Utrecht wipt 25.734 tegels tijdens NK Tegelwippen

In Utrecht zijn tijdens het NK Tegelwippen 25.734 tegels gewipt. De gemeente Utrecht deed van 30 maart tot 30 september mee met het NK Tegelwippen en eindigt op de 39e plek. In totaal deden 81 gemeenten mee, die samen meer dan 1 miljoen tegels wipten.

Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Ons doel was om minimaal 10.000 tegels te wippen. Dat hebben we dus ruimschoots gehaald met dank aan alle Utrechtse deelnemers. Al die tegels hebben plaats gemaakt voor groen, zo’n 2850 m2 in totaal. Een groene tuin is goed voor het opvangen van regenwater, is in de zomer koeler. Bovendien is een groene tuin aantrekkelijker om te verblijven. Voor mens en dier.”

Geveltuinenburendag 
In Utrecht werd op 25 september tijdens geveltuinenburendag een laatste sprint getrokken. 180 bewoners in 16 verschillende straten gingen samen aan de slag om geveltuinen aan te leggen. Hiervoor wipten ze bijna 2400 tegels. De bewoners kregen tuinaarde, opsluitbanden en planten van de gemeente en legden met elkaar de geveltuinen aan.

Zelf een geveltuin aanleggen
Bewoners zonder voortuin kunnen – zonder toestemming van de gemeente – het hele jaar door een geveltuin aanleggen. Ze kunnen daarvoor een bakfiets of aanhanger lenen op het afvalscheidingsstation. Bij de bakfiets of aanhanger zit een geveltuin-aanlegpakket, met tuinaarde en opsluitbanden. En bewoners die met meerdere buren geveltuinen aan willen leggen, kunnen een aanvraag doen bij het Initiatievenfonds. Meer over de bakfiets, aanhanger en het Initiatievenfonds op www.utrecht.nl/geveltuin 

Gemeente haalt tegels op
Bewoners kunnen het hele jaar hun tegels inleveren bij één van de drie afvalscheidingsstations van de gemeente. Maar ze kunnen ook een afspraak maken om de tegels te laten ophalen. Dat kan op www.utrecht.nl/tegelophaalactie 

Over het NK tegelwippen
Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten. Van 30 maart tot 30 september deden 81 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. De gemeente Utrecht werkte deze periode samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Duurzame Week. Samen konden de drie partijen nog meer bewoners informeren en inspireren.
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht