Wonen en leven Wonen

Het is lastig om een woning te vinden, ook in Utrecht. Wij doen ons uiterste best om zo veel mogelijk woningen beschikbaar te krijgen (en houden) voor mensen die een woning zoeken. Dit doen wij bijvoorbeeld door nieuwe huizen te bouwen.

De gemeente wil dat iedereen in Utrecht een betaalbare en goede woning kan vinden.

Bekijk ons woonbeleid

In 2020: bijna 3.600 woningen

Er wordt volop gebouwd in Utrecht, zelfs in coronatijd. In 2020 werd de bouw van bijna 3.600 woningen gestart. Dat zijn er 500 meer dan verwacht. Het grootste deel van deze huizen bestaat uit betaalbare huur- en koopwoningen.

Een aantal voorbeelden van projecten die in 2020 zijn gestart:

 • Wonderwoods (ruim 400 woningen) op het Jaarbeursplein
 • De Kwekerij in Utrecht Oost (244 woningen)
 • De Nieuwe Defensieterrein in de Merwedekanaalzone (1e fase 291 woningen)
 • The Cube in Overvecht (639 woningen)
 • Huize Nijevelt in Vleuten de Meern (32 woningen)
 • Wisselspoorkwartier bij de 2e Daalsedijk (1e fase 122 woningen)

Plan: 60.000 woningen extra in 2040

Ons plan is om in de periode tot 2040 te zorgen dat er ongeveer 60.000 woningen bijkomen. Dat zijn er zo’n 3.000 per jaar. In 2021 start de bouw van tussen de 2.800 en 3.100 woningen. Voor 2022 verwacht de gemeente de start van de bouw van tussen de 2.600 en 3.200 woningen.

De komende jaren komen er in Utrecht dus duizenden woningen bij. We willen ook zorgen dat het prettig blijft om te leven. Daarom geven we daarnaast flink geld uit voor de openbare ruimte. Voor een overzicht van de projecten waar we nu aan werken, ga naar bouwprojecten.
In 2021 starten (of zijn al gestart) de volgende projecten:

 • 1e fase cartesiusdriehoek (ruim 300 woningen)
 • Smakkelaarsveld (150 woningen)
 • Opaalweg (200 studentenwoningen)
 • A.B.C.-straat 5 (104 woningen)

In de jaren 2022 en 2023 start een aantal grote bouwprojecten met veel woningen. Zoals Wisselspoor/2e daalsedijk deelgebied 2-4, Cartesiusdriehoek (vervolgfasen) en Merwedekanaalzone.

Nieuwe regels koopwoningen

Sinds een tijdje hebben we in Utrecht een 'zelfbewoningsplicht' voor nieuwbouw. Wie een nieuwbouwhuis koopt, moet er zelf in moet gaan wonen en kan het niet meteen verhuren aan iemand anders.

Voor bestaande huizen willen we nu een nieuwe regel: de 'opkoopbescherming'. Wie een huis koopt, mag de woning dan voor ten minste 4 jaar niet verhuren. 

Meer over de opkoopbescherming

In de hele stad willen we een verbod om een huis met een WOZ-waarde tot en met € 440.000 na de koop te verhuren. Waarschijnlijk gaat de opkoopbescherming vanaf half maart gelden. De gemeenteraad besluit binnenkort over deze nieuwe regel.

De Utrechtse woningmarkt staat onder druk. De koopprijzen in de stad zijn nog nooit zo hoog geweest. Een deel van de weinige betaalbare huizen wordt opgekocht door beleggers. Dit leidt tot nog minder koopwoningen en dus stijgende woningprijzen. Utrecht wil dat mensen die zélf in een betaalbare koopwoning willen wonen, een plek in Utrecht kunnen vinden. Vooral starters en kopers met een middeninkomen hebben wat aan deze nieuwe regel.

Er zijn 3 uitzonderingen op de opkoopbescherming:

 • iemand mag een gekocht huis nog wel verhuren aan eerste- en tweedegraadsfamilie (ouders, kinderen, broers en zussen)
 • iemand mag een gekocht huis tijdelijk verhuren, voor maximaal 12 maanden, bijvoorbeeld als de eigenaar lang op reis gaat
 • iemand mag een gekocht huis verhuren als bedrijfswoning

Voor zo'n uitzondering is straks een vergunning nodig.

Mogelijk komen er nog 2 uitzonderingen:

 • nieuwbouwprojecten waarin afspraken over verhuur zijn gemaakt
 • gevallen waarin het verhuren van een huis heel belangrijk is, dat beslist het college van B en W

Het verhuren van een woning zonder vergunning kan leiden tot een boete van maximaal €18.500.

Gezond stedelijk leven

Benieuwd hoe we van Utrecht een stad willen maken waar het fijn wonen is? Kijk op de pagina Utrecht: gezonde stad van en voor iedereen.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur