Werk en inkomen Uitkeringen

Hebt u een laag inkomen, (tijdelijk) geen werk of bent u arbeidsongeschikt? Dan kunt u een uitkering aanvragen. Bekijk hier een overzicht van de verschillende uitkeringen. Op welke uitkering u recht hebt, hangt af van uw situatie.

Uitkering aanvragen bij de gemeente

 • Bijstand voor zelfstandigen
  Als uw bedrijf tijdelijk financiële problemen heeft, kunt u een bijstand voor zelfstandigen aanvragen.
   • IOAW-uitkering (50 jaar of ouder)
    Bent u geboren voor 1 januari 1965 en werkloos? Dan hebt u misschien recht op een IOAW-uitkering. Voor een IOAW-uitkering vraagt u ook een bijstandsuitkering aan.
    • IOAZ-uitkering (zelfstandige, 55 jaar of ouder)
     Bent u 55 jaar of ouder en ondernemer? En moet u uw bedrijf noodgedwongen sluiten? Dan kunt u een IOAZ-uitkering aanvragen.

    Uitkering aanvragen bij andere organisatie dan de gemeente

    WW-uitkering

    Wordt u binnenkort werkloos? Dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. Een WW-uitkering vraagt u aan bij UWV.

    Arbeidsongeschiktheidsuitkering

    Bent u langere tijd ziek en kunt u niet of gedeeltelijk werken? Dan kunt u misschien een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. U vraagt een arbeidsongeschiktheidsuitkering aan bij UWV.

    Wajong

    U hebt u op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen. Kunt u daardoor nu en in de toekomst niet werken? Dan kunt u misschien een Wajong uitkering krijgen. U vraagt een Wajong uitkering aan bij UWV.

    Kunt u nu of in de toekomst wel werken? Dan krijgt u geen Wajong. De gemeente kan u verder helpen met studie of werk. U kunt een bijstandsuitkering aanvragen op de dag dat u 18 jaar wordt.

    AIO-uitkering (bijstand voor ouderen)

    Woont u in Nederland en krijgt u geen volledig AOW-pensioen? En hebt u naast uw AOW-pensioen geen of weinig andere inkomsten? Dan kunt u misschien een AIO-aanvulling krijgen. Meer informatie over de AIO-aanvulling vindt u op de website van de SVB.

    Hulp en contact Werk en inkomen

    Telefoon

    030 – 286 52 11

    Bereikbaar maandag t/m vrijdag
    9.00 - 17.00 uur

    Bezoekadres

    Stadsplateau 1, Utrecht

    Alle contactinformatie