Wonen en leven Afval

In Utrecht scheiden we ons afval zoveel mogelijk. Het gescheiden afval hergebruiken we als grondstof voor nieuwe producten. Vind hier alles over afvalinzameling, het scheiden van afval, afvalscheidingsstations en grofvuil. Ook kunt u ons inhuren als inzamelaar voor uw bedrijfsafval.

'Snoeproutes' in Utrecht aangepakt

04-10-2017 | Gemeente Utrecht, Supermarkt PLUS en Nederland Schoon pakken 2 'zogenaamde' snoeproutes aan in Utrecht:

  • van de PLUS Voorstraat naar het St. Gregorius College
  • van de PLUS Ostadelaan naar het St. Bonifatius College

Snoeproutes zijn de wegen die scholieren lopen van een supermarkt naar hun school. Op die routes liggen vaak veel lege blikjes en zakjes. Om dit tegen te gaan zijn er extra prullenbakken langs de routes geplaatst.


Inzameling en verwerking kunststof verpakkingsafval

Onlangs verscheen in verschillende media nieuws over de opbrengst van de inzameling en de verwerking van kunststof verpakkingsafval. Uit de berichtgeving kan het beeld ontstaan dat het scheiden van plastic geen zin heeft. Dat is niet terecht. De overheid stimuleert het goed scheiden van afval. Het is bewezen dat afval scheiden goed is voor het milieu. Het is wel zo dat we het scheiden van kunststof verpakkingsafval kunnen verbeteren.Lees verder


100 dagen 100% afvalvrij: wie durft het aan?

Gaat het lukken om 100 huishoudens 100 dagen 100% afvalvrij te laten leven? Dit houdt in 0 kg restafval en een daling van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval. We roepen Utrechters op om het te proberen. Doe ook mee met de actie 100-100-100.  De actie loopt  van dinsdag 10 oktober 2017 tot en met donderdag 18 januari 2018. U kunt zich tot 10 oktober inschrijven.    

Wat is het doel van 100-100-100?  

Minder restafval en meer afvalscheiding. Eén van de manieren om dat te bereiken is er voor te zorgen dat consumenten, gezinnen, huishoudens minder afval produceren, (nog) beter afval scheiden en minder voedsel verspillen. Uit eerdere resultaten in andere gemeentes blijkt dat deelnemers van 100-100-100 ver onder het landelijke gemiddelde blijven. Soms zelfs tot bijna 90% minder kilo restafval per persoon per jaar.


Utrechts plastic, blik en pak mag in gewone vuilniszak

De NOS berichtte dat afvalverwerkers gescheiden plastic, blik en pak (PBP) niet meer accepteren als dat in een gewone grijze vuilniszak zit. Veel PBP in grijze, ondoorzichtige zakken zou daardoor onnodig worden verbrand. In Utrecht is dit niet het geval. Het bedrijf Suez dat ons PBP verwerkt, mag het afval niet afkeuren vanwege de kleur van de zak. Wij ontvingen ook geen signalen dat dit wel gebeurt.

De verwerker neemt steekproeven om te kijken of het PBP vervuild is met andere stoffen. Deze controles zijn eenvoudiger met een doorzichtige zak. PBP in een grijze zak kan ook prima hergebruikt worden. Het gebruik van een doorzichtige zak voor PBP is dus niet verplicht, maar maakt de controles voor onze verwerker wel eenvoudiger. Transparante vuilniszakken kunt u kopen bij de supermarkt en winkels in huishoudelijke artikelen.


Ophaaldag afval

Wilt u weten wanneer uw afval wordt opgehaald? Bekijk de dagen én het soort afval op de website MijnAfvalwijzer.nl of in de Afvalwijzer-app. Hier leest u ook alles over het scheiden, ophalen en aanbieden van afval in uw buurt. Wij halen uw afval op tussen 8.00 en 16.00 uur. Zet uw kliko of vuilniszakken dus vóór 8.00 uur buiten. Dit kan vanaf 21.30 uur de dag ervoor. Is uw afval toch niet opgehaald? Dan kunt u een melding doen.

Herinnering voor ophaaldag en aangepaste dagen

Wilt u niet meer vergeten om uw afval buiten te zetten? Via de app of e-mail krijgt u een herinnering op de dag voordat het afval wordt opgehaald of wanneer de ophaaldag is veranderd.

Download de app

Knop Afvalwijzer-app downloaden voor iPhone in de Appstore
Knop Afvalwijzer-app downloaden voor Android op Google Play
Knop Afvalwijzer-app downloaden voor Windows in de Windows Store

Het Nieuwe Inzamelen: afval gescheiden ophalen

Met Het Nieuwe Inzamelen halen wij meer afval gescheiden op. Zo houden we minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en het bespaart kosten!

Lees alles over (de invoering van) Het Nieuwe Inzamelen

Afval is waarde

Wist u dat afval waardevol is? We gebruiken afval als grondstof voor allerlei nieuwe producten. Hierdoor houden we ook steeds minder restafval over.

Lees meer over de waarde van afval

Bedrijfsafval

Op zoek naar een erkende afvalinzamelaar voor het inzamelen van uw bedrijfsafval? Zoals uw glas, keukenafval, restafval of oud papier. Of zoekt u een afvalcontainer? Stadsbedrijven van de gemeente Utrecht is een erkende afvalinzamelaar!

Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen

Hulp en contact Afval

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier