Bestuur en organisatie Toerismebeleid

Utrecht trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Mensen uit binnen- en buitenland komen winkelen, bezoeken musea, gaan naar evenementen en bekijken de historische binnenstad. Andersom levert het toerisme ook veel op voor Utrecht.

Het toeristisch beleid van Utrecht richt zich op het ontvangen, faciliteren (plek geven) en aantrekken van toeristen. In het rapport Perspectief toerisme 2020 “Live like a local' (pdf, 1,7 MB) wordt Utrecht omschreven als een 'buiten-de-gebaande-paden-bestemming': het is hier net even anders. 

De gemeente wil laten zien wat Utrecht zo bijzonder maakt. Hiermee wordt Utrecht internationaal bekender en stijgt het aantal bezoekers: meer bezoek leidt tot meer uitgaven en banen. Verder wil de gemeente de toeristische kennisfunctie versterken, plus het partnernetwerk én een goede ontvangst- informatievoorziening.

Daarnaast moet Utrecht ook een prettige stad blijven om in te wonen, werken en ondernemen.

Hotels

Het hotelbeleid staat in onze omgevingsvisie.

Recent Hotelonderzoek (pdf, 1 MB) laat zien dat er in juni 2017 in Utrecht 2.035 hotelkamers zijn. Tussen 2010 en 2017 zijn 581 hotelkamers gerealiseerd waarmee nu bijna 60% van de doelstelling uit 2010 is gehaald.
Dit onderzoek laat ook zien dat de huidige hotelplannen tot 2024 de berekende marktruimte overtreffen.

Lees de Nederlandse samenvatting Monitoring hotelmarkt Utrecht  (pdf, 4 MB)
English summary monitoring hotel market municipality of Utrecht  (pdf, 4 MB)

Airbnb

Daarnaast ziet Utrecht particuliere vakantieverhuur zoals Airbnb als goede aanvulling op het aanbod van hotels in de stad. Dat past bij de manier waarop Utrecht bezoekers van de stad wil verwelkomen. Ons motto is: 'Live like a local', ofwel 'ervaar de stad als inwoner'. Verhuurders moeten zich wel houden aan de regels voor tijdelijke verhuur van de woning.

Raadsvoorstel

Het college heeft een raadsvoorstel tijdelijk verblijf (short stay) en bijstelling van het hotelbeleid gedaan. De raadsvoorstellen vindt u op internet en is in iBabs gepubliceerd.

Bekijk het raadsvoorstel (nummer 7)

Hulp en contact Economische zaken

Telefoon

14 030

WhatsApp voor ondernemers

06 - 24 92 76 65
Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

E-mail

ez@utrecht.nl

Postadres

Postbus 8406, 3503 RK Utrecht

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur

Uw mening