Adviescommissie cultuurnota 2025-2028

De adviescommissie adviseert het college van B en W over aanvragen voor de subsidie cultuurnota 2025-2028. De commissie is ingesteld door de gemeente Utrecht. We stellen de commissieleden aan u voor.

De leden van de adviescommissie

Farid Tabarki (voorzitter)

Eigenaar en oprichter van Studio Zeitgeist. Studio Zeitgeist verzorgt lezingen, workshops, rapporten, trendpapers, boeken en artikelen. Ook is Farid lid van de raad van toezicht van het Cultuurfonds en Internationaal Theater Amsterdam. En hij was jurylid voor de Tiger Competition 2022 (Internationaal Filmfestival Rotterdam) en juryvoorzitter voor de Cinekid Media Awards 2018.

Suzy Blok

Danser, choreograaf en filmmaker onder de naam Blok&Steel, waarmee zij (inter)nationaal toerde. Ze was artistiek leider van festival I Like To Watch Too, artistiek en algemeen directeur van Dansmakers Amsterdam en hoofd van de productiehuisafdeling van ICK Dans Amsterdam. Suzy is initiatiefnemer en bestuurslid van festival Moving Futures. Ze adviseerde het Media Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst. En ze zat in de jury van Amsterdam Fringe Festival en Cinedans.

Marijn Cornelis

Directeur-bestuurder van CultuurSchakel in Den Haag. Marijn heeft veel kennis van cultuureducatie en -participatie, amateurkunst en diversiteit en inclusie. Ze was lid van de Hilversumse cultuurraad en de visitatiecommissie van de museumvereniging. Ook is zij lid van de beoordelingscommissie cultuureducatie en -participatie van de Raad voor Cultuur.

Dave Damen

Zelfstandig strategisch adviseur voor verschillende culturele en erfgoedinstellingen zoals KIEN (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en DEN. Dave was adviseur voor bijvoorbeeld het Fonds voor Cultuurparticipatie, Vfonds en de Museumvereniging. Ook is Dave LEGO SERIOUS PLAY-begeleider.

Aiman Hassani

Filmmaker en expert diversiteit en inclusie. Hij heeft veel ervaring met ontdekken en ontwikkelen van jong talent met een diverse sociaal-economische achtergrond. Hij helpt bedrijven en organisaties in de creatieve industrie en het onderwijs diverser en inclusiever te maken. En hij is adviseur van bijvoorbeeld het NPO Fonds, Innovatie Cultuurfonds Provincie Utrecht, Go Short Filmfestival en Talentontwikkeling Stimuleringsfonds.

Ralf Lambie

Utrechtse adviseur in communicatie en ontwerper. Ralf heeft veel ervaring met ontwerp van tentoonstellingen. En was adviseur bij projectsubsidies cultuur van de gemeente Utrecht.

Bert Palinckx

Ruim 35 jaar musicus (contrabas) van groep Palinckx. Hij is artistiek directeur van het festival November Music en voorzitter van Theater De Nieuwe Vorst. Bert zat in verschillende adviescommissies en jury’s, bijvoorbeeld voor het Fonds Podiumkunsten, Componist des Vaderlands en de DAAD in Berlijn.

Pauline Post

Pianiste en toetseniste van Asko/Schönberg. Freelancer bij veel Nederlandse orkesten. Ook is ze artistiek en zakelijk leider van muziektheatergroep SeaSession. Pauline was adviseur van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Nico Schaafsma

Hoboïst in verschillende symfonieorkesten en adjunct-directeur bij de Zwolse Theaters. Oprichter van het Nederlands KamerOpera Festival. Nico werkte bij het Fonds Podiumkunsten als secretaris van de afdelingen muziektheater, muziek en internationalisering. Hij was adviseur bij Cultuur Eindhoven, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Raad voor Cultuur. 

Angelique Spaninks

Directeur MU Hybrid Art House in Eindhoven. Ervaring in cultuurjournalistiek. Ze was ook artistiek leider van STRP Biënnale voor creatieve technologie. Voorzitter van De Zaak Nu, de belangenvereniging van presentatie-instellingen in Nederland. Lid van de raad van toezicht van We Are Public en Kunst in het Utrechts Stationsgebied. En ze is mede-initiatiefnemer van het Moonshot Digitale Cultuur.

Jaap Jan Steensma

Organist van het Hinsz/Flentrop-orgel van de Universiteit Utrecht, het Bätz-orgel van de Torenpleinkerk in Vleuten en van Hilversumse parochiekerken. Commissielid, bestuurslid, docent en adviseur bij verschillende organisaties, zoals HKU-Utrechts Conservatorium (Historische Instrumenten) de Utrechtse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis.

Talitha Stijnman

Freelancer in de podiumkunsten voor creatief leiderschap, fondsenwerving, dramaturgie en strategie. Ze richtte Paradiso Melkweg Productiehuis op. En ze was zakelijk directeur-bestuurder van theatergroep mugmetdegoudentand. Talitha was adviseur bij het Fonds Podiumkunsten.

Tim Terpstra

Algemeen directeur bij The Grey Space in the Middle. Tim werkte voor We Are Public en TodaysArt. Hij was bestuurder bij FIBER en Lowriders. En hij was adviseur voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuur+Ondernemen en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Nathanja van Dijk

Directeur van het TextielMuseum. Ze was directeur van de Kunsthal Rotterdam en artistiek directeur van Frankendael Foundation en Concordia. Nathanja was bestuurder bij Stichting NDSM-werf, SALWA Foundation en The Ekard Residency. En ze was adviseur en jurylid bij de VriendenLoterij Museumprijs, Award Tel Aviv en IFFR.

Fabian Pikula

Hoofd van Toneelschuur Producties in Haarlem. Fabian werkte als programmeur bij het Chassé theater en was lid van de Nederlandse Toneeljury. Ook is hij adviseur van projectsubsidies bij de gemeente Utrecht.

Claar Schouwenaar

Kwartiermaker Cultuur en Leefomgeving bij provincie Utrecht. Ze was MR-lid bij de vrije school Utrecht en beleidsadviseur cultuureducatie. En ze was directeur/zakelijk leider en programmamaker bij Stichting Zet de Toon, Operamakers, Stut Theater, Waterlinie Museum en Stichting Critical Mass.

Aafke Romeijn

Muzikant en schrijver. Aafke schreef 2 sciencefictionromans, een dichtbundel en een zelfhulpboek over depressie. Als muzikant maakte ze 6 albums met Nederlandstalige artpop. En ze componeerde muziek voor verschillende nationale en internationale ensembles en orkesten. Ook is Aafke bestuurder bij BAM! Popauteurs, penningmeester van ECSA (European Composers and Songwriters Society) en vicevoorzitter van de Raad van Rechthebbenden bij Buma/Stemra.

Anneke Jansen

Theaterprogrammeur bij SPOT Groningen. Ze werkte als programmacoördinator voor literaire festivals, podia en culturele evenementen. En ze was adviseur voor het Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Kunstraad Groningen. Ook heeft ze ervaring als dramaturg. Anneke is mede-oprichter van het Amsterdam Fringe Festival en leidde het festival 10 jaar.

Irfan Er

Verzorgt programmering, boekingen en management voor artiesten en evenementen in Nederland en België. Ook maakt Irfan content voor artiesten, brands en instellingen. Hij heeft kennis van pop, dance, hiphop, queer-inhoud en cross-overs. Irfan adviseerde Amsterdam Dance Event, Cultuur Commissie Gemeente Rotterdam en Dance Festival Commissie Rotterdam Festivals.

Shay Raviv

Sociaal ontwerper en ontwerponderzoeker. Shay werkt aan kunst- en ontwerpprojecten met een maatschappelijke doel. Ze is medeoprichter van De Voorkamer in Utrecht en artistiek leider van Embassy of Inclusive Society, een initiatief van Dutch Design Foundation. Shay was adviseur voor de Programmaraad van Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp van het Stimuleringsfonds en jurylid van de Dutch Design Award. 

Bernadette Kuiper

Bernadette richtte Impact Makers (voorheen Impact Academy) op. Ze maakte campagnes bij IDTV Docs en meer dan 35 film- en theaterproducties. Ook is Bernadette initiatiefnemer van We Are Warming Up, voor kunst- en mediaprojecten rond het klimaat. En ze werkte als adviseur bij verschillende sociale diensten.

Jessy Koeiman

Curator Collectief Leren bij Kunstinstituut Melly. Jessy heeft ervaring in fotografie, grafisch ontwerp en interieurontwerp. Als beeldend kunstenaar maakt Jessy projecten gericht op
sociaal-culturele intersectionaliteit, het zijn en spiritualiteit. Ze ontwierp de tentoonstelling BACK IN THE DAY IS OUR FUTURE. Ze is lid van de raad van toezicht van A Tale Of A Tub en werkt als model.

Lisa Gritter

Coördinator van de internationale masteropleiding Art Educator (iMAE). Projectmanager en fondsenwerver van de UNESCO leerstoel issues-based art, bij kunstacademie ArtEZ. Daarnaast ook journalist en copywriter. Lisa werkte 15 jaar in de Nederlandse popsector in PR, marketing en als schrijver en adviseur subsidieaanvragen. Deed onderzoek naar en maakt zich hard voor gendergelijkheid in de popsector.

Yara Cavalcanti Araujo

Docent kunstmanagement en ondernemerschap aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Adviseur, curator en bestuurder van verschillende kunstinstellingen. Ze werkte in de podiumkunsten, was mede-eigenaar van communicatiebureau Vandejong en was bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad en voorzitter van de adviescommissie dans, festivals en film. Ze richt zich nu op beeldende kunst en (social) design. Yara zat in de Adviescommissie en Kerncommissie Cultuurnota 2021-2024 en Adviescommissie Cultuurverkenning 2025-2028.

Emjay Rechsteiner

Historicus, museumconservator en producent van speelfilms en documentaires. Emjay produceerde tientallen films, van internationaal actiedrama (‘The Devil’s Double’) tot kleine kwetsbare documentaires. Hij werkte aan 7 documentaires in Suriname, waarmee hij een speciale (familie)band heeft. Hij was rector van de Amsterdam Film School, conservator / projectmanager voor EYE Filmmuseum en conservator / hoofd publiek & presentaties voor het Marinemuseum. Emjay was lid van de Adviescommissie Cultuurnota 2021-2024.

Sandra Trienekens

Cultuursocioloog. Sandra werkte aan universiteiten in Nederland en Engeland en als lector Burgerschap en Culturele Dynamiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze werkt voor haar onderzoeks- en adviesbureau Urban Paradoxes, gespecialiseerd in thema’s op rond kunst en samenleving zoals participatie, burgerschap, inclusie, kansengelijkheid en (culturele) democratie. Sandra was lid van de Commissie Subsidieregeling Innovatie Cultuuruitingen van Ministerie van OCW. En van de commissie Cultural Dynamics van de Pathfinder-regeling (onderdeel van het 6th Framework Programme van de Europese Commissie).

Sènami Awunou

Zakelijk leider, creatief producent, marketeer en programmamaker. Ze is nu zakelijk leider bij theater DEGASTEN. Ze werkte voor MC theater, Rightaboutnowinc, Over het IJ, Stichting OOPOEH, Tolhuistuin en Tropenmuseum. Haar programma’s en projecten bevragen, onderzoeken en bespelen de grenzen tussen (sub)culturen, genres, thema’s en disciplines. Gericht op jongerencultuur, urban arts, populaire cultuur en Afro-Amsterdams perspectief.

Ebru Aydin

Fotograaf, educator, adviseur en moderator. Ebru is projectleider bij SESI Community Center. Ze houdt zich in haar werkzaamheden bezig met inclusie in het onderwijs en de culturele sector. Ook is zij adviseur van de selectiecommissie voor het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.

Dennis Platvoet

Artistiek en zakelijk leider bij productiehuis BRUT (onderdeel van De Nieuwe Oost), een ontwikkelinstelling voor (pop)muziek. Vanuit BRUT is Dennis mede-initiatiefnemer en aanjager van het Oost-Nederlands convenant ’van Basis tot Booster’, een samenwerking tussen 12 organisaties om de begeleiding van muzikaal talent beter te organiseren. Ook zit hij in meerdere besturen. En staat hij zelf nog op het podium als dj.

Laura van den Bergh

Eindredacteur van tijdschrift voor hedendaagse kunst Metropolis M. Laura heeft ervaring met het schrijven van subsidieaanvragen voor culturele organisaties, zoals Manifesta. Ze deed promotieonderzoek aan de UvA naar de rol van hedendaagse kunst en cultuur bij de vorming van stadsidentiteit op lokaal en Europees niveau. Ook werkte Laura in verschillende boekhandels in Utrecht en speelt ze viool in een aantal amateurorkesten en -ensembles.

Meer informatie

Hebt u vragen over de adviescommissie of de opdracht aan de commissie? Stuur dan een mail naar cultuurnota2025-2028@utrecht.nl

Hulp en contact Cultuurnota 2025-2028