Gemeente Utrecht vrijwilligersgemeente van het jaar

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft de gemeente Utrecht verkozen tot vrijwilligersgemeente van het jaar 2020. Wethouder Maarten van Ooijen (Zorg en Welzijn) nam hiervoor op donderdag 16 april de prijs online in ontvangst. Verschillende Utrechtse vrijwilligersorganisaties, waaronder de Vrijwilligerscentrale Utrecht (VCU) hebben de gemeente voor deze prijs aangedragen. De gemeente heeft de prijs gekregen omdat zij vrijwilligerswerk hoog in het vaandel heeft staan en vrijwilligers en hun organisaties het gevoel hebben dat de gemeente achter hen staat.

Wethouder Van Ooijen: “Wij zijn trots op deze prijs en willen de belofte van de prijs waarmaken: een goede vrijwilligersgemeente zijn. Dat gaat lukken, want het vrijwilligerswerk zit in het DNA van Utrechters. Utrecht bruist van de initiatieven en een groot aantal inwoners zet zich actief in als vrijwilliger bij hun sportclub of in hun wijk. Ik zie juist in deze periode hoe waardevol vrijwillige inzet is voor de stad, hoe mensen omzien naar elkaar. Die energie willen we vasthouden.”

Beoordeling commissie
De gemeente Utrecht is samen met de andere genomineerde gemeenten beoordeeld door een groep experts van onder andere Vereniging NOV en Movisie. Deze expertcommissie vindt dat de gemeente veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en hier transparant over is. Het beleid is goed vindbaar en ook geeft de gemeente veel informatie om vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op pad te helpen, onder andere met laagdrempelige subsidiemogelijkheden en verwijzingen naar de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Concrete voorbeelden hiervan zijn de wervingscampagne Vrijwilligerswerk, iets voor jou!, het Initiatievenfonds en de maand december als waarderingsmaand met allerlei speciale activiteiten, waaronder een diner voor 500 vrijwilligers, wethouders die taarten rondbrengen en de website www.utrechtbedankt.nl waarop vrijwilligers bedankjes kunnen uitzoeken.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht