Inburgeren

Bent u nieuw in Nederland en gaat u in Utrecht wonen? Welkom! Als u moet inburgeren, krijgt u een brief van DUO. Tijdens het inburgeren leert u de Nederlandse taal zodat u zich snel thuis voelt en mee kunt doen. En u leert hoe u aan werk komt of een opleiding kunt volgen. U leert ook over wonen, werken en leven in Nederland.

Wat geldt voor u?

Wat voor u geldt, hangt af vanaf wanneer u bent begonnen met inburgeren.

De gemeente nodigt u zelf uit voor de gesprekken over uw inburgering. Daar hoeft u niets voor te doen.

Uw inburgeringscoach maakt samen met u een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). Daarin staan afspraken over wat u gaat leren en doen.
U krijgt bijvoorbeeld hulp bij:

 • Het kiezen van de juiste inburgeringsschool.
 • Het vinden van een opleiding.
 • Kijken naar het werk wat u kunt doen.
 • Het vinden van werk.
 • Het regelen van uw geldzaken en andere dingen die u misschien moeilijk vindt.  

De inburgeringstermijn is 3 jaar. Dat betekent dat u binnen 3 jaar het inburgeringsexamen moet doen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd. Zorg dat u op tijd bent. Anders kunt u een boete krijgen.  

Bent u asielmigrant?

Dan betaalt de gemeente uw cursus. De gemeente betaalt ook de eerste 2 pogingen voor elk examen. U kunt geen geld lenen bij DUO.

Bent u gezinsmigrant of overige migrant?

U betaalt dan zelf uw inburgering of u kunt een lening aanvragen bij DUO.

Wilt u meer weten over inburgeren?

Bekijk het filmpje Inburgeren vanaf 2022 of kijk op de website van DUO.

Wilt u meer weten over uw persoonlijke situatie als inburgeraar?

Kijk dan op Mijn Inburgering.

Hebt u vragen over uw brief van DUO?

Neem dan contact op met DUO.

Bent u asielmigrant?

Dan nodigt de gemeente u zelf uit voor de gesprekken over uw inburgering. Daar hoeft u niets voor te doen.
Wij maken samen met u een plan hoe u mee kunt doen in Nederland. U kiest zelf een inburgeringsschool.

U krijgt bijvoorbeeld hulp bij:

 • Het vinden van een opleiding.
 • Kijken naar het werk wat u kunt doen.
 • Het vinden van werk.
 • Vragen over geldzaken en andere dingen die u misschien moeilijk vindt.  

U moet uw inburgering zelf regelen en betalen. U kunt daarvoor geld lenen bij DUO. Wilt u geld van DUO lenen? Dan moet u een cursus volgen bij een inburgeringsschool met een keurmerk. U vindt de scholen op www.zoekinburgerschool.nl.

De inburgeringstermijn is 3 jaar. Dat betekent dat u binnen 3 jaar het inburgeringsexamen moet doen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd. Anders kunt u een boete krijgen. Misschien moet u de lening van maximaal € 10.000 ook aan DUO terugbetalen.

Bent u gezinsmigrant of overige migrant?

Dan moet u ook inburgeren. U regelt uw inburgeringstraject zelf. U betaalt dit ook zelf. Misschien kunt een lening krijgen bij DUO.

Wilt u meer weten over inburgeren?

Kijk dan op de website van DUO.

Wilt u meer weten over u persoonlijke situatie als inburgeraar?

Kijk dan op: mijninburgering.

Hebt u vragen over uw brief van DUO?

Neem dan contact op met DUO.

Einde Lening nog Inburgeringsplicht (ELIP)

Bent u asielmigrant en bent u nog niet klaar met inburgeren? Hebt u minimaal 75% geleend bij DUO en loopt uw inburgeringstermijn binnen 1 jaar af? Dan kunnen wij u helpen om te voldoen aan uw inburgeringsplicht.

Hebt u een brief gekregen van DUO over ELIP neem dan contact met ons op via inburgering@utrecht.nl.

Bent u nog niet ingeburgerd? En hebt u hier vragen over? Stuur dan een e-mail naar inburgering@utrecht.nl. Vermeld in het onderwerp onder welke wet u valt. Weet u dit niet? Neem dan contact op met DUO.

Participatieverklaring

Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017? Dan volgt u ook het Participatieverklaringstraject. Samen met het ondertekenen van de participatieverklaring is dit een verplicht onderdeel van de inburgering.

Meer hierover leest u op Participatieverklaring

Ontheffing inburgeringsexamen

Kunt u niet inburgeren omdat u heel ziek bent, of een handicap hebt? Dan kunt u ontheffing aanvragen. U hoeft dan geen examens meer te doen.

 • Valt u onder de wet 2013 of 2021? Dan vraagt u ontheffing aan bij DUO. U betaalt de kosten van het medisch onderzoek zelf. U krijgt het bedrag weer terug van DUO als u geen examens meer hoeft te doen.
 • Valt u onder de wet 2007 en bent u nog niet ingeburgerd? Dan kunt u bij de gemeente ontheffing aanvragen. U kunt mailen naar inburgering@utrecht.nl. Zet in de onderwerpregel: ontheffing wet 2007 inburgering. Als wij akkoord gaan, helpen wij u met uw aanvraag. En betalen wij de kosten van het medisch onderzoek.

Welkomhuis

Loop eens binnen bij het Welkomhuis voor antwoord op uw vragen, activiteiten en een kop koffie. Het Welkomhuis is elke werkdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Het Welkomhuis zit in het gebouw Nieuw-Welgelegen. Het adres is Grebbeberglaan 3a.
Hebt u vragen over uw gezondheid of over de gezondheidszorg in Nederland? Dan kunt terecht bij het Zorgcafé in het Welkomhuis. Dat is op maandag van 12.30 uur tot 14.30 uur en donderdag van 10.30 uur tot 12.30 uur.

Beter Nederlands leren

Wilt u (beter) Nederlands leren? Of hulp bij het werken op de computer?

Kijk dan op Hulp bij taal en computer

Logeren bij een gastgezin

Zit u in een asielzoekerscentrum en wacht u op een eigen woning? Dan kunt u 3 maanden bij een gastgezin logeren. Takecarebnb en COA kijken of u bij een van de gezinnen past. U krijgt zo een warm welkom bij Utrechters thuis. Zo voelt u zich sneller thuis in de stad, bouwt u aan een sociaal netwerk en leert u sneller de Nederlandse taal.

Kijk voor meer informatie op https://takecarebnb.org/

Hulp en contact Inburgeren

Telefoon

030 - 286 44 44 (ma t/m vr 9-17 uur)

E-mail

inburgering@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadskantoor, Stadsplateau 1