Afval Ondergrondse containers

Utrecht heeft openbare ondergrondse containers waar u 7 dagen in de week uw afval kwijt kunt. Vanaf 1 januari 2020 kunt u bijna alle ondergrondse containers openen zonder afvalpas.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u de ondergrondse containers niet zonder pas kunt gebruiken:

 • Als we in de ondergrondse containers het afval willen samenpersen. Dit is vanwege de veiligheid. Deze containers openen alleen met een pas met een RFID-chip of een mobiele telefoon met NFC.
 • Als we vermoeden dat bedrijven de ondergrondse containers voor hun afval gebruiken en handhaven helpt niet.
 • Als het belangrijk is dat een afvalsoort niet bij het andere komt, bijvoorbeeld bij groente-, fruit- en tuinafval en textiel.
 • Als alleen bepaalde bedrijven van een ondergrondse container gebruik mogen maken.

RFID-chip

U kunt elke pas met een RFID-chip gebruiken om de container open te doen. Dit is bijvoorbeeld een OV-chipkaart of de meeste bankpassen waarmee u contactloos kunt betalen. U houdt deze pas tegen de paslezer aan. De container slaat geen pasnummers op. Wij bewaren dan ook geen gegevens over hoe vaak u de pas gebruikt.

Mobiele telefoon met NFC

Als u een mobiele telefoon hebt, kunt u NFC inschakelen en uw mobiele telefoon tegen de paslezer houden.

Hebt u geen pas met RFID-chip of mobiele telefoon met NFC? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 030.

Gebruik ondergrondse containers

 • Restafval: gooi uw afval in een goed gesloten zak met een inhoud van maximaal 60 liter in de container. Bij grotere zakken kan de container verstopt raken.
 • Restafval: stop uw vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of los afval naast. Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een hoge boete.
 • Papier en karton: maak kartonnen dozen kleiner en plat, zodat het makkelijk in de container kan.
 • Houd rekening met uw buren en omwonenden: let op welk tijdstip u uw afval aanbiedt en probeer dit zachtjes te doen;
 • Controleer alstublieft of de containers echt vol zijn als er afval naast staat. Afval naast de container betekent lang niet altijd dat de container vol is.
 • Is de container vol, verstopt of kapot? Gebruik dan een andere container in uw buurt. Doe een melding van de volle, verstopte of kapotte container of bel naar de gemeente via telefoonnummer 14 030. Geef ook het containernummer door. Dan kunnen wij de melding sneller oplossen.
 • Glas en textiel kunt u inleveren bij een openbaar inzamelpunt (kringlooppunt) bij u in de buurt. Zie voor de dichtstbijzijnde locaties in uw buurt: www.mijnafvalwijzer.nl.
 • Grofvuil hoort niet in of naast de container. U kunt grofvuil gratis inleveren bij een afvalscheidingsstation. Of laat uw grofvuil op afspraak aan huis ophalen.

Slimme containers

In Utrecht legen wij ondergrondse containers op een slimme manier. Alle ondergrondse containers, behalve voor glas en textiel, hebben een sensor. Deze sensor meet elk uur hoe vol de container is. Zo kunnen wij de container op tijd legen en zetten we daardoor de inzamelwagens efficiënter in. Dit leidt tot minder vervoersbewegingen in de stad. Ook voorkomen we overvolle containers. De informatie van  de sensoren bepaalt ook de routes die de inzamelwagens dagelijks rijden. Via een tablet krijgen de chauffeurs de route te zien. Dat betekent dus niet meer wekelijks dezelfde routes volgens een vaste planning rijden.

Bekijk wat een slimme container is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn

Afval in de container, niet ernaast

Onze collega’s van Wijkonderhoud en Service controleren dagelijks ondergrondse inzamelpunten die snel vervuild raken (hotspots). De overige inzamelpunten rijden zij minimaal 1 keer in de week af. Een melding over afval naast een container (bijplaatsing) lossen we binnen 24 uur op. Ook rijdt er in iedere wijk minimaal een dagdeel een collega van Toezicht en Handhaving mee. Samen halen zij aangetroffen bijplaatsingen weg. Het doel is ook om direct bewijslast te verzamelen ten opzichte van de veroorzakers van de bijplaatsing.

Schone containers

Alle ondergrondse containers maken wij 2 keer per jaar van binnen en buiten helemaal schoon. Merkt u dat de bak erg vies is of stinkt? Doe dan een melding of bel 14 030.

Wat kunt u zelf doen om stankoverlast te voorkomen?

Stank ontstaat als afval niet goed is verpakt en los in de ondergrondse container wordt gedaan. Door het afval goed in een zak te doen, voorkomt u al een hoop (stank)overlast.

Hulp en contact Het nieuwe inzamelen

Telefoon

14 030

E-mail

hetnieuweinzamelen@utrecht.nl