Registratie verplicht voor iedereen die woonruimte aan toeristen verhuurt

Vanaf 1 juli 2021 is een registratienummer verplicht voor toeristische verhuur van woningen in Utrecht. Dit geldt voor particuliere vakantieverhuur, bed & breakfast en woningen waarbij de eigenaar en huurder(s) niet op het adres staan ingeschreven. Medio 2022 komt daar ook een meldplicht per verhuring bij voor particuliere vakantieverhuur. De registratie- en meldplicht zijn een uitwerking van de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte en maken het mogelijk meer grip te krijgen op deze markt.

Met een marktaandeel van 25 tot 30 procent van het totale aantal geboekte overnachtingen in Utrecht is de toeristische verhuur van woonruimte, bijvoorbeeld via verhuursites als Airbnb, erg populair. Utrecht staat positief tegenover deze vorm van verblijf, maar vindt het wel belangrijk dat de verhuur niet ten koste gaat van de beschikbare woonruimte. Wethouder Klaas Verschuure (economische zaken): “Het persoonlijke en kleinschalige van toeristische verhuur van woonruimte past goed bij Utrecht. Tegelijkertijd hebben we te maken met een tekort aan woonruimte in de stad en we vinden het belangrijk dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met hotels. Met de invoer van de registratie- en meldplicht krijgen we de mogelijkheid om zo nodig bij te sturen.”

Registratieplicht vanaf 1 juli
De registratieplicht geldt voor particuliere vakantieverhuur en bed & breakfast, maar ook voor tijdelijke verhuur van woningen waar de eigenaar en huurder niet op het adres staan ingeschreven, zoals bij tijdelijke verhuur van tweede woningen.Met de registratieplicht krijgt de gemeente meer zicht op het aantal toeristisch verhuurde woningen en de buurten waar dit het meeste gebeurt en kan zij de ongewenste effecten van de toeristische verhuur beter aanpakken.

Meldplicht per verhuring voor particuliere vakantieverhuur
In Utrecht gelden sinds maart 2018 regels voor particuliere vakantieverhuur. Zo moet toeristenbelasting betaald worden en mag de hoofdbewoner de woning maximaal zestig nachten per jaar verhuren. Dat blijft zo in de nieuwe regeling en er komt in de loop van 2022 een meldplicht per verhuring voor particuliere vakantieverhuur bij. Met zo’n meldplicht kan gemeente Utrecht beter controleren op het maximum van zestig nachten en handhaven bij overtredingen. Deze meldplicht gaat alleen gelden voor particuliere vakantieverhuur, niet voor bed & breakfastlocaties.

Op de website van gemeente Utrecht staat meer informatie over de invoering van de registratie- en meldplicht. Woning (onder)verhuren | Gemeente Utrecht

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht