarover te bloggen. Ik begon op 1 januari door bij de buren aan te bellen met iets lekkers, om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Verder bakte ik koekjes voor de kapper, lapte ik stiekem ramen en ging ik belletje lellen, alleen dan liet ik een leuk pakketje achter op de stoep.

Ik was zelf verrast hoe leuk contact met buren kan zijn. De goede daden hebben me veel leuke ontmoetingen opgeleverd. Zo stond ik een keer verderop onkruid te wieden. Ineens hoorde ik achter me een stem: 'Je haalt teveel weg'. Vervolgens had ik een heel gesprek met een man die ik niet kende, maar die vlakbij bleek te wonen. Dat is waar het om gaat, contact met anderen. Dat is een beetje eng, maar de heldendaden waren voor mij een stok achter de deur om contacten met anderen aan te gaan.

Meer mensen dan ik had gedacht gingen de blog lezen. Ze gingen zelfs meedoen en zij staken op hun beurt weer anderen aan met hun goede daden. Gewoon door het goede voorbeeld te geven en zonder te hoeven oordelen over anderen, pasten ook zij hun gedrag aan. Dat vind ik heel erg cool.

Het jaar heeft mijn leven veranderd, ik ben uit mijn comfortzone gekomen. Ik doe vrijwilligerswerk voor Utrecht Cares, heb eetgewoonten aangepast en voor ik kleding koop vraag ik eerst waar het vandaan komt. Om je oude gedrag te veranderen moet je gewoontes ontwikkelen die sterker zijn dan de ouden. Eerst vond ik het ongemakkelijk, maar inmiddels is het mijn tweede natuur geworden om spontaan op iets of iemand af te stappen. Ik geef makkelijker een compliment. Ik merk dat mensen het niet gewend zijn om dat spontaan te krijgen. Daarom moeten we dat juist wél doen."

Meer weten over Rachel en haar heldendaden? Kijk op www.ikreddewereld.nl.


Naar boven

Serge Calon over de vergroening van Nieuw-Engeland

Serge Calon op een bakfiets in de Cremertuin

Mei 2017 | Serge Calon is een groene verbinder. Door de juiste mensen bij elkaar te brengen is het braakliggende stuk grond langs het spoor in Nieuw-Engeland een prachtige tuin geworden. Vorige maand werd aan de Cremertuin een ‘Tiny Forest’ toegevoegd.

Serge: "Als inwoner van Nieuw-Engeland viel het me jaren geleden op dat er veel leuke dingen gebeuren in de wijk, maar dat het nog wel mooier zou kunnen. Ook voor mijn kinderen wilde ik een plek waar ze fijn zouden kunnen opgroeien. In 2012 was ik kartrekker van de eerste opknapdag Nieuw-Engeland, een enorm succes. Daarna had ik het doel om in elke straat een opknapdag te realiseren. Ik ging daarvoor op zoek naar straatambassadeurs. Op een bakfiets vol tuingereedschap, gekregen vanuit het leefbaarheidsbudget, reed ik rond door de wijk.

Zo kwam ik terecht bij de Cremertuin, toen nog een braakliggende stuk grond langs het spoor. Buren zagen de potentie van het terrein. Ze wilden er een ontmoetingsplek, moestuin en natuurspeeltuin van maken. Ze hadden toestemming nodig van de NS, maar werden van het kastje naar de muur gestuurd. Daarom maakte ik in april 2013 een filmpje, een oproep van de bewoners om de NS op een positieve manier voor het blok te zetten. Het werkte, een paar uur nadat het filmpje online stond, kwam er een reactie. Een dag later zaten we met z’n allen om de tafel. Nog geen week daarna lag er een projectvoorstel bij de gemeente. In de zomer van 2014 hebben we de tuin feestelijk geopend. Inmiddels zijn zeventig huishoudens lid van de Cremertuin. Ruim vijftig hebben een eigen moestuintje.

Door successen die je behaalt, merk je hoe makkelijk het kan gaan. Mijn idee was dat de tuin zou  lopen zonder mij, maar na twee jaar kreeg ik toch weer jeukende vingers. Toen ik erachter kwam dat Utrecht Natuurlijk en de IVN naar een locatie zochten voor een Tiny Forest, zag ik mogelijkheid in de Cremertuin. Vorige maand werd daar het minibos gelanceerd. In totaal zijn er 600 bomen geplant, die zijn behalve Tiny Forest ook onderdeel van de natuurspeeltuin. Groep 5-leerlingen van de Catharijnepoort zijn aangesteld als ‘wilde wachters’ van het bos. Het is een geweldige aanvulling op de tuin en voor de kinderen een plek waar ze kunnen relaxen, spelen en tuinieren."


Naar boven

Suzanne Megens van Hospice Utrecht in de Kanaalstraat

Suzanne Megens

April 2017 | Suzanne Megens (38) is vrijwilliger in het hospice in de Kanaalstraat in Lombok. ‘Je hebt snel diepgang en verbinding. Het is een fijne plek.’

Suzanne: "In het hospice is plek voor vier bewoners. Als vrijwilliger draai je twee keer per week een dienst van vier uur, vaak doe ik die van 19.00 tot 23.00 uur. Een keer per maand draai je nog een nachtdienst. Vrijwilligers doen huishoudelijke taken, zoals strijken, ontbijt en lunch maken, koken, boodschappen doen of bloemetjes halen. Je ondersteunt de verpleegkundige en helpt mee met bijvoorbeeld afdrogen, een toiletbezoek of het verschonen van een gast.

Een jaar geleden ben ik begonnen in het hospice, nadat ik een brief had gestuurd. Ik fiets vaak langs het hospice en was altijd al nieuwsgierig naar wat zich achter die muren afspeelt. De eerste keer dat ik er kwam, voelde gelijk heel warm. In het begin moest ik wel mijn weg vinden. De meeste vrijwilligers zijn wat ouder dan ik en een aantal heeft een achtergrond als verpleegkundige. Inmiddels ben ik echt gewend en heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen.

Het allermooiste aan dit werk, dat ik naast mijn baan als stewardess doe, vind ik de persoonlijke aandacht voor de gasten. Er ontstaat snel diepgang en verbinding. Ik voer gesprekken, masseer handen en laatst heb ik een man geschoren. Die belde daarna met de vraag of ik ook zijn wenkbrauwen wilde knippen. In het hospice doen we wat mensen graag willen. Elke avond eten we ijs met slagroom. Ook hadden we een tijd een konijntje. Die zat bij een meneer op bed, die werd daar heel blij van. We doen ook spelletjes met de gasten.

Mensen hebben vaak het idee dat het hospice eng is, maar ik ben er graag. Door het hospice ben ik minder bang geworden voor de dood. Sterven is verdrietig, maar ook net als een geboorte; de weg naar een volgend leven. Als het je tijd is, dan is het je tijd. Ik ben door het werk ook gegroeid in mezelf. Ik heb gezien dat ik nog de keuze heb om te leven, daar ben ik dankbaar voor. Ik geniet meer van momenten, want je leeft nu, echt nú."

Hospice Utrecht is nog op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Neem contact op via info@hospiceutrecht.nl.


Naar boven

Hugo Schurink van Oranje en Wijkvereniging Oog in Al

Hugo Schurink

Maart 2017 | Oranje- en Wijkvereniging Oog in Al brengt buurtgenoten samen. Door activiteiten in de wijk te organiseren, behoudt Oog in Al haar ‘dorpse’ karakter. Hugo Schurink (40) is bijna vijf jaar bestuurslid en ziet hoe de vereniging blijft groeien.

Hugo: "Tijdens het 75-jarig lustrum in 2013 was het drie dagen feest. Er waren extra handjes nodig en zo ben ik erin gerold. Het bestuur vormt een kernteam dat ervoor zorgt dat er jaarlijks een stuk of acht activiteiten georganiseerd worden. Daarnaast werken we samen met heel veel vrijwilligers die helpen bij een bardienst, verkeer regelen, volleybalnetten spannen of om een paar uur bij het springkussen te staan.

De wijkvereniging draagt bij aan saamhorigheid in Oog in Al. Ik geloof in de participatiemaatschappij, wonen doe je met z’n allen. Oog in Al voelt als een dorp in de stad. Door de activiteiten die we hier organiseren, dragen we een steentje bij om dat karakter te behouden en maken we de wijk een stukje leuker.

Ik merk dat we als wijkvereniging steeds professioneler worden.  We proberen bijvoorbeeld niet alleen bewoners te verbinden, maar ook lokale ondernemers bij activiteiten te betrekken. Zo stonden we in het verleden nog wel eens zelf hamburgers te bakken tijdens de barbecue na het jaarlijkse Straten-Volleybal-Toernooi in juni. Dit jaar laten we dat doen door restaurant Smoesjes. Voorheen was er na de barbecue nog een feest, maar dat werd te gortig. Daarom organiseren we eind augustus voor de eerste keer het Leuk dat je thuis bent-wijkfeest. Tegen het einde van de zomer, als de meeste mensen terug zijn van vakantie.

We nodigen ook azc-bewoners uit om mee te doen aan activiteiten. Zo doet het asielzoekerscentrum mee met een volleybalteam en komen er ook kinderen uit het azc paaseieren zoeken op 15 april. Vanaf het Beethovenplein gaan kinderen op zoek naar eieren. Als ze die inleveren, krijgen ze een chocolade Paashaas mee naar huis.

Dat we gewaardeerd worden, merken we uit positieve feedback die we krijgen. Het ledenaantal van de vereniging groeit en activiteiten worden steeds drukker bezocht. Inmiddels zijn zo’n 850 huishoudens lid van de wijkvereniging."

Ook interesse om een steentje bij te dragen in Oog in Al? Neem contact op via info@wijkverenigingooginal.nl. De vereniging zoekt altijd vrijwilligers en op dit moment ook een nieuwe voorzitter. 


Naar boven

Mustafa Alay Me'kaar en Maina Premcharan: Halve Maan Noord krijgt weer sfeer

Maina Premcharan en Mustafa Alay met winterjassen op straat

Maart 2017 |  Het Herderplein en de omliggende straten zijn de laatste jaren achteruit gegaan. Sociaal makelaar Mustafa Alay van Me’kaar en bewoonster Maina Premcharan brengen daar samen met andere bewoners verandering in. Dankzij hun inspanningen krijgt Halve Maan Noord weer sfeer.

Maina: "De buurt was een beetje verwaarloosd geraakt, daar doen we iets aan. We hebben gezorgd voor mooie beplanting en vorig jaar hebben we bloembakken neergezet. We willen het netjes houden. Als ik een papiertje op straat zie liggen, dan ruim ik dat op."

Mustafa: "De laatste jaren is de samenstelling van de buurt veranderd. Jongeren hangen op straat en vervelen zich. Het belangrijkste is dat we de sfeer in de buurt willen veranderen. Sinds we ons hiervoor inzetten, zien we een stijgende lijn.  We doen van alles om de buurt leefbaarder te maken. Zo hebben we vorig jaar in mei een buurtfeest georganiseerd, om buurtbewoners met elkaar in gesprek te laten gaan. Er was 150 man en er speelde een bandje, heel sfeervol. Ook hebben we sinds kort in Pandje 1 aan het Herderplein een huiskamer voor senioren, om de sociale cohesie te versterken. Ze zijn uit huis, ontmoeten elkaar en drinken koffie. Bewoonster Laura Nolte heeft zich actief ingezet om de totstandkoming ervan te realiseren."

Maina: "Vroeger zaten mensen gewoon voor mijn deur. Ik zette tafels voor ze neer, stak kaarsen aan en bakte een patatje. Voor mij is dat een kleine moeite en heel gezellig. Nu is dat niet meer, maar ik bel wel bij mensen aan om ze op te halen als het ergens gezellig is. Laatst heb ik wel voor het eerst gekookt voor een groep kinderen uit de buurt. Heel leuk om Surinaams eten te maken en dat te laten proeven; nasi, bakbananen, kip en een zuurtje met komkommer. Als anderen zorgen dat de spullen die ik nodig heb klaarstaan, maak ik de volgende keer kipkerrie."

Mustafa: "De komende tijd willen we bijvoorbeeld ook de veiligheid in de wijk verbeteren. Vaak rijden auto’s met hoge snelheid door de straat, daarvoor willen we extra drempels neerleggen en de drempels die er al liggen verhogen. Ook willen we sluipverkeer beperken door een ontsluiting te maken. Als nu de Lessinglaan vaststaat, rijdt verkeer door de wijk heen. We zijn op zoek naar bewoners die met ons mee willen denken. Als we onze krachten bundelen en een bewonersgroep starten, kunnen we het hier leuker en leefbaarder maken. Daarvoor hebben we betrokkenheid vanuit de buurt nodig."

Interesse om je aan de sluiten bij de bewonersgroep Herderplein? Neem contact op met Mustafa via mustafaalay@mekaarutrecht.nl. Ook is hij elke maandag van 9.30 tot 12.00 te vinden in Pandje 1 aan het Herderplein. Iedereen is welkom om langs te komen voor koffie en een gesprek.


Naar boven

Jes Kleijnen van Vrijwilligerscentrale Utrecht over 'Aan de slag'

Portret van Jes Kleijnen voor het azc

Maart 2017 | 'Aan de slag' heeft al honderden Utrechtse asielzoekers aan passend vrijwilligerswerk geholpen. Ze steken de handen uit de mouwen, vergeten voor even hun zorgen en leren gelijk hun nieuwe thuisland kennen. Jes Kleijnen is coördinator van het project.

Jes: "Asielzoekers zitten vaak in een moeilijke situatie en hebben weinig afleiding. Jammer, vond VC Utrecht. In een zware en onzekere tijd, is het fijn om actief te zijn buiten het asielzoekerscentrum. Eind 2014 zijn we gestart met 'Aan de slag', een methode die we hebben ontwikkeld om azc-bewoners aan vrijwilligerswerk te helpen. Dat doen we in samenwerking met maatschappelijke organisaties, de gemeente en expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos.

Elke donderdagmiddag hebben bewoners van het azc meldplicht. Die dag zijn wij aanwezig met flyers. Ook nemen we altijd een vrijwilliger mee die Farsi spreekt en iemand die Arabisch spreekt. We gaan met de bewoners in gesprek, op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij hen past. We zoeken praktische klussen, zoals koken, tuinieren of meehelpen tijdens een evenement of festival. Vanaf het azc gaan ze als groepje samen met een vrijwilliger van de vrijwilligerscentrale op pad, die is het aanspreekpunt voor zowel de vrijwilligers als de opdrachtgever. 

We zorgen ervoor dat ze bij het werk in aanraking komen met de Nederlandse cultuur en taal. Ook vinden we het belangrijk dat de organisatie iets terugdoet voor haar vrijwilligers, bijvoorbeeld door het aanbieden van iets lekkers of een gezellige lunch.

In 2016 hebben we 45 klussen georganiseerd, daarbij zijn 325 vrijwilligerskoppelingen gemaakt. Ook hebben we 50 statushouders aan individueel vrijwilligerswerk geholpen. Dat is al het dubbele ten opzichte van het jaar daarvoor. 'Aan de slag' levert asielzoekers en statushouders een prettig gevoel op. We horen vaak dat ze niet alleen blij zijn om iets te doen, maar ook om iets terug te doen voor de Nederlandse samenleving.

Het maakt me blij om te zien hoe enthousiast vrijwilligers en organisaties zijn als er een match is. Ik krijg reacties die me ontroeren. ‘Dit is de eerste dag dat ik niet heb gehuild’, zei een vrouwelijke asielzoeker na haar eerste werkdag. Ook vertelde een man dat hij weer slaapt, sinds hij vrijwilligerswerk doet. Het doet hem even zijn zorgen over zijn vrouw en kinderen in Syrië vergeten."


Naar boven

Hulp en contact Wijkbureau West

Telefoon

14 030

E-mail

west@utrecht.nl

Volg ons

Wijkwethouder

Lot van Hooijdonk
Kijk wanneer het eerstvolgende wijkspreekuur is

Bezoekadres

Stadskantoor, 5e etage, Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht