Monument opknappen of verbouwen

Waar moet u op letten als u een beschermd monument wilt verbouwen, opknappen of veranderen? Hebt u wel of geen vergunning nodig? Welke regels zijn er? Welke subsidies zijn er?

Wel of geen vergunning nodig?

Voor gewoon onderhoud hoeft u geen vergunning aan te vragen. U moet er dan wel voor zorgen dat het monument er hetzelfde uit blijft zien. Aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Voorbeelden zijn:

  • bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur
  • vervangen van kapotte ruiten door hetzelfde type glas
  • kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen

Heeft uw monument delen die geen monumentale waarde hebben? Bijvoorbeeld een nieuwere keuken of schuur? Dan kan het verbouwen van deze onderdelen ook vaak zonder vergunning.

Voor grotere reparaties hebt u wel een omgevingsvergunning nodig.

Vergunningcheck

Kijk of u een vergunning nodig hebt met de vergunningcheck van het omgevingsloket online.

Doe vergunningcheck/vraag omgevingsvergunning aan

Rijksmonument of gemeentelijk monument?

Er zijn 2 soorten monumenten: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Weet u niet of uw gebouw een gemeentelijk monument of rijksmonument is? Bekijk de monumentenlijst.

Afspraak maken

U kunt het beste vóór uw aanvraag eerst een afspraak met ons maken, via de contactgegevens onderaan deze pagina. We geven dan aan welke verandering van uw monument wel en niet haalbaar is. En hoe het proces van uw aanvraag verder verloopt. Meestal komt een van onze medewerkers het gebouw bekijken.

Is uw plan haalbaar? Dan maakt u een eenvoudig schetsplan, eventueel met foto's. Wij bespreken dit plan tijdens een wekelijkse vergadering. Binnen een week hoort u of u de omgevingsvergunning kunt aanvragen.

Omgevingsvergunning aanvragen

U vraagt een omgevingsvergunning aan via de knop hierboven. Ook als u een rijksmonument hebt, vraagt u de omgevingsvergunning aan bij de gemeente.

Meer over de omgevingsvergunning (wat zijn de kosten, wat gebeurt na uw aanvraag)

Waar moet u op letten?

Uw monument duurzaam maken

En verder...

Subsidies en leningen

Voor het onderhoud aan monumenten zijn speciale subsidies of leningen beschikbaar.

Subsidies van de gemeente

De gemeente heeft subsidies speciaal voor monumenten. U vindt ze in de subsidiehulp.

Subsidies voor monumenten

Nationaal Restauratiefonds

Het Nationaal Restauratiefonds ondersteunt bij het opknappen van monumenten. Voor eigenaren van monumenten hebben zij ook leningen met een lage rente.

Voor rijksmonumenten

Bezit u een rijksmonument? Dan kunt u ook terecht bij:

  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Deze dienst wijst rijksmonumenten aan. Hier kunt u terecht voor subsidies voor restauratie en onderhoud.
  • Rijksoverheid – Hier kunt u terecht voor subsidies en voordelige leningen voor onderhoud en restauratie van uw rijksmonument.

Hulp en contact Monumenten

Telefoon

14 030

E-mail

monumenten@utrecht.nl