Toerismebeleid

Het toeristisch beleid van Utrecht richt zich op het ontvangen, faciliteren (plek geven) en aantrekken van toeristen. Utrecht trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Mensen uit binnen- en buitenland komen winkelen, bezoeken musea, gaan naar evenementen en bekijken de historische binnenstad. Het toerisme levert veel op voor Utrecht.

Wat wil de gemeente?

  • We willen laten zien wat Utrecht zo bijzonder maakt. Hiermee wordt Utrecht internationaal bekender en stijgt het aantal bezoekers. Dit zorgt voor meer uitgaven en banen.
  • We willen meer kennis van toerisme in Utrecht, het toeristische partnernetwerk versterken én goede ontvangst en informatie voor toeristen.
  • Daarnaast wil Utrecht ook een prettige stad blijven om in te wonen, werken en ondernemen.

In de raadsbrief Toerisme in perspectief (pdf, 61 kB) staan de belangrijkste ontwikkelingen in het toerisme en hoe we hier als gemeente mee om willen gaan.

Beleid voor hotel en particuliere vakantieverhuur (Airbnb)

Hotels

Het hotelbeleid staat in onze omgevingsvisie.

Het Hotelonderzoek (pdf, 1 MB) doen we om de marktruimte in kaart te brengen. Daarop bouwen we ons beleid op.

  • In 2020 en 2021 verwachten we de opening van verschillende nieuwe hotels. Het gaat om een paar zakenhotels in het stationsgebied en een klein boetiekhotel in de binnenstad. 
  • Uit nieuw marktonderzoek blijkt dat er veel nieuwe hotelkamers opgeleverd worden. Daardoor wordt de beschikbare ruimte voor hotels op de markt volledig benut. Daarom pauzeren we gewone hotelontwikkelingen tot 2023. Hierdoor kan de markt tot rust komen. Voor bijzondere hotelconcepten en doelgroephotels is een uitzondering mogelijk.

Airbnb

Utrecht ziet vakantieverhuur zoals Airbnb als een mooie aanvulling op het aanbod van hotels in de stad. Dit past bij de manier waarop Utrecht bezoekers van de stad wil ontvangen. Ons motto is: 'Live like a local', ofwel 'ervaar de stad als inwoner'. Verhuurders moeten zich wel houden aan de regels voor tijdelijke verhuur van de woning.

Stichting Utrecht Marketing

Sinds 2017 werkt Utrecht Marketing met verschillende partners aan een krachtige citymarketing van de stad Utrecht om de concurrentiekracht van deze stad te versterken. Onder andere door 'het verhaal van Utrecht' overtuigend te vertellen, in Nederland én daarbuiten. Zie ook Dé officiële gids voor het beste uit Utrecht (ontdek-utrecht.nl).

Hulp en contact Economische zaken

Telefoon

14 030

E-mail

werkvooriedereen@utrecht.nl

Postadres

Postbus 8406, 3503 RK Utrecht

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur