Geld en hulp bij rondkomen

Kunt u moeilijk rondkomen? Hebt u niet genoeg inkomen om belangrijke dingen te betalen? Misschien kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten. Kijk wat u kunt aanvragen en waar u terecht kunt voor hulp.

Vaak (aan)gevraagd

Veel inwoners in Utrecht hebben wat hieronder staat al (aan)gevraagd. Kijk of dit u ook kan helpen:

  • Hulp bij geldzorgen en schulden: als u zich zorgen maakt over geld, of rekeningen niet kunt betalen. U bent niet de enige. Samen met u vinden wij een oplossing. Kies zelf waar u geholpen wilt worden.
  • Bijzondere bijstand: een geldbedrag voor extra of bijzondere kosten die u niet kunt betalen. U kunt hulp krijgen bij uw aanvraag.
  • Individuele inkomenstoeslag: een geldbedrag voor als u 3 jaar of langer een laag inkomen hebt en nog niet de AOW leeftijd hebt. U kunt hulp krijgen bij uw aanvraag.
  • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting: als u een laag inkomen hebt, hoeft u deze belastingen misschien niet te betalen. U vraagt dit aan op de website van BghU. Daar leest u ook waar u hulp kunt krijgen bij uw aanvraag. En wat u dan meeneemt.
  • U-pas: een gratis pas met een geldbedrag voor sport, cultuur en recreatie. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.

Hieronder leest u wat u misschien ook kunt aanvragen. Of welke hulp u kunt krijgen. Met het programma Bereken uw recht kunt u ook eenvoudig nagaan of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente.

Extra geld

Vergoeding voor hoge energiekosten

U kunt geen aanvraag meer doen voor de energievergoeding (energietoeslag) van € 800 over 2023. Dit was mogelijk tot en met 31 maart 2024. Over 2024 komt er geen energietoeslag. Misschien kunt u bijzondere bijstand voor hoge energiekosten krijgen.

Uitleg over uw energierekening 

U kunt een afspraak maken bij de Geldzaak met een energievrijwilliger. Die checkt dan uw energierekening én het maandbedrag.

Gratis energiebox

Wilt u besparen op uw energiekosten? Vraag dan de gratis energiebox aan. Dit is een doos met producten en tips van een energiecoach.

Hebt u tijdelijk geen of niet genoeg inkomen om van te leven? Kijk dan welke uitkering u kunt krijgen.

Huurtoeslag

Als uw inkomen en huur niet te hoog zijn, kunt u misschien huurtoeslag van de Belastingdienst krijgen.

Woonkostentoeslag

Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

Hulp bij klussen

Iedereen heeft wel eens hulp nodig bij een klusje. Woont u in Utrecht en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? En kunt u geen hulp betalen? Dan kunt u misschien gratis hulp krijgen van een vrijwilliger. Aanmelden kan bij de Hulpdienst van U Centraal. Woont u Vleuten-De Meern? Dan kunt u hiervoor terecht bij de Klussendienst van Wil in je buurt.

Maaltijd aan huis of samen eten

Kunt of wilt u niet elke dag zelf koken? Dan kunt u gezonde maaltijden bestellen en thuis laten bezorgen. Of samen op een plek met anderen eten. Dit is bijvoorbeeld in een buurtcentrum. Op de pagina Maaltijden thuis of samen eten leest u bij welke organisaties u daarvoor terecht kunt. Hebt u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan is soms een vergoeding van een deel van de kosten mogelijk. Hiervoor vraagt u bijzondere bijstand aan.

Voedselbank

Hebt u alle vaste lasten betaald? En houdt u dan te weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien kunt u dan een gratis voedselpakket krijgen van de Voedselbank Utrecht. Kijk op www.voedselbankutrecht.nl of u in aanmerking komt en hoe u zich aanmeldt.

Dieetkosten

Volgt u een dieet dat uw arts of diëtist heeft voorgeschreven? En krijgt u de extra kosten die u daardoor hebt niet vergoed uit de zorgverzekering? Dan kunt u misschien een vergoeding voor dieetkosten van ons krijgen.

Kindgebonden budget

Hebt u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u hebt en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

Kindgebonden budget vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Kinderopvangtoeslag

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

Vergoeding kinderopvang met Sociaal Medische Indicatie

Hebt u sociale of medische problemen? En wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen, maar krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

Leergeld

Kunt u de activiteiten niet betalen van uw kind jonger dan 18 jaar? Bijvoorbeeld kosten voor school, een laptop, een fiets, zwemles, sport of muziekles. En hebt u niet genoeg aan het budget op de U-pas van uw kind? Kijk dan of u van de stichting Leergeld Utrecht een vergoeding kunt krijgen.

Zwemles met de U-pas

Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Gebruik het U-pas Kindpakket voor zwemles. Uw kind kan misschien met de U-pas ook gratis zwemles krijgen. Lees meer op Zwemles met de U-pas.

(Les)geld voor cultuur

Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? De gemeente Utrecht doet mee aan het Jeugdfonds Cultuur (niet aan het Jeugdfonds Sport). Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen uit het Jeugdfonds Cultuur via www.jeugdfondssportencultuur.nl.

Sportspullen

Heeft uw kind (tot 18 jaar) een U-pas en woont uw kind in Utrecht? Kijk dan of u bij het Paul Verweel Sportfonds een waardebon voor sportspullen kunt aanvragen.

Weekje weg

Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u misschien in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Kijk voor meer informatie op Weekje weg.

Studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking of chronische ziekte niet bijverdienen naast uw studie? Dan hebt u misschien recht op studietoeslag.

Zorgtoeslag

Als uw inkomen niet te hoog is en u een Nederlandse zorgverzekering hebt, kunt u misschien zorgtoeslag van de Belastingdienst krijgen.

Vergoeding zorgkosten

Als u hoge zorgkosten en een beperking of chronische ziekte hebt, kunt u misschien de vergoeding zorgkosten aanvragen. Dit is een geldbedrag van € 200.

 

Extra hulp

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Informatie en tips voor het zoeken van werk

Wij geven u informatie en tips voor het vinden van een baan.

Het Juridisch Loket

Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u bij het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies. Bijvoorbeeld over ontslag, echtscheiding en alimentatie.

Sociaal raadslieden

Sociaal raadslieden kunnen u helpen bij vragen over wetten en regelingen. Dit doen ze op de locaties van de buurtteams. Lees meer over deze gratis hulp op de website van U Centraal.

Maakt u zich iedere maand zorgen over het betalen van uw rekeningen? Misschien is het Huishoudboekje iets voor u. De gemeente zorgt dan voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit uw inkomen. Meedoen is gratis. Meld u aan voor het Huishoudboekje.

Op Hulp bij geldzorgen en schulden leest u waar u terecht kunt voor hulp of advies.

U kunt met vragen of zorgen over geldzaken ook terecht bij de Geldzaak.

Bent u ondernemer en hebt u geldzorgen? Kijk dan op Ondernemen en geldzorgen.

Armoedecoalitie Utrecht

Op de website van de Armoedecoalitie Utrecht vindt u op onderwerp informatie over hulp en advies bij een laag inkomen.

De Geldzaak

Hebt u vragen of zorgen over geldzaken? Dan kan de Geldzaak u gratis helpen met advies en ondersteuning. Maak een afspraak, stuur een whatsapp-bericht, e-mail of bel ze. Kijk voor alle informatie op de Geldzaak.

Persoonlijk gesprek over regelingen bij een laag inkomen

Wilt u informatie over regelingen van de gemeente? Of hulp bij het doen van een aanvraag? Dan kunt u terecht bij het buurtteam of een afspraak maken bij Werk en Inkomen. Of bel naar Werk en Inkomen van de gemeente via 14 030.

Radio Utrecht Sociaal

Gezondheid, geld, zorg, wonen. Belangrijke zaken met vaak moeilijke regels. In het radioprogramma Utrecht Sociaal wordt veel uitgelegd en geven wij antwoord op vragen. Op maandag om 20.00 uur en op woensdag om 19.00 uur op Bingo FM. Bingo FM vindt u op: 107.7 FM en 101.9 FM (kabel).

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie