Lesaanbod voor leraren op de basisschool

Er zijn genoeg mogelijkheden om je leerlingen enthousiast te maken over democratie in hun stad. Dat kan door hier les over te geven of door een bezoek te brengen aan het stadhuis en het spel democracity te spelen. Je kunt ze ook combineren. Ons aanbod is gratis.

We denken graag met je mee, zodat de les of het bezoek goed aansluit bij jouw burgerschapsdoelen. Zo is het ook mogelijk om een raadslid te ontmoeten of een rondleiding te krijgen in het stadhuis. Mail ons met jouw vraag of idee via democratie@utrecht.nl

Lessen democratie in de klas

Voor leerlingen in het basisonderwijs hebben we lessen, met daarbij instructies voor de leraar. Deze lessen kun je gebruiken als voorbereiding op Democracity en om op een interactieve manier Democracity na te bespreken. De lessen kun je geven op het digibord. Hieronder vind je de lesinstructie en een voorbeeld van de digibordles. Enthousiast geworden? Leuk! Mail ons en dan sturen we de gehele les, met uitleg naar je toe. 

Bekijk de lesinstructie (pdf, 829 kB)

Bekijk de lesinstructie voor blinden en slechtzienden (pdf, 333 kB)

 

 


  

Democracity

Democracity is een interactief spel waarbij leerlingen zelf beslissen wat belangrijk is in de stad, die ze samen gaan bouwen. Het spel is geschikt voor kinderen uit groep 7 en 8 en voor de onderbouw praktijkonderwijs. Ze zitten op de stoel van raadsleden en bepalen samen welke gebouwen en voorzieningen er in hun stad moeten komen. Het wordt duidelijk dat het in een democratie belangrijk is om met elkaar te overleggen en elkaar te overtuigen om een meerderheid te vormen. 


Stedelijke Kinderraad

Eén keer per jaar komt een afvaardiging van de verschillende Vreedzame kinderwijkraden uit Utrecht bij elkaar in het stadhuis. Daar praten ze met burgemeester en raadsleden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De kinderen van de kinderwijkraad komen uit groep 7 en 8. De organisatie is in handen van welzijnsorganisatie Dock in samenwerking met de griffie van de gemeenteraad. 


Kindervragenuur

Kan de gemeente iets doen aan de drukke weg langs mijn school? Hoe zit het met de prullenbakken in mijn wijk? En, wie zorgt er eigenlijk voor het groen in de speeltuin? Ben je docent van groep 7 of 8 en hebben jouw leerlingen een brandende vraag waar ze graag antwoord op willen? Doe dan mee met het kindervragenuur! Het volgende kindervragenuur vindt plaats op 21 november 2024.