Boete voor verkeerd aangeboden afval

Zet u uw huisafval of grofvuil verkeerd aan de straat? Of op een verkeerde tijd? Dan kunt u een boete krijgen. Tegen die boete kunt u bezwaar maken. Maar een bezwaar heeft vaak weinig kans.

In een bezwaar moet u een reden geven waarom volgens u de boete niet terecht is. Hieronder zetten we redenen op een rijtje die mensen vaak geven. U kunt dan zien of uw bezwaar kans maakt.

Reden om bezwaar te maken

Wij kijken in het afval om te zien van wie het is. Daar komen we bijna altijd achter. U moet dan zelf bewijzen dat het niet van u is. Kunt u dat niet bewijzen? Dan maakt uw bezwaar geen kans.

Uw bezwaar maakt geen kans. Het is altijd verboden om afval naast de container te plaatsen.

Is de container vol, verstopt of kapot?

  • Zoek dan een andere container en doe een melding.
  • U kunt uw afval ook thuis bewaren totdat de container weer leeg is.
  • U kunt uw afval ook brengen naar de 3 afvalscheidingsstations.
  • Is uw afvalzak te groot voor de opening van de container? Gebruik dan kleinere zakken of doe de zak minder vol.

Uw bezwaar maakt geen kans. U bent zelf verantwoordelijk voor het juist weggooien van uw afval. Ook als iemand anders namens u, of zonder dat u het wist, het afval verkeerd aanbiedt.

Uw bezwaar maakt geen kans. Elke bewoner moet de regels kennen voor het aanbieden van afval.

Bekijk de regels voor afval

Doet u uw afval goed in de container? Dan is het vaak niet mogelijk dat het valt, wegwaait of door iemand anders verwijderd wordt. U moet kunnen bewijzen dat u het afval in de container hebt gestopt en de container goed hebt afgesloten. Kunt u dat niet bewijzen, dan maakt uw bezwaar geen kans.

Uw bezwaar maakt geen kans. De afvalcontainers hebben geen trappen of drempels. U kunt uw afval 7 dagen in de week op elk moment zo vaak wegbrengen als u wilt. Dit kan ook in kleinere hoeveelheden en kleinere zakken. Veel andere bewoners gebruiken hun scootmobiel of rollator om de vuilniszak op te zetten. Dan hoeven ze die niet te tillen.

Iedereen kan de containers openen. Zo kan bijvoorbeeld de thuishulp, thuiszorg of uw bezoek het afval ook voor u weggooien.

U moet kunnen bewijzen dat u al een tijd weg was toen wij het afval op straat zagen staan. Dat kan door bijvoorbeeld vliegtickets of hotelboekingen te laten zien. Maar het moet dan ook duidelijk zijn dat niemand van het huishouden aanwezig was. Ook moet het duidelijk zijn dat uw woning niet werd verhuurd. Kunt u dat niet? Dan maakt uw bezwaar geen kans.

Uw bezwaar maakt geen kans. Voor de bezorging van post is het adres belangrijk, niet de naam. Het poststuk is verzonden naar uw adres. Dus bent u degene van wie het afval is.

Er is een uitzondering waarmee u wel kans maakt. Hebt u een afhaalwinkel of bezorgpunt van bijvoorbeeld DHL/PostNL? Waar andere mensen hun post kunnen laten bezorgen? Dien dan uw bezwaar in. U moet wel kunnen bewijzen dat u een afhaalpunt hebt. Stuur bewijsstukken mee met uw bezwaar.

Uw boete staat los van wat uw buren hebben gedaan. Uw bezwaar maakt geen kans.

U zet uw afval op tijd aan de weg. Nemen we het niet mee? Dan moet u uw afval weer van de weg halen. Dit doet u voor 00.00 uur op de dag van inzameling. Hebt u dat niet gedaan? Dan maakt uw bezwaar geen kans.

Had u een afspraak om grofvuil te laten ophalen? En is dit niet opgehaald omdat u zich niet aan de voorwaarden hield? Dan maakt uw bezwaar ook geen kans.

Bekijk de regels voor het ophalen van grofvuil

Uw bezwaar maakt geen kans.

De kosten van de boete bestaan uit:

  • het verwijderen van het verkeerd aangeboden afval
  • de tijd van het onderzoek en het maken van een verslag.

Wilt u bezwaar maken?

Beschrijf in uw bezwaar duidelijk waarom de boete volgens u niet terecht is. Lees eerst de informatie op deze pagina. Zo kunt u beter inschatten of uw bezwaar kans maakt.

Stuur ons uw bezwaar

Doe er de volgende bewijsstukken bij:

  • bewijs dat het afval niet van uw huishouden komt
  • en/of bewijs dat u niet verantwoordelijk bent voor het verkeerd aanbieden van het afval

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de afvalregels binnen de gemeente Utrecht?

Hulp en contact Boete verkeerd aangeboden afval

Telefoon

14 030

E-mail

Over de boete/het besluit: thor@utrecht.nl

Over uw bezwaar:
juridischezaken@utrecht.nl

Zet in uw e-mail het kenmerk van het besluit dat u hebt gekregen.