Sneller inburgeren en sneller aan het werk door nieuwe Utrechtse aanpak

De gemeente Utrecht is gestart met de aanpak ‘Doorgaande lijn werk en taal’ waarin werk, taal en opleiding gecombineerd worden in één traject. De aanpak is voor mensen met een bijstandsuitkering in Utrecht, die moeilijk aan het werk komen doordat ze de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Een flink deel van deze werkzoekenden zijn statushouders.

Maarten van Ooijen, wethouder integratie: “In samenwerking met ondernemers, taalscholen en opleiders geven we deze aanpak vorm. We zijn heel blij dat we kunnen starten met het eerste beroepsgerichte programma. Taalschool Queridon en werkgever én opleider The Colour Kitchen hebben de handen ineengeslagen, samen ontwikkelden zij een programma voor drie beroepen in de horeca. Door het samenbrengen van verschillende expertises verwachten we een flinke versnelling in de inburgering te realiseren en de mogelijkheden voor werkzoekenden te verbeteren.”

Oriënterend traject
Voorafgaand aan het beroepsgerichte programma volgden de werkzoekenden een oriënterend traject om de Nederlandse taal in de praktijk te versterken en een goed beeld te krijgen van de arbeidsmarkt. Ook worden eventuele belemmeringen hier al zoveel mogelijk weggenomen, zoals kinderopvang en een regeling voor schulden.

Betaalde baan
“Een vak leren in combinatie met de taal van de werkvloer, het behalen van een diploma en een betaalde baan in het vooruitzicht hebben is ons doel. We gaan deze aanpak ook uitrollen in andere branches en beroepen”, aldus van Ooijen.

Onderzoek
In samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt de Utrechtse aanpak met onafhankelijk onderzoek gevolgd en geëvalueerd. Dit onderzoek maakt deel uit van de pilot ‘leren en werken’ van het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA). De lessen die hieruit geleerd worden, kunnen voor andere gemeenten als inspiratie dienen. 

Fotograaf: Eddy Steenvoorden

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht