Wonen Woning (onder)verhuren

Wilt u uw eigen woning tijdelijk verhuren? Bijvoorbeeld tijdens uw vakantie. Of wilt u een bed & breakfast beginnen? Lees hieronder de verschillende mogelijkheden van verhuren en de daarbij horende regels.

Vanaf 1 juli 2021 nieuwe regels toeristisch verhuren woning

Vanaf 1 juli 2021 geldt registratieplicht voor particuliere vakantieverhuur, bed & breakfast en voor het tijdelijk verhuren van woonruimte aan personen die niet ingeschreven staan bij de gemeente. U vraagt hiervoor een registratienummer aan bij de gemeente en vermeldt dit nummer bij elke (digitale) verhuuradvertentie van de woonruimte. Later komt er mogelijk ook een meldplicht per elke particuliere vakantieverhuur. De basis voor deze nieuwe regels is de nieuwe Wet Toeristische Verhuur van woonruimte.


Uw woning verhuren aan toeristen

U mag (een deel van) uw woning aan toeristen verhuren. Er zijn 2 mogelijkheden voor verhuur aan toeristen: particuliere vakantieverhuur of bed & breakfast.

Voorwaarden particuliere vakantieverhuur

 • U mag alleen verhuren als u eigenaar of hoofdhuurder van de woning bent en u op dit adres woont.
 • U verhuurt tijdelijk uw woning en u bent zelf niet aanwezig
 • U mag uw woning voor maximaal 60 nachten per kalenderjaar verhuren aan toeristen. Dit kan bijvoorbeeld via Airbnb, Wimdu, Homeaway of Booking.com
 • Woning met een woonoppervlak tot 200 m2: u mag uw woning aan maximaal 6 personen verhuren
 • Woning met woonoppervlak vanaf 200 m2: u mag uw woning aan maximaal 8 personen verhuren
 • Vanaf 1 juli 2021 geldt: u moet een registratienummer aanvragen bij de gemeente en dit nummer vermelden bij elke (digitale) verhuuradvertentie van de woonruimte. We informeren verhuurders via bookingwebsites als het zover is.

Voor hulp, vragen en tips over bijvoorbeeld goed gastheerschap kunt u ook terecht bij Host Club Utrecht.

Een overzicht van alle voorwaarden kunt u vinden in:

Voorwaarden bed & breakfast

 • U mag alleen verhuren als u eigenaar of hoofdhuurder van de woning bent en u op dit adres woont. Als hoofdhuurder moet u toestemming hebben van de eigenaar.
 • U verhuurt gedurende het hele jaar een deel van de woning
 • Hiervoor geldt de bed & breakfast regeling
 • U mag meestal maximaal 50% van uw woning verhuren aan toeristen. Het precieze percentage is opgenomen in het bestemmingsplan.
 • Vanaf 1 juli 2021 geldt: u moet een registratienummer aanvragen bij de gemeente en dit nummer vermelden bij elke (digitale) verhuuradvertentie van de woonruimte.

Regels voor verhuren aan toeristen

 • U betaalt toeristenbelasting. Dit is 6% van het bedrag voor een overnachting, exclusief btw en ontbijt. Meld u aan voor toeristenbelasting bij BghU.
 • Brandveiligheid: uw woning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. We adviseren verhuurders in ieder geval rookmelders en koolmonoxidemelders aan te brengen in de kamers en vluchtroutes en een vluchtplan op te stellen en dit door te nemen met de gasten.
 • Er mag geen overlast zijn, bijvoorbeeld door geluid, afval en asociaal gedrag. Bij ernstige of aanhoudende overlast, kunt u als eigenaar of verhuurder een boete krijgen.

Een woning het hele jaar door verhuren voor tijdelijk verblijf (short stay)

Wat is verhuren voor tijdelijk verblijf (short stay)?

 • U verhuurt bedrijfsmatig een ruimte het hele jaar door, steeds voor een periode vanaf 2 weken tot een half jaar (met een uitloop naar maximaal 12 maanden).
 • U staat niet zelf op het adres ingeschreven en dit adres is niet uw hoofdverblijf. Hierin verschilt tijdelijk verblijf dus van vakantieverhuur en bed & breakfast.

Bestaande locaties

Verhuurt u op dit moment een woning (met woonbestemming) voor tijdelijk verblijf? Dan kunt u hiervoor een tijdelijke vergunning aanvragen voor een periode van maximaal 5 jaar. U moet voldoen aan de voorwaarden die staan in de beleidsregels tijdelijk verblijf. U vraagt hiervoor een omgevingsvergunning aan. Dit kan tot en met 31 maart 2021. Daarna is het niet meer mogelijk om een vergunning aan te vragen. Zonder vergunning is het niet toegestaan om uw woning te verhuren voor tijdelijk verblijf.

Vanaf 1 juli 2021 geldt een eenmalige registratieplicht voor tijdelijke verhuur aan personen die niet ingeschreven zijn in de gemeentelijke basis administratie

 

Daarnaast hebt u een tijdelijke onttrekkingsvergunning nodig op grond van de Regionale Huisvestingsverordening Utrecht. 

Vraag onttrekkingsvergunning aan

Nieuwe locaties voor tijdelijk verblijf

Wilt u op een nieuwe locatie starten met de verhuur voor tijdelijk verblijf? Dan is dit alleen mogelijk op een locatie met een bestemming ‘logies met aanduiding tijdelijk verblijf’. U hebt een omgevingsvergunning nodig en een horecavergunning (exploitatievergunning). Ook vult u de Bibob-vragenlijst in.

Vraag omgevingsvergunning aan

Vraag horecavergunning aan

In het aanvraagformulier voor een horecavergunning kunt u aangeven dat het om verhuur voor tijdelijk verblijf gaat.

Vul Bibob-vragenlijst in


Kamers verhuren voor langere tijd

Wilt u in een woning de kamers apart verhuren, bijvoorbeeld aan studenten? U kunt zonder vergunning aan maximaal 2 andere personen kamers verhuren. Dit geldt ook als u zelf niet in de woning woont. Wilt u aan meer dan 2 personen een kamer verhuren? Dan hebt u nodig:

Vanwege het grote kamertekort wil de gemeente Utrecht hospitaverhuur (het verhuren van 1 of 2 kamers) stimuleren. Hebt u interesse om hospita of hospes te worden en een kamer te verhuren aan een internationale student? Dan kunt u terecht bij Hospi Housing. Bij kamerverhuur geldt een belastingvrijstelling van  € 5.668 (2021).


Woning verhuren die te koop staat

Staat uw woning te koop en wilt u deze tijdelijk verhuren? Daar hebt u een vergunning voor nodig.

Aanvragen vergunning ‘Tijdelijke verhuur koopwoning’


Hoe handhaven we de regels?

Wij controleren als er een klacht of een melding binnenkomt. Verhuurt u niet volgens de regels? Dan kunt u een boete krijgen.

Melden van overlast of vermoeden van illegaal gebruik

Meld overlast of illegaal gebruik

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur