nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht zoekt huurders voor het pand Magazijn De Zon aan de Oudegracht 167, waar eerder de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese zaten. Het pand, eigendom van de gemeente, moet een publieke hotspot worden die bijdraagt aan een leefbare en aantrekkelijke binnenstad. Met vier verdiepingen, een karakteristieke lichtkoepel, een plat dak met mogelijkheid om een dakterras te maken en 7500 m2 vloeroppervlak biedt het gebouw volop mogelijkheden. Na een verbouwing in 2023 en 2024 zou het pand vanaf 2025 een nieuwe invulling kunnen krijgen.

“Magazijn De Zon moet een gebouw voor iedereen worden”, zegt wethouder Dennis de Vries (vastgoed). “Het is een fantastisch pand in het hart van de stad. Daarom vinden we het belangrijk dat het geheel of gedeeltelijk een maatschappelijke functie krijgt. Het moet een levendige plek worden waar iedereen zich welkom voelt. Ik kijk ernaar uit samen met geïnteresseerde partijen aan de slag te gaan om hier iets moois van te maken.”

Gedurende de huurdersselectie onderzoekt de gemeente verbeteringen aan het pand, zoals een betere verbinding met het plein aan de Stadhuisbrug en indien mogelijk het accentueren van de monumentale lichtkoepel, het centrale trappenhuis met de eikenhouten lambrisering en het terugbrengen van het glas-in-lood. Tevens zijn er ideeën om een dakterras met daktuin te maken. Met indrukwekkend uitzicht over de stad zou hier ook ruimte zijn voor horeca.

Vastgoedadviseur CBRE is namens de gemeente op zoek naar een financieel dragende huurder voor de ruimte van 1.300 m² op de begane grond en/of 2.500 m² op de bovenliggende verdiepingen. Om de investeringen voor de herontwikkeling en restauratie verantwoord te kunnen doen, is zekerheid op een kapitaalkrachtige huurder noodzakelijk. CBRE toetst in januari alle geïnteresseerde partijen op onder andere financiële draagkracht, de identiteit die ze het gebouw willen geven en de toekomstbestendigheid van de invulling. Het kan zijn dat er één partij komt die het hele pand huurt, maar het is ook mogelijk dat er meerdere huurders komen.

Historie

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel stamt uit 1850. In de 20ste eeuw wordt het pand door Vroom & Dreesman uitgebouwd tot warenhuis ‘Magazijn De Zon’ met ateliers, opslag en een aantal kantoorruimtes. Na het vertrek van de V&D in 1972 koopt de gemeente het pand en huisvest daarin de Openbare Bibliotheek, boekhandel Broese Kemink en designwinkel Mobach. Sinds het vertrek van de bibliotheek en de boekhandel in 2020, verhuurt de gemeente een aantal ruimten tijdelijk aan ondernemers; duurzaam warenhuis Green Up, kledingwinkel Guts en Gusto en het Nijntje Museum.

Meer informatie over de plannen voor het pand is te vinden op de webpagina. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 13 februari melden.

Foto: United/Paul de Korte

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht