Ondernemen Ondernemen en geldzorgen

Bent u een ondernemer en hebt u geldzorgen? Of verwacht u deze? Dan zijn er plekken waar u financiële steun, advies of administratieve hulp kunt krijgen.

Financiële steun voor u als ondernemer

Bbz: Bijstand voor zelfstandigen

In bepaalde gevallen kunt u bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit is de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Woont u in de gemeente Utrecht, De Ronde Venen, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht of IJsselstein? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Utrecht.

Kwijtschelding van belastingen voor ondernemers

Hebt u een belastingaanslag ontvangen voor uw bedrijf en kunt u deze niet betalen? Misschien hebt u recht op kwijtschelding van belastingen voor ondernemers.

Tegemoetkoming verhoging OZB

Vanaf 1 april 2022 kunnen kwetsbare ondernemers bij ons als gemeente Utrecht een tegemoetkoming aanvragen voor de verhoging van de onroerende-zaak belasting (OZB). De tegemoetkoming is er voor ondernemers met maximaal 30 werknemers uit sectoren die het hardst zijn getroffen door de coronamaatregelen.

De tegemoetkoming kunt u vanaf 1 april 2022 aanvragen via ons digitale subsidieportaal. Voor die tijd leest u op www.utrecht.nl/subsidie meer over de voorwaarden (pdf op site met raadsstukken) en de aanvraagprocedure.

Financiële steun voor u en uw gezin

De U-pas: Een persoonlijk tegoed en korting

Met een Tozo 5 uitkering hebt u recht op de U-pas. Dit is een gratis pas voor u én uw gezinsleden. Op de U-pas staat een persoonlijk tegoed voor sport, cultuur en recreatie. Uw kind krijgt een eigen U-pas met tegoed. Bijvoorbeeld voor een fiets of laptop. Met een Tozo 5 uitkering kunt u een aanvraag doen tot en met 31 oktober 2021. Uw Tozo-uitkeringsspecificatie of beschikking is alles wat u nodig hebt als bewijs bij uw aanvraag. Met een Tozo 2, 3 en/of 4 uitkering kunt u geen U-pas meer aanvragen.

Vraag de U-pas aan

Regelingen die u helpen om rond te komen

Hebt u even of voor langere tijd een laag inkomen? Dan zijn er allerlei regelingen die u en uw gezin helpen om rond te komen. U vindt ze hier op een rij.

Advies en begeleiding

Ondernemer Centraal: coaching voor ondernemers

Zoekt u naar mogelijkheden om uw onderneming sterker te maken voor de toekomst? Wilt u een (aanvullend) inkomen uit loondienst halen? Of wilt u hulp bij uw administratie? Met die vragen of andere vragen bent u welkom bij Ondernemer Centraal. Meld u aan voor een toekomstgesprek (gratis en vrijblijvend). Dan kijken wij hoe wij u verder kunnen helpen met coaching, advies of andere hulp. Ondernemer Centraal is voor alle (zelfstandige) ondernemers die in de gemeente Utrecht wonen. Ook voor ondernemers die niet geraakt zijn door de coronacrisis.

Ondernemers helpen ondernemers

  • Stichting Ondernemersklankbord biedt persoonlijke begeleiding aan MKB’ers. Dat kan eenmalig of voor langere tijd. De adviseurs zijn oud-ondernemers met kennis en ervaring.
  • Bij URECA denken ervaren ondernemers graag met u mee in een persoonlijk gesprek. Bijvoorbeeld over uw toekomst als ondernemer in coronatijd. Of over uw marketing.  
  • Dok030 is een organisatie voor en door ondernemers in Overvecht. U kunt er terecht voor (starters)advies, inloopspreekuren, ontmoeting met andere ondernemers, flexwerkplekken, vergaderruimtes en workshops. DOK 030 adviseert ook ondernemers met schulden of dreigende schulden.

Hulp bij schulden

Hebt u een schuld of betalingsachterstand door uw bedrijf? Dan kunt u voor hulp terecht bij Menzing & Partners. Het eerste adviesgesprek is gratis.

Advies bij digitalisering van uw bedrijf

Nu Digitaal geeft ondernemers van midden- en kleinbedrijven (mkb) gratis advies en hulp. Ondernemers in de provincie Utrecht kunnen hier gebruik van maken.

Advies over geld en ondernemen

Mogelijk staat u voor uitdagingen waar u (financieel) advies of hulp bij nodig hebt. Geldfit Zakelijk biedt gratis online advies over uw bedrijf. Zoals over uw financiële situatie en waar u met vragen en voor hulp terecht kunt.

Landelijke informatie voor ondernemers

Op Ondernemersplein.nl staat alle informatie van de (semi-)overheid die u nodig hebt om te ondernemen. Er is ook een speciale pagina met informatie over corona. U kunt met vragen ook bellen naar het KvK Adviesteam: 0800 – 2117.

Wilt u dat we met u meedenken?

Mail uw vraag en telefoonnummer dan naar bbz@utrecht.nl. Een medewerker van Bureau Zelfstandigen belt u dan terug. En kijkt samen met u hoe wij u het beste kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het versterken van uw onderneming
  • hulp bij schulden
  • werk zoeken in loondienst
  • stoppen met uw onderneming

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht
 

Alle contactinformatie