Cultuurhart Berlijnplein

Fase project
In voorbereiding

Geplande bouw
2023 tot en met 2025

Berlijnplein is een duurzaam en cultureel bouwproject van 9.200 m2 in Leidsche Rijn Centrum. Nu staan op Berlijnplein tijdelijke gebouwen waarin culturele, creatieve en sociale organisaties zitten. De tijdelijke gebouwen vervangen we voor nieuwbouw.

Wat komt er?

Berlijnplein is een project van culturele nieuwbouw van 9.200 m2. Wat in 2016 nog een 7 meter diepe kuil was, is nu een culturele plek om elkaar te ontmoeten. In 2017 startte RAUM als eerste met het plannen van culturele activiteiten rondom het thema De Toekomst van de Stad. DePlaatsmaker en Goede Vrijdag sloten aan en nu zijn vanaf 2022 met het NUT, Jonge Honden, BuurtWerkKamer, IRC, 155, SHIFFT, OP& en Grasnapolsky 11 organisaties verbonden aan Berlijnplein.

Het aantal organisaties kan met de nieuwbouw groeien tot wel 50 organisaties. En daarmee groeit ook het culturele programma, de samenwerking en de ambitie. Die ambitie is de basis voor het ontwerp van de gebouwen en de buitenruimte: vorm volgt ambitie. In 2025 is Berlijnplein gegroeid tot een druk en duurzaam cultuurhart. Hier verleggen we grenzen rondom culturele ontwikkeling, samenwerking en duurzaam bouwen.

Lees meer over Berlijnplein

Samenwerken met de omgeving

We werken samen met de partners en gebruikers op Berlijnplein aan het ontwerp. We ontwikkelen Berlijnplein vanuit het gebruik: de keuzes maken we vanuit de wensen van de (toekomstige) gebruikers. Daarbij hebben we veel aandacht voor duurzaamheid, het makkelijk veranderen van inrichting en slim omgaan met het gebruik en beheer. Zo zorgen we ervoor dat dit een gebouw van de toekomst wordt.

De omgeving denkt ook mee over het ontwerp. In de afgelopen jaren organiseerden wij al meerdere bijeenkomsten, waarin het gebruik van de ruimte, ontwerp en andere zaken zijn besproken. Verslagen van deze bijeenkomsten kunt u nalezen op de website van Berlijnplein.

Planning

Wat gebeurt wanneer?
WanneerWat
Midden 2022starten met ontwerp
Begin 2023voorlopig ontwerp klaar
Tweede helft 2023definitief ontwerp klaar
Eind 2023start bouw
Eind 2025oplevering: bouw klaar

Wat is al gedaan?

In de afgelopen jaren werkten we samen met de culturele organisaties aan de ambitie en de plannen voor Berlijnplein. Deze hebben we vastgelegd in het Ontwikkelkader en Ontwikkelplan.

In 2021 startten we met de opdracht voor het ontwerp, de bouw en het beheer van de gebouwen en buitenruimte op Berlijnplein. In mei 2022 is het project gegeven aan De Pleinmakers. De Pleinmakers bestaat uit verschillende bedrijven die samenwerken, onder leiding van Vink Bouw.

Waar ligt Berlijnplein precies?

Berlijnplein is het gebied tussen de Vaduzdijk, San Marinostraat en de stadstuin Plantsoen van Boedapest. Het ligt op de ‘cultuur-as’ van Leidsche Rijn Centrum. De ‘cultuur-as’ is een plek met functies voor cultuur, ontspanning en horeca.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

info@berlijnpleinutrecht.nl