Ondergrondse containers

U kunt in de openbare ondergrondse containers 7 dagen in de week uw afval kwijt. U kunt bijna alle ondergrondse containers openen zonder afvalpas.

Regels voor ondergrondse container gebruiken

  • Restafval: gooi uw afval in een goed gesloten zak met een inhoud van maximaal 60 liter in de container. Bij grotere zakken kan de container verstopt raken.
  • Restafval: stop uw vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of los afval naast. Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een hoge boete.
  • Papier en karton: snijd, scheur of knip kartonnen dozen klein. Dan kan het makkelijker in de container en raakt deze minder snel vol of verstopt.
  • Houd rekening met uw buren en omwonenden. Let op welk tijdstip u uw afval aanbiedt en probeer dit zachtjes te doen.
  • Controleer alstublieft of de containers echt vol zijn als er afval naast staat. Afval naast de container betekent niet altijd dat de container vol is.
  • Is de container vol, verstopt of kapot? Gebruik dan een andere container in uw buurt. Doe een melding van de volle, verstopte of kapotte container of bel ons op 14 030. Geef ook het containernummer door. Dan kunnen wij de melding sneller oplossen.
  • Doe restafval, papier en karton, glas en textiel in de juiste bak. Zie voor de dichtstbijzijnde locaties in uw buurt: De Afvalwijzer.
  • Grofvuil hoort niet in of naast de container. U kunt grofvuil gratis inleveren bij een afvalscheidingsstation. Of maak een afspraak voor het ophalen van uw grofvuil.

Gebruik ondergrondse container met pas

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u de ondergrondse containers niet zonder pas kunt gebruiken:

  • Als we in de ondergrondse containers het afval willen samenpersen. Dit komt door de veiligheid. Deze containers openen alleen met een pas met een RFID-chip of een mobiele telefoon met NFC.
  • Als we vermoeden dat bedrijven de ondergrondse containers voor hun afval gebruiken en handhaven helpt niet.
  • Als het belangrijk is dat een afvalsoort niet bij het andere komt, bijvoorbeeld bij groente-, fruit- en tuinafval en textiel.
  • Als alleen bepaalde bedrijven van een ondergrondse container gebruik mogen maken.

RFID-chip

U kunt elke pas met een RFID-chip gebruiken om de container open te doen. Dit is bijvoorbeeld een OV-chipkaart of de meeste bankpassen waarmee u contactloos kunt betalen. U houdt deze pas tegen de paslezer aan. De container slaat geen pasnummers op. Wij bewaren dan ook geen gegevens over hoe vaak u de pas gebruikt.

Mobiele telefoon met NFC

Als u een mobiele telefoon hebt, kunt u NFC inschakelen en uw mobiele telefoon tegen de paslezer houden. NFC (Near Field Communication) betekent draadloos informatie uitwisselen. Het wordt gebruikt voor contactloos betalen via telefoons. Bij gebruik van ondergrondse containers via NFC slaan wij geen informatie op.

NFC op telefoon in- en uitschakelen

Hebt u een iPhone 7 of nieuwer, dan heeft deze standaard een NFC en hoeft u niks te doen. Op Android gaat u naar 'Instellingen' en daarna naar 'Verbindingen' en klik op 'NFC en contactloze betalingen'. Zet de schakelaar naast 'NFC' aan- of uit. Ziet u deze optie niet, dan heeft de telefoon geen NFC.

Hebt u geen pas met RFID-chip of mobiele telefoon met NFC? Bel ons dan op 14 030.

Slimme containers

We legen de ondergrondse containers op een slimme manier. Alle ondergrondse containers hebben een sensor. Die voor glas en textiel hebben dit niet. De sensor meet elk uur hoe vol de container is. Zo kunnen wij de container op tijd legen. We zetten daardoor de inzamelwagens beter in. Zo rijden er minder wagens in de stad. Ook voorkomen we overvolle containers.

De informatie van de sensoren bepaalt ook de routes die de inzamelwagens dagelijks rijden. Via een tablet krijgen de chauffeurs de route te zien. Dat betekent dus niet meer wekelijks dezelfde routes volgens een vaste planning rijden.

Bekijk de video over slimme containers en wat de voordelen zijn

Afval in de container, niet ernaast

We controleren dagelijks ondergrondse inzamelpunten die snel vervuild raken. De andere inzamelpunten rijden zij minimaal 1 keer in de week af. Een melding over afval naast een container (bijplaatsing) lossen we binnen 24 uur op.

Er rijdt minimaal een dagdeel een collega van Toezicht en Handhaving mee. Samen halen zij de bijplaatsingen weg. Zo verzamelen ze direct bewijs voor de veroorzakers van de bijplaatsing. Zet u uw afval verkeerd aan de straat? Dan kunt u een boete krijgen. Tegen die boete kunt u bezwaar maken.

Schone containers

Alle ondergrondse containers maken wij 2 keer per jaar van binnen en buiten helemaal schoon. Merkt u dat de bak erg vies is of stinkt? Doe dan een melding of bel 14 030.

Wat kunt u zelf doen om stankoverlast te voorkomen?

Door het afval goed in een zak te doen, voorkomt u al een hoop (stank)overlast.

Adopteer een ondergrondse container

U kunt als bewoner meehelpen de plek rond een container schoon te houden. Als u een container adopteert, krijgt u:

  • Een sleutel om de container vanaf de zijkant open te maken. U krijgt ook een stamper om verstoppingen te verhelpen.
  • Een bezem en schep) om afval dat naast de container ligt op te ruimen.
  • Uitleg wat u kunt doen bij storingen aan de container. Ligt er grofvuil of bouwafval bij de containers? Dan kunt u dit online melden of via 14 030.

Wilt u een container in uw buurt adopteren? Stuur een mail naar samenschoon@utrecht.nl. Wij nemen dan binnen 5 werkdagen contact met u op.

Vergroenen rondom de container

Wilt u de ruimte rond de ondergrondse container groener en mooier maken? Met een hegje of struiken? Dan kunt u groen rondom een container aanvragen bij het initiatievenfonds. De gemeente helpt u met de aanleg. U beheert zelf het groen. Dat kan natuurlijk ook samen met uw buren. 

Het groen kunnen we alleen rond de plaat van de container aanleggen. We houden de metalen plaat rond de container altijd vrij. Zo kunnen we de containers veilig omhoog hijsen. 

Hulp en contact Het nieuwe inzamelen

Telefoon

14 030

E-mail

hetnieuweinzamelen@utrecht.nl