Slavernijverleden

Op woensdag 23 februari heeft burgemeester Sharon Dijksma namens het college van Utrecht excuses aangeboden voor de rol van hun voorgangers in het koloniale en slavernijverleden van de stad.

Monument slavernijverleden

Er komt op initiatief van inwoners in het Griftpark het monument van Vlucht en Verzet over het slavernijverleden tussen Europa, Afrika en Amerika. De kunstenaar is Patricia Kaersenhout. Op 30 juni 2023 willen we het monument onthullen. We willen tijdens de herdenking van Keti Koti samen met de Utrechters stilstaan bij het moment dat het 150/160 jaar geleden is dat totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen.

Utrecht was nauw verbonden met de koloniale handel en slavernij en profiteerde van de opbrengsten, blijkt uit het onderzoek. Verschillende lagen van de Utrechtse bevolking hebben aangezet tot, investeerden in en verdienden geld aan slavernij in Amerika, Afrika en Azië. Burgemeester Dijksma lichtte deze excuses toe tijdens een besloten bijeenkomst in de Janskerk.

Lees de speech van de burgemeester

Kijk de livestream van de bijeenkomst terug

Sporen van het slavernijverleden

Ook is er stil gestaan bij de doorwerking van het slavernijverleden op de inwoners in onze stad. Sporen van dit verleden zijn zichtbaar in de hedendaagse cultuur, architectuur en samenleving en voelbaar voor inwoners waarvan de voorouders afkomstig zijn uit de voormalige koloniën. De wreedheden en schendingen van mensenrechten hebben bij de nazaten sporen achtergelaten die tot de dag van vandaag voelbaar zijn. Het stadsbestuur kondigt daarom aan om met de stad in gesprek te gaan over het slavernijverleden voor meer bewustwording over deze pijnlijke bladzijde in de Utrechtse geschiedenis en op verschillende manieren aandacht te besteden aan het thema.

We zetten ons in om de kennis over het koloniale en slavernijverleden te vergroten en hoe het in deze tijd doorwerkt onder de aandacht te brengen.

  • Had u een idee voor een activiteit die bijdraagt aan de herinnering van het slavernijverleden in onze stad en het besef van hoe dit verleden nu nog een rol speelt? U kon hier subsidie voor aanvragen.
  • We hebben 150 exemplaren van het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ in de bibliotheken gelegd. Hiermee willen we meehelpen aan het verspreiden van kennis over het slavernijverleden. Bent u ook benieuwd naar dit boek? Ga dan naar de bibliotheek bij u in de buurt en neem het boek gratis mee. Wees snel, want op=op! Of lees het boek online (gratis Open Access bestand). Hebt u het boek gelezen? Geef het boek dan door aan een andere Utrechter. Deelt u op Facebook, Instagram of Twitter aan wie u het boek hebt doorgegeven en gebruikt u daarbij #slavernijenutrecht? Dan maakt u ook nog kans op een gratis stadswandeling langs het slavernijverleden van onze stad.
  • Er komt een publieksversie van het boek dat het verhaal over het slavernijverleden en de rol van Utrecht voor iedere Utrechter toegankelijk maakt. De publieksversie is naar verwachting eind 2022/ begin 2023 beschikbaar.
  • Woont u in Utrecht, bent u een nazaat van tot slaaf gemaakte mensen en hebt u last van uw achternaam omdat deze verwijst naar het pijnlijke verleden van uw voorouders? Wilt u een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van de achtersnaamswijziging? Kijk dan voor meer informatie op achtersnaamswijziging slavernijverleden.
  • Het slavernijverleden krijgt een structurele plek in het beleid en handelen van de gemeente zodat dit onderwerp ook op de langere termijn aandacht blijft krijgen.

Meer weten over het koloniale en slavernijverleden van Utrecht?

Op 30 juni 2021 is het boek Slavernij en de stad Utrecht verschenen met de resultaten van een onderzoek naar het Slavernijverleden van Utrecht. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de slavernij in Utrecht? Kijk dan op sporenvanslavernijutrecht.nl. In Utrecht zijn 2 wandelingen met het koloniale- en slavernijverleden van Utrecht als thema:

Hulp en contact Slavernijverleden

Telefoon

14 030

E-mail

slavernijverleden@utrecht.nl