Toegankelijkheidsprijs

Alle Utrechters hebben het recht invulling te kunnen geven aan hun leven, ook als zij een beperking hebben. Utrecht reikt sinds 2015 de Toegankelijkheidsprijs uit. Deze prijs is voor organisaties, ondernemingen en activiteiten die ervoor zorgen dat Utrecht een stad is waar iedereen zich welkom voelt. De organisatie, onderneming of activiteit die het beste toegankelijk is, wint.

Winnaar Toegankelijkheidsprijs 2022: Spellenwinkel Subcultures

Spellenwinkel Subcultures is dit jaar de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs. De winkel kreeg het beste oordeel van de jury en de meeste stemmen van het publiek. Hiermee winnen zij € 3.000.

Subcultures wil voor iedereen die van spelletjes houdt toegankelijk zijn. Zo is er een escaperoom die voor iedereen toegankelijk is, ook voor doven en slechthorenden. Het bedrijf maakt daarnaast vlogs over bestaande spellen aanpassen, geeft in de winkel spelletjesadvies aan mensen met een beperking en vertelt aan ontwikkelaars hoe zij hun spellen toegankelijker kunnen maken. Verder verkoopt Subcultures aangepaste speelstukken en spreken de medewerkers onder meer gebarentaal.

Tweede prijs: IJsclub Siberia

De tweede prijs ging naar IJsclub Siberia. Zij winnen een geldbedrag van € 2.000. IJsclub Siberia organiseert toegankelijke, sportieve en culturele evenementen voor de buurt. In de winter is de club op natuurijs te vinden en in de zomer zijn ze op wisselende locaties. Er is altijd een rolstoeltoegankelijk toilet en er zijn ijssleeën voor mensen met een fysieke beperking beschikbaar.

Derde prijs: Kampong Jeu de Boules

Vereniging Kampong Jeu de Boules won de derde prijs van € 1.000. Zij maken jeu de boules mogelijk voor iedereen, zoals mensen die herstellende zijn na een ziekte. Iedereen is welkom: jong én oud. Ook mensen die slecht kunnen zien kunnen met hun spelpartners meespelen. De jeu de boules banen zijn toegankelijk. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten en mensen die slecht ter been zijn kunnen parkeren direct naast de velden.

Wat is de Toegankelijkheidsprijs?

Iedere Utrechtse organisatie of onderneming maakt kans op deze prijs. De organisatie of activiteit die het beste toegankelijk is, wint. Met de Toegankelijkheidsprijs kunt u € 3.000 winnen. Deze wint u als publiekstemmers en jury uw organisatie of activiteiten het best toegankelijk vinden. U moet hiervoor laten zien dat bij u 'iedereen mee kan doen, ongeacht een handicap'. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • zorgen dat iedereen kan genieten van een concert of toneelstuk
  • zorgen dat iedereen kan dansen op de dansvloer
  • informatie op uw website duidelijk en makkelijk vindbaar maken voor iedereen
  • zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij u

De tweede prijs is € 2.000 en de derde prijs is € 1.000.

Hulp en contact

E-mail

toegankelijkheidsprijs@utrecht.nl

Telefoon

14 030