Praktijkroute

Hebt u een bijstandsuitkering? Of hebt u geen recht op een uitkering, maar wel hulp van ons bij het vinden van werk? Dan kunnen wij u vragen de praktijkroute te volgen. Dan komt u makkelijker aan een baan.

De praktijkroute in het kort

Het kan zijn dat u moeilijk aan het werk kan komen. Bijvoorbeeld omdat er iets aangepast moet worden op de werkplek. Of omdat u extra hulp nodig hebt. Dan kan uw werkmatcher u vragen om een aantal stappen te volgen om aan het werk te komen: de praktijkroute. Dan krijgt u een baan die bij u past met een gewoon salaris. Dit is voor minimaal 6 maanden en voor minimaal 16 uur per week. Lukt 16 uur werken nog niet? Dan kunt u beginnen met minimaal 12 uur per week werken. En dan in 6 maanden opbouwen naar 16 uur per week. In die baan krijgt u hulp op de werkplek. U kunt wennen en u leert het werk te doen.

Uw werkmatcher legt ook aan u uit wat de praktijkroute is. Hieronder leest u welke stappen u zet in de praktijkroute.

Stappen in de praktijkroute

Stap 1

Hebt u met uw werkmatcher afgesproken dat u de praktijkroute gaat doen? Dan meldt uw werkmatcher u aan voor de praktijkroute.

Stap 2

U maakt een profiel aan in HalloWerk. Daarin zoekt u online naar werk. En kan een werkgever u online als kandidaat vinden en vacature(s) (laten) toevoegen. U leert vooraf in een bijeenkomst hoe HalloWerk werkt. Uw werkmatcher kan u helpen bij het maken van een CV.

Stap 3

Wij zoeken samen met u naar werk dat bij u past.

Stap 4

Vinden wij een werkplek? Dan gaat u naar een sollicitatiegesprek met de werkgever. Als u dat fijn vindt gaan wij mee naar het gesprek.

Stap 5

Is er meer tijd nodig om te kijken of het werk bij u past? Dan krijgt u misschien eerst een proefplaatsing van 2 maanden. U krijgt dan nog geen salaris van de werkgever. Maar u houdt uw uitkering. Daarna kan de praktijkroute starten.

Stap 6

U gaat 6 maanden aan het werk bij de werkgever in de praktijkroute. U krijgt daarbij hulp van een jobcoach en hulp op de werkplek. Vanaf nu krijgt u salaris. Verdient u meer dan de uitkering? Dan stopt uw uitkering.

Stap 7

Als u 4 tot 5 maanden aan het werk bent, gaat u naar een gesprek met een expert. Dat is om te weten wat u kan en hoeveel hulp u nodig hebt. Dat heet een loonwaardemeting. Uw werkgever is voor een deel bij het gesprek met de expert. En een deel van het gesprek is alleen met u. Als u het fijn vindt, gaat de jobcoach mee naar dat gesprek.

Stap 8

Na 6 maanden blijft u gewoon aan het werk bij de werkgever.

  • Hebt u nog steeds veel hulp nodig bij het werk? Of kunt u nog niet alle uren werken die zijn afgesproken? Dan komt u in het landelijk doelgroepregister van UWV. Daardoor houdt u de hulp die u nodig hebt.
  • Hebt u geen hulp meer nodig bij het werk? En kunt u alle uren werken die zijn afgesproken? Dan komt u niet in het doelgroepregister.

Hebt u geen recht op een uitkering? Of hebt u een nabestaandenuitkering?

Dan kunt u in misschien ook hulp van ons krijgen bij het zoeken naar werk. Ook dan kunnen wij u vragen de praktijkroute te volgen. Op Hulp bij zoeken naar werk aan inwoners zonder uitkering leest u in welke situaties en hoe u hulp van ons kunt krijgen.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

14 030

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie