Onderhoud aan uw balkon met stalen liggers

Is uw balkon met stalen liggers aan onderhoud toe? Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt de liggers versterken, ondersteunen of vervangen. Of u kunt uw balkon helemaal weg laten halen. Laat u door een vakman adviseren wat voor u de beste optie is.

Vraag advies aan een vakman

U ziet niet aan de buitenkant of een balkon met stalen liggers aan onderhoud toe is. De stalen liggers zijn voor een deel ingebouwd in de vochtige binnenmuur. En juist dit deel van de liggers kan gaan roesten (zie afbeelding 1). Laat u adviseren door een deskundige vakman (aannemer of constructeur) en kies daarna voor een van de mogelijkheden hieronder.

Stalen liggers versterken

De meest voorkomende optie voor onderhoud is het versterken van stalen liggers. Laat eerst een vakman bekijken of de liggers nog sterk genoeg zijn en niet te veel verroest zijn. Het versterken van stalen liggers gebeurt buiten de woning. Het voordeel: er kan geen bouwschade ontstaan in uw huis.

De vakman begint met het weghakken van een stukje muur rondom de liggers. Vervolgens worden de liggers roestvrij gemaakt. Daarna last de vakman aan beide kanten van de liggers een strip van 30 tot 40 centimeter (zie afbeelding 2). Na het laswerk bewerkt hij de liggers met antiroestmiddel (menie) om het roesten te stoppen (zie afbeelding 3). Hierna metselt de vakman de muur weer dicht.

Kiest u ervoor om de liggers te versterken? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Ligt uw balkon en dat van uw buren op dezelfde ligger? Overleg dan eerst met uw buren.

Hebt u een monument? Neem dan contact op via monumenten@utrecht.nl om te controleren of een vergunning nodig is.

Stalen liggers ondersteunen

Een vakman kan u ook adviseren om de stalen liggers te ondersteunen. Dit adviseert hij alleen als versterken niet mogelijk is. Eerst kijkt de vakman of de liggers niet te verroest zijn. En of ze nog sterk genoeg zijn om het balkon te dragen.

Het ondersteunen van de liggers kan op 2 manieren. Ten eerste kan de vakman een kolom plaatsen onder het balkon (zie afbeelding 5). Zo'n kolom moet steunen op een basis van gewapend beton.

Staat uw huis aan de openbare weg? Dan is de 2e manier handiger. De vakman bevestigt dan een juk onder het balkon (zie afbeelding 6). Een juk is een metalen constructie die onder de liggers aan de muur bevestigd wordt. Dit juk mag niet steunen op een gemetselde tuinmuur tussen 2 woningen in. Een tuinmuur is daarvoor namelijk ongeschikt.

Kiest u ervoor om de stalen liggers te ondersteunen? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Ligt uw balkon en dat van uw buren op dezelfde ligger? Overleg dan eerst met de buren.

Hebt u een monument? Neem dan contact op via monumenten@utrecht.nl om te controleren of een vergunning nodig is.

Stalen liggers vervangen

Zijn de hierboven beschreven opties niet mogelijk, doordat de liggers te veel zijn aangetast en/of verzwakt? Een vakman kan dan adviseren om de stalen liggers te vervangen of opnieuw aan te lassen  (zie afbeelding 7). Dit heeft grote gevolgen voor uw huis. De vakman moet dan de werkzaamheden uitvoeren in de woning.

Kiest u ervoor om de stalen liggers te laten vervangen of opnieuw aan te laten lassen? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Hebt u een monument? Neem dan contact op via monumenten@utrecht.nl om te controleren of een vergunning nodig is.

Balkon vervangen of verwijderen

U kunt er ook voor kiezen om het balkon te laten vervangen of verwijderen. Let op: na het verwijderen van het balkon, moet de vakman een zogenoemde valbeveiliging plaatsen voor de balkondeuren. Bijvoorbeeld een stang of hekwerk. Dit voorkomt dat iemand uit de balkondeuren naar buiten valt.

Voor het vervangen van een balkon moet u een vergunning aanvragen bij het omgevingsloket. Overleg eerst met uw buren.

Hulp en contact Balkon met stalen liggers

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur