Slim en schoon goederenvervoer

Bedrijven en gemeente werken samen aan duurzaam vervoer van goederen. Met zo min mogelijk schadelijke stoffen, geluid en trillingen. En we willen slimmer vervoer van, naar en door de stad. Zo houden we Utrecht een aantrekkelijke stad.

Animatie slim en schoon goederenvervoer

Slim vervoer, hoe regel ik dat?

Onze eigen (elektrische) bierboot bevoorraadt ondernemers.

Bevoorrading binnenstad via een stadsdistributiecentrum.

Bevoorrading horeca binnenstad nu stuk schoner.

Bevoorrading van de binnenstad via het water.

Hulp bij slimmer vervoer

Hulp nodig bij het slimmer organiseren van uw goederenvervoer of bevoorrading? Of samenwerken met andere bedrijven? Neem contact op met onze logistiek makelaars via  stadslogistiek@utrecht.nl.

Subsidie

U kunt een subsidie aanvragen voor uw overstap op slim en duurzaam vervoer van goederen.

Vraag subsidie aan

Binnenstad vanaf 2025 uitstootvrij

Vanaf 1 januari 2025 geldt voor bestelauto’s en vrachtwagens een zero-emissiezone (ZE-zone) in het gebied van de huidige milieuzone.

Meer over de ZE-zone

Logistiek Platform Utrecht (LPU)

Het Logistiek Platform Utrecht (LPU) is een samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Ze werken samen aan het duurzamer en sterker maken van logistiek binnen de regio Utrecht. Kijk voor meer informatie over het LPU op www.logistiekplatformutrecht.nl.

Hoe werkt Utrecht aan slim goederenvervoer?

  • Nieuwe oplossingen: we werken aan nieuwe oplossingen voor laden en lossen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in autovrije wijken zoals Merwede.  
  • Toegang: we bepalen welk vervoer waar mag komen. En op welk moment. Bijvoorbeeld via vaste tijden en toestemming om ergens te rijden.
  • Verandering van vervoer: we moedigen schonere en stillere manieren van vervoer aan. Bijvoorbeeld vervoer over water of met elektrische bakfietsen.
  • Centrale plekken: we moedigen slim vervoer van goederen aan. Bijvoorbeeld via centrale plekken om pakketten of goederen op te halen.
  • Slimmer organiseren: we gebruiken data om goederenvervoer beter te organiseren in de stad.

Bekijk het volledige uitvoeringsprogramma Goederenvervoer 2023-2026

Hulp en contact Goederenvervoer

Telefoon

14 030

E-mail

stadslogistiek@utrecht.nl

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht