Inburgeren

Bent u nieuw in Nederland en gaat u in Utrecht wonen? Welkom! Als u moet inburgeren, krijgt u een brief van DUO. Daarin staat wanneer u begint. U leert dan de Nederlandse taal. En u leert hoe wij in Nederland wonen, werken en leven.

Begint u op of na 1 januari 2022 met inburgeren?

Dan maken we als gemeente samen met u een plan hoe u mee kunt doen in Nederland. Wat voor opleiding het best bij u past. En wat voor werk u zou kunnen doen. Wij helpen u ook met het vinden van werk. U krijgt ook hulp bij het regelen van uw geldzaken en andere dingen die u misschien moeilijk vindt.  

De inburgeringstermijn is 3 jaar. Dat betekent dat u binnen 3 jaar het inburgeringsexamen moet doen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd.

Wij nodigen u zelf uit voor de gesprekken over uw inburgering. Daar hoeft u niets voor te doen.

Hebt u geen verblijfsvergunning asiel, maar een andere verblijfsvergunning (bijvoorbeeld als gezinsmigrant)? 

Dan moet u ook verplicht inburgeren. U krijgt daarover een brief van DUO. Daarin staat wanneer u begint met inburgeren. We nodigen u uit voor een gesprek en vertellen u dan wat u moet doen om in te burgeren. We maken ook samen met u een plan over hoe u mee kunt doen in Nederland.

U regelt en betaalt uw inburgeringslessen zelf. U kunt daarvoor geld lenen bij DUO. Dan moet u wel een cursus volgen bij een school met een keurmerk Inburgering. Scholen met dit keurmerk vindt u op www.zoekinburgerschool.nl. Ook als u geen geld leent bij DUO, kunt u beter kiezen voor een school met het Keurmerk Inburgering. Dan weet u zeker dat u goed les krijgt. En uw examen kunt halen.

De inburgeringstermijn is 3 jaar. Dat betekent dat u binnen 3 jaar het inburgeringsexamen moet doen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd. Zorg dat u op tijd bent. Anders kunt u een boete krijgen. Voor vragen kunt u terecht bij team inburgering: inburgering@utrecht.nl

Meer informatie over inburgering (ook in andere talen)/more information (also in other languages)

Video over inburgeren in Nederland (in English)

Andere situaties:

Welke regels voor u gelden, hangt af van het moment dat u begon met inburgeren. Kijk daarvoor op www.inburgeren.nl. U vindt daar ook informatie in andere talen.

U moet uw inburgering zelf regelen en betalen. U kunt daarvoor geld lenen bij DUO. Wilt u geld van DUO lenen? Dan moet u een cursus volgen bij een school met een keurmerk. Scholen met het keurmerk Inburgering vindt u op www.zoekinburgerschool.nl

Ook als u geen geld leent bij DUO is het beter om te kiezen voor een school met het keurmerk Inburgering. U weet dan zeker dat u goed les krijgt. En uw examen kunt halen.

De inburgeringstermijn is 3 jaar. Dat betekent dat u binnen 3 jaar het inburgeringsexamen moet doen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd. Zorg dat u op tijd bent. Anders kunt u een boete krijgen.

Dan kunnen we u als gemeente helpen met bijvoorbeeld:

  • taallessen
  • examentraining
  • examenkosten
  • hulp bij het aanvragen van een ontheffing, vrijstelling, of verlenging van de termijn voor inburgeren

Stuur een e-mail naar inburgering@utrecht.nl en leg uw situatie uit. Dan nodigen wij u uit voor een gesprek. Daarin kijken wij samen met u hoe wij u kunnen helpen.

Participatieverklaring

Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017? En staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan leert u ook wat belangrijk is in Nederland. Daarna zet u uw handtekening op de participatieverklaring. Dit hoort bij uw inburgering. Meer hierover leest u op Participatieverklaring.

Kom naar het Welkomhuis

In het Welkomhuis kunt u gratis activiteiten doen. U kunt ook oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Maar u kunt ook gewoon langskomen voor een kop koffie. In het Welkomhuis werken mensen die al ingeburgerd zijn. Zij spreken verschillende talen.
Meer over het Welkomhuis

Beter Nederlands leren?

Wilt u (beter) Nederlands leren? Of hulp bij het werken op de computer? Kijk dan op Hulp bij taal en computer.

Logeren bij een gastgezin

Als statushouder kunt u bij een gastgezin logeren voor een periode van 3 maanden. Deze logeerregeling wordt uitgevoerd door Takecarebnb in samenwerking met het COA. Als gemeente juichen we dit toe. U krijgt zo een warm welkom bij Utrechters thuis. Zo voelt u zich sneller thuis in de stad, bouwt u aan een sociaal netwerk en leert u sneller de Nederlandse taal.

Lees meer over de logeerregeling Takecarebnb

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie