Utrecht opent telefoonnummer voor hulp bij Kinderopvangtoeslagaffaire

Vanaf vandaag is het voor Utrechters die gedupeerd raakten door de Kinderopvangtoeslagaffaire mogelijk om zich telefonisch bij het buurtteam te melden. Utrecht start een campagne om de gedupeerden in beeld te krijgen en zo snel en goed mogelijk te helpen. Gedupeerde ouders uit Utrecht kunnen zich melden via 030 – 7400 530 om ondersteuning te krijgen van hun buurtteam.

Het is de afgelopen jaren ernstig misgegaan bij de Belastingdienst met de Kinderopvangtoeslagaffaire. Ook veel Utrechtse ouders raakten de afgelopen periode gedupeerd door het ten onrechte stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslagen. De ouders hebben mogelijk recht op een regeling die valt binnen de zogenoemde hersteloperatie kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. 

“We hebben nog niet alle Utrechtse ouders die hulp nodig hebben in beeld”, zegt wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen). “We hebben gezien dat veel ouders door deze terugvorderingen ook in andere problemen zijn gekomen, zoals problemen rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Daarom gaan we samen met de buurtteams aan de slag om deze mensen te vinden en zo goed mogelijk te helpen. Dus bent u of kent u iemand die door de Kinderopvangtoeslagaffaire in de problemen raakte? Neem alstublieft contact met ons op”, aldus Voortman.

Telefoonnummer en campagne
In Utrecht gaat het naar verwachting om ongeveer 550 ouders die gedupeerd zijn geraakt. De Belastingdienst heeft daarvan inmiddels 239 gezinnen uit Utrecht in beeld. Om alle ouders die hulp nodig hebben in beeld te krijgen is het belangrijk dat gedupeerde Utrechters contact met de belastingdienst en of het buurtteam opnemen. De gemeente start binnenkort met een campagne om deze ouders te vinden. 

Hulp via het Buurtteam
Het buurtteam heeft een team van mensen klaarstaan om gedupeerden te helpen die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Waar nodig wordt er extra hulp ingeroepen bij samenwerkende partijen. De Utrechtse aanpak is erop gericht dat gedupeerde inwoners de gevolgen van deze affaire kunnen aanpakken en zich weer kunnen richten op de toekomst. Nadat gedupeerde ouders zich melden, wordt binnen 5 werkdagen een (online/offline) afspraak gemaakt.

Meer informatie over de hulp voor gedupeerde ouders is te vinden op de website van de gemeente.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht