Hulp en ondersteuning (Wmo) Hulp bij 24-uurs opvang/beschermd wonen

Op deze pagina vindt u informatie over de 24-uursopvang en beschermd wonen. Deze regeling is behalve voor inwoners van Utrecht, ook voor inwoners van 16 andere gemeenten.

24-Uursopvang en beschermd wonen zijn bedoeld voor 2 groepen mensen:

  • mensen die niet zelfstandig kunnen wonen door psychiatrische problemen en/of verslaving
  • dakloze mensen met psychosociale problemen

Behoort u tot een van deze beide groepen? Dan kan wonen in combinatie met zorg een oplossing zijn. U woont dan in een woning van een instelling, waar u 24 uur per dag een beroep op ondersteuning kunt doen.

Regionaal georganiseerd

De gemeente Utrecht organiseert beschermd wonen en 24-uursopvang voor inwoners van 16 gemeenten. Behalve Utrecht zelf zijn dit: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

Hoe komt u ‘binnen’?

De zogenoemde ‘Regionale Toegang’ besluit, of iemand in aanmerking komt voor beschermd wonen of 24-uursopvang. De Regionale Toegang bestaat uit professionele hulpverleners. Zij kunnen uw situatie goed beoordelen.

Aanvragen

Vaak is het verstandig dat u zich laat helpen bij uw aanvraag. De meeste kandidaten voor beschermd wonen of 24-uursopvang komen uit een instelling of opvangvoorziening. Geldt dit voor u? Dan kan een hulpverlener in uw instelling u helpen bij de aanvraag.

Woont u nu zelfstandig? Maar lukt dit niet meer en denkt u daarom aan beschermd wonen?

  • Als u in Utrecht woont, dan gaat u naar het buurtteam in uw buurt. 
  • Woont u in een andere gemeente in de regio? Neem dan contact op met uw gemeente. Of met het sociale wijkteam in uw gemeente. 

U kunt ook zelf contact opnemen met de Regionale Toegang. Bel naar 030 – 286 35 30, bereikbaar maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 16.00 uur. Of mail naar regionaletoegang@utrecht.nl

Organisaties

De gemeente Utrecht werkt samen met een aantal organisaties, die beschermd wonen aanbieden. De grotere organisaties staan hieronder op een rijtje. Op hun websites kunt u zien wat ze precies bieden.

Persoonsgebonden budget

Als u beschermd gaat wonen, kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (Pgb). Daarmee betaalt u zelf uw zorg. U kunt hierover contact opnemen met de Regionale Toegang. Meer informatie over het Pgb of mail pgb@utrecht.nl.

Eigen bijdrage

Voor beschermd wonen betaalt u een eigen bijdrage. Hoe hoog deze eigen bijdrage is? Dat hangt af van onder andere uw inkomen en spaargeld. Meer informatie over de eigen bijdrage.

Hulp en contact Regionale toegang

Telefoon

030 - 286 35 30

E-mail

regionaletoegang@utrecht.nl

Uw mening