nieuwsbericht gemeente Utrecht

Van 21 maart t/m 31 oktober heeft Utrecht meegedaan aan het NK Tegelwippen. De gemeente Utrecht stelde ambitieuze doelen voor het NK Tegelwippen 2022: 100.000 tegels vervangen voor groen en 900 nieuwe geveltuinen. In totaal wipte Utrecht 131.222 tegels en legde 630 geveltuinen aan. Utrecht is op de 7e plaats geëindigd van de 22 in het klassement grote gemeenten (100.000> inwoners). In totaal deden 135 gemeenten mee.

Susanne Schilderman, wethouder openbare ruimte: “Wat ben ik trots op iedereen die mee heeft gedaan. Inwoners en organisaties zijn enthousiast aan de slag gegaan om de stad te vergroenen, onder andere tijdens de geveltuinenburendag. Ontzettend leuk dat ik daarbij mee mocht helpen met het aanleggen van geveltuinen samen met buurtbewoners in de Vaartscherijnstraat. Mensen zien het fijne van een groene buurt, ontmoeten elkaar door samen groen aan te leggen en te onderhouden én genieten van de levendigheid die groen oplevert. En dat is waar het NK Tegelwippen om draait.”

Hoe wipte Utrecht zoveel tegels?
Er is weer een flinke vergroenslag gemaakt tijdens het NK Tegelwippen 2022. Door initiatieven van bewoners en bedrijven, de gemeente die groen toevoegt bij herinrichtingen en vervangingen in de openbare ruimte en samenwerkingen tussen gemeente en inwoners om zowel openbare als particuliere ruimte te vergroenen.

Een mooi gezamenlijk project is de mega vergroening van het schoolplein van de Maaspleinschool. Daar is 1.400m2 groen toegevoegd, dat is gelijk aan de oppervlakte van 11 gemiddelde gezinswoningen. En tijdens geveltuinenburendag regelde de gemeente alle benodigdheden en buurtbewoners gingen aan de slag met geveltuinen in de straat. Daarnaast legden bewoners ook zelf geveltuinen aan met hulp vanuit het Initiatievenfonds of met de geveltuinbakfiets die zij kunnen lenen via de gemeente. In totaal pronken er 630 nieuwe geveltuinen langs woningen, maar ook langs kerken, flatgebouwen en monumentale panden. Om bewoners te helpen het vergroenen zo makkelijk mogelijk te maken haalt de gemeente ook oude tegels op bij bewoners die hun tuin vergroenen. In totaal maakten 160 bewoners gebruik van de ophaalservice en is met deze actie 1800m2 vergroend.

Ga zo door!
Het vergroenen van Utrecht gaat continue door. Naast dat het veel kleur geeft, goed is voor biodiversiteit is én gezond voor onze inwoners, is het een van de belangrijkste manieren om Utrecht bestand te houden tegen de hete zomers, droogte en zware regenbuien. Groen is de airco van de stad en helpt regenwater beter op te vangen. Inwoners die een goed idee hebben, hulp zoeken of zich willen aansluiten bij bestaande initiatieven vinden meer informatie op de website.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht