Geld en hulp bij rondkomen

Hebt u moeite met rondkomen? Kunt u belangrijke dingen in uw leven moeilijk betalen? Dan kunnen wij u samen met andere organisaties helpen.

Misschien kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten. Op deze pagina leest u wat u kunt aanvragen en waar u terecht kunt voor hulp.

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Elk jaar kunt u vanaf half november tot eind december kiezen voor een andere zorgverzekering. We helpen u de keuze te maken zodat u een zorgverzekering hebt die het beste bij u past.

Wat kunt u doen:

  • Hebt u een U-pas? Dan kunt u kiezen voor zorgverzekering de U-polis. U krijgt hoge vergoedingen en korting op de premie. Overstappen kan vanaf half november.
  • Of vul de keuzehulp in op gezondverzekerd.nl/utrecht om te zien welke zorgverzekering goed voor u is.

Vaak aangevraagd

Veel inwoners in Utrecht hebben wat hieronder staat al aangevraagd. Kijk of dit u ook kan helpen:

  • Bijzondere bijstand: een geldbedrag voor als u onverwacht extra kosten hebt die u niet kunt betalen.
  • Individuele inkomenstoeslag: een geldbedrag voor als u 3 jaar of langer een laag inkomen hebt en nog niet de AOW leeftijd hebt.
  • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting: kwijtschelding betekent dat u die belasting niet hoeft te betalen. Hebt u een laag inkomen? Dan hebt u daar misschien recht op. Aanvragen doet u bij de BghU. U leest daar ook hoe u hulp kunt krijgen bij uw aanvraag.
  • Tegemoetkoming zorgkosten: dit is een geldbedrag van € 200 als u hoge zorgkosten en een beperking, of chronische ziekte hebt. U kunt hiervoor jaarlijks een aanvraag doen. En daar hulp bij krijgen.
  • U-pas: een gratis pas met een geldbedrag voor sport, cultuur en recreatie. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.
  • U-polis: een zorgverzekering met korting op de premie en ruime vergoedingen. Hebt u vragen over de zorgverzekering? Of wilt u hulp bij het overstappen naar de U-polis? Eind november en begin december kunt u hiervoor terecht bij een spreekuur in het stadskantoor.

Hieronder leest u wat u misschien ook kunt aanvragen. Of welke hulp u kunt krijgen. Met het programma Bereken uw recht kunt u ook eenvoudig nagaan of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente.

Extra geld

Energievergoeding

Dit jaar komt er een nieuwe energievergoeding. Wij weten nu nog niet wanneer u een aanvraag kunt doen. Zodra wij meer weten, leest u dit op Vergoeding energiekosten aanvragen.

Aanvullende energievergoeding

Komt u door een hoge energierekening in geldproblemen? Misschien kunt u dan de aanvullende energievergoeding krijgen. Meer informatie vindt u op de pagina Aanvullende vergoeding hoge energiekosten aanvragen. Daar leest u ook hoe hoog uw inkomen mag zijn. En welk bedrag u misschien kunt krijgen.

Gratis energiebox

Wilt u besparen op uw energiekosten? Vraag dan de gratis energiebox aan. Dit is een doos met producten en tips van een energiecoach.

Vanaf 1 januari 2023 prijsplafond voor energie

Dat betekent dat u dan een basistarief betaalt tot een bepaald gebruik. Verbruikt u meer? Dan betaalt u daarvoor de tarieven van dit moment. Kijk voor meer informatie op de website van uw energieleverancier. Het prijsplafond geldt ook bij stadsverwarming.

Vanaf 25 april 2023 vergoeding bij een blokaansluiting

Hebt u blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit? Dan geldt niet het prijsplafond voor energie. Degene die het contract heeft afgesloten kan dan een vergoeding aanvragen voor energiekosten. Dit is meestal de verhuurder of vereniging van eigenaren (vve). Die verdeelt het geld onder de bewoners. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid

Hebt u tijdelijk geen of niet genoeg inkomen om van te leven? Kijk dan welke uitkering u kunt krijgen.

Huurtoeslag

Woont u in een huurwoning en hebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in uw huurkosten. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Woonkostentoeslag

Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

Hulp bij klussen

Iedereen heeft wel eens hulp nodig bij een klusje. Woont u in Utrecht en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? En kunt u geen hulp betalen? Dan kunt u misschien gratis hulp krijgen van een vrijwilliger. Aanmelden kan bij de Hulpdienst van U Centraal. Woont u Vleuten-De Meern? Dan kunt u hiervoor terecht bij de Klussendienst van Wil in je buurt.

Maaltijd aan huis of samen eten

Kunt of wilt u niet elke dag zelf koken? Dan kunt u gezonde maaltijden bestellen en thuis laten bezorgen. Of samen op een plek met anderen eten. Dit is bijvoorbeeld in een buurtcentrum. Op de pagina Maaltijden thuis of samen eten leest u bij welke organisaties u daarvoor terecht kunt. Hebt u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan is soms een vergoeding van een deel van de kosten mogelijk. Hiervoor vraagt u bijzondere bijstand aan.

Voedselbank

Hebt u alle vaste lasten betaald? En houdt u dan te weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien kunt u dan een gratis voedselpakket krijgen van de Voedselbank Utrecht. Kijk op www.voedselbankutrecht.nl of u in aanmerking komt en hoe u zich aanmeldt.

Dieetvoeding

Hebt u een medische indicatie voor het eten van speciale voeding? Bijvoorbeeld omdat u of uw kind een allergie of groeiachterstand heeft? Misschien kunt u dan bijzondere bijstand krijgen voor deze dieetvoeding.

Let op: Hebt u veel zorgkosten door ziekte of invaliditeit? Dan kunt u misschien een deel aftrekken bij uw aangifte bij de Belastingdienst. Vraagt u bijzondere bijstand aan voor zorgkosten? Dan mag u deze kosten niet meer aftrekken. Meer hierover leest u op www.belastingdienst.nl/zorgkosten.

Kindgebonden budget

Hebt u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u hebt en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

Kindgebonden budget vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

Kinderopvangtoeslag

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Vergoeding kinderopvang met Sociaal Medische Indicatie

Hebt u sociale of medische problemen? En wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen, maar krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

Leergeld

Zijn de schoolkosten voor uw kind hoger dan het kindgebonden budget en het U-pas kindpakket? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven.

Zwemles met de U-pas

Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Gebruik het U-pas Kindpakket voor zwemles. Uw kind kan misschien met de U-pas ook gratis zwemles krijgen. Lees meer op Zwemles met de U-pas.

(Les)geld voor cultuur

Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? De gemeente Utrecht doet mee aan het Jeugdfonds Cultuur (niet aan het Jeugdfonds Sport). Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen uit het Jeugdfonds Cultuur via www.jeugdfondssportencultuur.nl.

Sportspullen

Heeft uw kind (tot 18 jaar) een U-pas en woont uw kind in Utrecht? Kijk dan of u bij het Paul Verweel Sportfonds een waardebon voor sportspullen kunt aanvragen.

Weekje weg

Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u misschien in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Kijk voor meer informatie op Weekje weg.

Studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking of chronische ziekte niet bijverdienen naast uw studie? Dan hebt u misschien recht op studietoeslag.

Extra hulp

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Informatie en tips voor het zoeken van werk

Wij geven u informatie en tips voor het vinden van een baan.

Het Juridisch Loket

Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u bij het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies. Bijvoorbeeld over ontslag, echtscheiding en alimentatie.

Sociaal raadslieden

Sociaal raadslieden kunnen u helpen bij vragen over wetten en regelingen. Dit doen ze op de locaties van de buurtteams. Lees meer over deze gratis hulp op de website van U Centraal.

Maakt u zich iedere maand zorgen over het betalen van uw rekeningen? Misschien is het Huishoudboekje iets voor u. De gemeente zorgt dan voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit uw inkomen. Meedoen is gratis. Meld u aan voor het Huishoudboekje.

Op Hulp bij geldzorgen en schulden leest u waar u terecht kunt voor hulp of advies.

U kunt met vragen of zorgen over geldzaken ook terecht bij de Geldzaak.

Bent u ondernemer en hebt u geldzorgen? Kijk dan op Ondernemen en geldzorgen.

Armoedecoalitie Utrecht

Op de website van de Armoedecoalitie Utrecht vindt u op onderwerp informatie over hulp en advies bij een laag inkomen.

Bereken uw recht

Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente.

De Geldzaak

Hebt u vragen of zorgen over geldzaken? Dan kan de Geldzaak u gratis helpen met advies en ondersteuning. Maak een afspraak, stuur een whatsapp-bericht, e-mail of bel ze. Kijk voor alle informatie op de Geldzaak.

Persoonlijk gesprek over regelingen bij een laag inkomen

Wilt u informatie over regelingen van de gemeente? Of hulp bij het doen van een aanvraag? Dan kunt u terecht bij het buurtteam of een afspraak maken bij Werk en Inkomen. Of bel naar Werk en Inkomen van de gemeente via 14 030.

Radio Utrecht Sociaal

Gezondheid, geld, zorg, wonen. Belangrijke zaken met vaak moeilijke regels. In het radioprogramma Utrecht Sociaal wordt veel uitgelegd en geven wij antwoord op vragen. Op maandag om 20.00 uur en op woensdag om 19.00 uur op Bingo FM. Bingo FM vindt u op: 107.7 FM en 101.9 FM (kabel).

Zorgen over geld? Gemeente Utrecht kan u helpen

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie