Milieuvergunning

Bedrijven die schade aan het milieu veroorzaken, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Vroeger heette dit de milieuvergunning. Een bedrijf heeft een omgevingsvergunning bijvoorbeeld nodig als het veel energie verbruikt, de lucht vervuilt of geluidsoverlast veroorzaakt.

Niet alle bedrijven hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. Sommige bedrijven belasten het milieu niet zo erg. Zij hoeven alleen een milieumelding te doen. Kijk daarvoor bij Milieumelding. Een klein aantal bedrijven hoeft helemaal geen vergunning aan te vragen en geen melding te doen.

Wat te doen

Wat u nodig hebt voor de aanvraag, hangt af van het soort bedrijf en hoe groot het is:

  • een akoestisch rapport
  • een bodemonderzoeksrapport
  • een geurrapport
  • een energierapport
  • een plattegrond, en/of 
  • een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht

U overlegt met de gemeente waarin uw bedrijf is gevestigd. U vraagt de omgevingsvergunning aan bij het omgevingsloket online. In het loket kunt u eerst de vergunningcheck doen. U ziet dan meteen of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen.

Vraag de omgevingsvergunning milieu aan

Bekendmaking

Wij maken de aanvraag en de ontwerpvergunning bekend op overheid.nl en leggen deze 6 weken bij de balie waar u ze kunt inzien. In deze periode kunnen mensen voor wie dit belangrijk is, schriftelijk of mondeling reageren. Daarna maken we de aanvraag en de definitieve vergunning bekend en kan men dit nogmaals 6 weken inzien.

Hulp en contact Ondernemen en milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieutoezicht@utrecht.nl