Hulp bij eenzaamheid en dagbesteding

Misschien voelt u zich (erg) eenzaam of zou u meer contact met anderen willen hebben. Of u zoekt een manier om uw dagen zinvol en prettig te vullen.

Geldt dit voor u of iemand die u kent? Er zijn veel initiatieven die kunnen helpen.

Voelt u zich erg eenzaam?

Eenzaamheid wordt een probleem wanneer u zich ernstig of voor langere tijd eenzaam voelt. Dan kan het zo erg worden, dat u er zelf niet meer uitkomt.

Wilt u hulp? Praat dan eens met uw huisarts of ga langs bij het buurtteam in uw wijk.

Mensen ontmoeten en samen iets doen

Elkaar helpen door iets samen te doen. Bijvoorbeeld samen met anderen koken en eten. Of samen sporten. Helpen in een moestuin. Met anderen boodschappen doen of koffie drinken. Er zijn veel activiteiten mogelijk en ze zijn er voor alle leeftijden.

Hulp en activiteiten voor ontmoeting

Hulp bij eenzaamheid voor jongeren (16 – 25 jaar)

Liever samen met iemand die de activiteiten bij u in de buurt goed kent op zoek naar wat bij u past? Dat kan. U kunt binnenlopen bij het buurtcentrum in uw wijk. Hier kijken medewerkers van DOCK samen met u welke activiteiten bij u passen.

Voor sommige activiteiten in de buurt betaalt u een klein bedrag. Bijvoorbeeld voor een maaltijd. Dit bedrag verschilt per activiteit.

Dagbesteding met intensieve begeleiding

Kost het u erg veel moeite om uw dagen te vullen of om structuur aan te brengen in uw dagen? Dan komt u misschien in aanmerking voor dagbesteding met intensieve begeleiding van professionals. Meer informatie vindt u op de website van jekuntmeer.

Voor dagbesteding met intensieve begeleiding betaalt u soms een eigen bijdrage. Het buurtteam informeert u hierover, als dit aan de orde is.

Wilt u anderen helpen?

Praten over eenzaamheidsgevoelens is moeilijk. Het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid lucht op. Het kan ook een opening zijn om eenzaamheid te doorbreken.

Denk u dat iemand eenzaam is en maakt u zich zorgen? Maak contact vanuit echte interesse en zonder oordeel. Dat kunt u doen door vragen te stellen als:

  • Hoe gaat het met je? Wat heb je vandaag gedaan?
  • Waar ben je verdrietig over? Is er iets waar je mee zit?
  • Waar word je blij van? Wat was een mooi moment?
  • Kan ik iets voor je doen of betekenen?

Meer informatie

Wilt u meer informatie over eenzaamheid of tips over wat u voor een ander kunt doen? Neem dan contact op met het Infopunt Informele Zorg via 030 - 236 17 45 (werkdagen 9.00 – 13.00 uur) of via infopuntiz@nizu.nl.

Hulp en contact Samenleven (welzijn)

Telefoon

14 030

E-mail

samenleving@utrecht.nl