Wonen en leven Wonen

Bent u op zoek naar een woning in Utrecht? Hebt u te maken met erfpacht? Hier vindt u alle informatie over wonen in Utrecht.

Prestatieafspraken sociale huurwoningen en stadsakkoord wonen

De gemeente wil meer betaalbare sociale huurwoningen in Utrecht. Ook willen we meer middeldure vrije sector huurwoningen. Samen met woningcorporaties, beleggers, bouwers en ontwikkelaar maakten wij hier afspraken over.

Lees meer over de prestatieafspraken sociale huurwoningen en stadsakkoord wonen

Actieplan middenhuur

Voor middenhuurwoningen (huizen voor middeninkomens) is de woonvisie uitgewerkt in het geactualiseerde Actieplan Middenhuur. Hierin leest u:

 • dat middenhuur vooral interessant is voor net afgestudeerden, huishoudens die vanuit een sociale huurwoning willen doorstromen en gezinnen met een middeninkomen
 • dat wij naast het stimuleren van de bouw ook afspraken willen maken met beleggers over een redelijke prijskwaliteitsverhouding
 • wat onze uitgangspunten zijn over onder andere de prijsgrenzen:
  • van het middenhuursegment
  • de maximale huurprijsontwikkeling
  • het minimumaantal vierkante meters van een woning in relatie tot de huurprijs
  • de minimale termijn dat de woningen in dit prijssegment moeten worden verhuurd 

Lees het hele Actieplan Middenhuur (pdf, 541 kB)

Meer woningen middensegment Overvecht

Een gevarieerder woningaanbod in Overvecht. En een groenere, aantrekkelijkere en gebruiksvriendelijkere openbare ruimte. Dat is wat de Mix, een samenwerking van gemeente Utrecht, Woningcorporatie Mitros en BPD, moet gaan opleveren. Bijzonder is dat we de sociale huurwoningen die in de omgeving verdwijnen, terugbouwen op andere plekken in Utrecht.

Lees meer over het project op www.mix-utrecht.nl

Uw rechten als huurder

Huurt u woonruimte van een particuliere verhuurder in de gemeente Utrecht? Als u meer wilt weten over uw rechten als huurder, dan is het Huurteam er voor u. Bijvoorbeeld voor informatie over redelijke huurprijzen.

Wilt u de positie van huurders sterker maken? U kunt hier subsidie voor krijgen.

Wonen op of aan het water

Woont u op of aan het water? Dan zijn er regels voor wonen op het water waar u zich aan moet houden en ook zijn er soms verplichtingen waar u aan moet voldoen bij wonen aan het water.

Starterslening

De gemeente Utrecht heeft geen starterslening.

Uw mening