Veiliger en groener Amsterdamsestraatweg stap dichterbij

De Amsterdamsestraatweg krijgt een nieuwe inrichting. De straat wordt groener, veiliger en prettiger voor bezoekers, bewoners en ondernemers. Het college stelde donderdag het Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp (IPvE-FO) voor de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg vast. De nieuwe inrichting van de straat komt daarmee een stap dichterbij. Vorig jaar kon iedereen reageren op de plannen. Aan de hand van de reacties heeft de gemeente het ontwerp op een aantal punten aangepast.

De gemeente heeft ruim 70 reacties binnen gekregen op de plannen voor de nieuwe inrichting. Naar aanleiding hiervan is in het aangepaste ontwerp 700 m2 meer groen toegevoegd, ook omdat in omliggende straten relatief weinig groen is. In totaal komt er 2.500 m2 groen bij op de Amsterdamsestraatweg – vijf keer zo veel als nu. Ook krijgen bomen meer ruimte om te groeien. Zo bereiden we de Straatweg voor op warmere zomers; meer groen zorgt voor meer verkoeling.

Klaas Verschuure (wethouder Noordwest): “Bewoners en ondernemers voelen zich erg betrokken bij de Amsterdamsestraatweg. Dat zien we ook terug in de reacties. Er wordt soms kritisch maar vooral enthousiast gereageerd op de plannen. We hebben veel waardevolle reacties gekregen waarmee we de kwaliteit van het ontwerp hebben kunnen verbeteren.”

Beter zicht en veilig oversteken

De Amsterdamsestraatweg moet veiliger worden voor verkeer, fietsers en voetgangers. In het eerste ontwerp staan al plannen om de straat in te richten als 30km/u-weg met vier verhoogde ‘plateaus’ om over te steken. Daar komt nog een vijfde plateau bij met een zebrapad en oversteekplek voor fietsers bij de Geraniumstraat. Ook verdwijnen er nog een paar parkeerplekken om het zicht op de zijstraten te verbeteren.

De komende maanden werkt de gemeente verder aan het voorlopig ontwerp (VO). Dit is een verdere uitwerking van het Integraal Programma van Eisen en Functioneel Ontwerp (IPvE-FO). Na de zomer kunnen bewoners en belanghebbenden reageren op dit ontwerp. Doel is om eind 2023 te beginnen aan de werkzaamheden.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht