Terugbetalen bijstand zelfstandigen

Als u te veel Bbz-uitkering kreeg, moet u dit aan ons terugbetalen. Ook als het niet klopt dat u deze uitkering kreeg. Bbz-bedrijfskapitaal of Tozo-bedrijfskapitaal is een lening die u aan ons terugbetaalt binnen de tijd die daarvoor met u is afgesproken.

Bbz-uitkering als voorlopige lening

U krijgt elke maand een uitkeringsspecificatie. Daarop staan ook de inkomsten de u hebt opgegeven bij uw aanvraag. De uitkering stopt na de laatste maand waarvoor u de uitkering aanvroeg. Daarna geeft u uw definitieve inkomsten uit uw onderneming aan ons door. U stuurt daarvoor onder andere de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting naar ons op. En u geeft gegevens door over uw woon- en gezinssituatie. Met die informatie berekenen wij de definitieve hoogte van uw uitkering. Het kan zijn dat u nog een bedrag van ons krijgt, of dat u de uitkering (gedeeltelijk) moet terugbetalen, of dat het blijft zoals het was.

Bbz-bedrijfskapitaal en Tozo-bedrijfskapitaal als lening

De rente voor Bbz-bedrijfskapitaal is volgens de wet 8% per jaar en voor Tozo-bedrijfskapitaal 2%. Wij hebben afspraken met u gemaakt over de tijd waarin u terugbetaalt en over het bedrag dat u op vaste momenten terugbetaalt.

Brief over terugbetalen

U krijgt een brief als u een bedrag aan ons moet terugbetalen. In deze brief staat waarom, hoeveel, hoe en voor welke datum u het bedrag moet terugbetalen.

Bent u het er niet mee eens? In de brief staat hoe u bezwaar kunt maken.  Als u dat doet, moet u het bedrag ook betalen voor de datum die in de brief staat. U kunt daar dan dus niet mee wachten.

Betalen aan Werk en Inkomen

Kijk hieronder goed naar welk bankrekeningnummer u het bedrag overmaakt. Dit verschilt per gemeente.

Zet in de omschrijving: uw naam, het administratienummer (ons kenmerk). En ook het aflosnummer dat in de brief staat. Hebt u de brief niet bij de hand? Mail dan naar debiteurenbbz@utrecht.nl, of bel ons op 14 030. Dan zoeken wij het administratienummer en aflosnummer voor u op.

Woont u in Utrecht? Maak het bedrag dan over op:

  • Bankrekeningnummer: NL92 BNGH 0285 1786 01
  • Ten name van: Gem Utrecht WenI ontv.

Woont u in Ronde Venen? Maak het bedrag dan over op:

  • Bankrekeningnummer: NL20BNGH0285178539
  • Ten name van: Gemeente Utrecht inz regionale BBZ De Ronde Venen

Woont u in de gemeente Stichtse Vecht? Maak het bedrag dan over op:

  • Bankrekeningnummer: NL70BNGH0285178512
  • Ten name van: Gemeente Utrecht inz regionale BBZ Stichtse Vecht

Woont u in de gemeente Houten, Nieuwegein, IJsselstein of Lopik?
Maak het bedrag dan over op:

  • Bankrekeningnummer: NL48BNGH0285178520
  • Ten name van: Gemeente Utrecht inz regionale BBZ Lekstroom

Betaalt u vanuit het buitenland? Gebruik dan ook de BIC-code: BNGHNL2G.

In delen betalen

Wij vragen u het bedrag in 1 keer aan ons terug te betalen. Lukt dit niet?  Mail naar debiteurenbbz@utrecht.nl. Leg uit waarom u het bedrag niet in 1 keer kunt betalen. En welk bedrag u wel op vaste momenten kunt betalen. Zet in de mail ook uw administratienummer.

Als wij met u afspreken dat u het bedrag in delen betaalt, krijgt u hierover een brief. U hoeft het bedrag dan niet in 1 keer te betalen, zolang u zich houdt aan de afspraken die in de brief staan.

Meer betalen

Hebt u met ons afgesproken om in delen te betalen? En lukt het u om een hoger bedrag terug te betalen? Dan kan dat altijd. Maak dan het hogere bedrag aan ons over. U hoeft dat niet aan ons door te geven. Wij zien dat u een hoger bedrag hebt overgemaakt.

Minder betalen

Kunt u het bedrag dat wij met u afgesproken hebben niet meer betalen? Neem dan contact met ons op via debiteurenbbz@utrecht.nl.

Automatische betalen

Wilt u automatisch betalen op vaste momenten? Regel dit dan zelf (online) met uw bank. Dit kunnen wij niet voor u doen.

Jaaroverzicht

U krijgt in het eerste kwartaal een jaaroverzicht met de bedragen die u aan ons terug moet betalen. U kunt dit overzicht gebruiken bij uw belastingaangifte. Over het betalen van deze bedragen hebt u eerder een brief ontvangen. Op het overzicht ziet u de bedragen per 1 januari. Bedragen die u op of na 1 januari aan ons hebt betaald, staan niet in het overzicht.

Waarom is het belangrijk dat u op tijd aan ons terugbetaalt

Betaalt u het bedrag niet of niet op tijd terug? Dan krijgt u een aanmaning. Dat is een brief waarin wij u herinneren aan het betalen van het bedrag. Betaalt u niet voor de datum die in die brief staat? Dan krijgt u kort daarna een dwangbevel. Betaalt u niet voor de datum die in die brief staat? Dan kunnen wij beslag leggen op uw loon of uitkering. Hiervoor hebben wij geen toestemming van de rechter nodig.

Contact

Hebt u problemen met terugbetalen? Of vragen? Bel ons via 14 030, of mail naar debiteurenbbz@utrecht.nl.

Wilt u hulp bij geldzorgen?

Op Ondernemen en geldzorgen leest u waar u terecht kunt voor (financiƫle) hulp.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie