Aardgasvrije bedrijventerreinen

Kostenbesparing, concurrentievoordeel of comfortabele werkplekken. U ziet de voordelen van duurzaam ondernemen, maar wat is uw volgende stap? Bent u gevestigd op een van de Utrechtse bedrijventerreinen, dan biedt de gemeente Utrecht een mooie kans.

Doe mee aan een onderzoek naar aardgasvrije bedrijventerreinen van de gemeente Utrecht. Meld u vrijblijvend vóór 15 maart 2022 aan via duurzaamondernemen@utrecht.nl. We nemen dan contact met u op.

Wie zoeken we?

In 2022 onderzoeken we op maximaal 3 bedrijventerreinen wat erbij komt kijken om over te stappen op schone energie. Hiervoor zoeken we minimaal 5 ondernemers die op hetzelfde bedrijventerrein gevestigd zijn. Bijvoorbeeld op Lage Weide, Oudenrijn, Nieuw-Overvecht, Kanaleneiland of De Wetering-Haarrijn. Samen met het betrokken parkmanagement en ondernemersvereniging vormen zij een team.

Wat levert het u op?

U krijgt inzicht in hoe en wat u zelf kan besparen. Samen met experts en andere ondernemers onderzoekt u wat erbij komt kijken om als bedrijventerrein over te stappen op schone energie. De gemeente Utrecht biedt hulp en procesondersteuning. Deelname aan het onderzoek geeft onder andere:

  • inzicht in kansrijke maatregelen voor energiebesparing (via een energiescan)
  • kennisuitwisseling met andere ondernemers en experts
  • een gezamenlijke aanpak om te verduurzamen.

Wat verwachten we van u?

Deelname aan ongeveer 6 bijeenkomsten met het onderzoeksbureau. Bijvoorbeeld door actief mee te denken over de onderzoeksvraag, mogelijke warmte-oplossingen en wat uw wensen of voorwaarden daarbij zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u allerlei (verbruiks)gegevens kunt leveren over uw bedrijf op het gebied van energie, gebouw en installaties.

Voorbereiding op planning aardgasvrije bedrijventerreinen

Voor de meeste buurten is inmiddels bekend wanneer zij overstappen naar aardgasvrij verwarmen. Dit is te zien in de Transitievisie Warmte. Voor bedrijventerreinen is er nog geen planning. Hiervoor is extra onderzoek nodig. Dat doen we via dit onderzoek naar aardgasvrije bedrijventerreinen. De resultaten gebruiken we om een planning te maken van welk bedrijventerrein wanneer van het aardgas af gaat. Ook weten we dan welke warmteoplossing voor bedrijventerreinen het meest geschikt is én wat de overstap naar aardgasvrij kan kosten.

Hulp en contact Duurzaam ondernemen