Herstel werven

De mooie grachten met oude werven die dwars door de binnenstad lopen zijn het visitekaartje van Utrecht. We moeten goed voor ze zorgen om de werven voor de toekomst te behouden. Hieronder leest u hoe we dat doen.

Subsidie herstellen kelders

Als eigenaar van een monumentale werf-, kluis- of straatkelder kunt u subsidie krijgen voor het onderhoud, herstel en waterdicht maken van uw kelders. Het is nodig om de kelders in het wervengebied veilig te houden en dit bijzondere erfgoed voor toekomstige generaties te behouden. Wij helpen u bij het herstel van schade aan hun kelder – met kennis, advies en geld.

Ontstaan en waarde van de werven

De werven zijn rijksmonumenten. Ze zijn onderdeel van een slim middeleeuws havencomplex van werven en werfkelders die onder de straat in verbinding staan met grote opslagkelders van de grachtenpanden. Werven, muren, kelders, water, bomen en wegen zijn allemaal nauw verweven. En er zijn veel verschillende eigenaren: bewoners, ondernemers en wij als gemeente. Om de werven te behouden en te herstellen, moeten we goed samenwerken en een gezamenlijke aanpak maken.

Bekijk een video over het ontstaan van de werven en waarom we er samen voor moeten zorgen

Herstel en behoud

We herstellen wal-, werf- en kluismuren en kelders in het wervengebied. Ook nemen we maatregelen om schade aan muren en kelders in de toekomst te voorkomen. Dat kan alleen samen met keldereigenaren, bewoners, ondernemers en andere partijen in het gebied. De wervenmeester is daarbij dé schakel tussen bewoners, ondernemers en gebruikers van het wervengebied en de gemeente. Zo werken we met elkaar aan het herstel en behoud van het wervengebied.

Lees het programmaplan 'Werk aan de werf'

Werk mee aan het wervengebied

Documentaire wervengebied bij RTV Utrecht

Bekijk de 3-delige serie 'De werven van Utrecht, leven aan de grachten' bij RTV Utrecht. De serie gaat over de werven, vroeger, nu en in de toekomst. Het gaat onder andere over de ontstaansgeschiedenis van de unieke Utrechtse grachten en werven. De afleveringen geven een goed beeld van de veelzijdigheid van het wervengebied zoals het nu is, en wat er nodig is om ze voor de toekomst te behouden.

Nu ook te zien op NPO 2 vanaf 15 mei 2023.

Wat we doen

  • De komende jaren herstellen we de muren van de Oudegracht bij de Viebrug en Stadhuisbrug en van delen van de Kromme Nieuwegracht en Drift.
  • Met keldereigenaren zijn we in gesprek om samen te werken bij het herstel van hun kelders. Aan de Kromme Nieuwegracht en Drift doen we dat, omdat de kelders daar rechtstreeks grenzen aan kluismuren die we moeten herstellen. Ook herstellen we overal in het wervengebied kelders met bouwkundige gebreken en maken we kelders met ernstige lekkages weer waterdicht.
  • Er is een subsidieregeling voor het herstel van kelders in het wervengebied.
  • We zorgen dat het gebied heel en netjes blijft en op een goede manier wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen tegen te zwaar verkeer. Er geldt een beperking van de aslast en er komt kentekenherkenning met camerahandhaving.

Lees waar we aan werken van 2023 tot en met 2026

Hier zijn we aan het werk

Maatregelen tegen te zwaar verkeer

Melden

Hebt u scheuren, schade of lekkage in uw kelder? Rijdt er een vrachtauto over de gracht of ziet u een kapot paaltje?

Meld schade of stel een vraag

Ziet u een vrachtwagen op de gracht? Dan kunt u ook de meldkamer toezicht en handhaving bellen via 06 - 38 62 14 96 (bereikbaar van maandag tot en met zondag van 7.30 uur tot 22.30 uur)

Blijf op de hoogte

  • Via de Utrechtse Wervenapp blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de aanpak en de werkzaamheden. Download de app Utrechtse Werven via de Playstore of App Store.
  • Een vraag over een project bij u in de buurt? Neem dan contact op met de omgevingsmanager. Mail werven@utrecht.nl of bel 14 030.
  • Hebt u zorgen, vragen, suggesties of opmerkingen over de aanpak en het gebruik van het wervengebied? Neem dan contact op met de wervenmeester via 14 030.
  • Bekijk alle plannen en rapporten.

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl