Overvecht Centrum: plan maken

Er is al heel lang de wens om Overvecht Centrum te verbeteren. Een team van betrokken inwoners en ondernemers uit de wijk, eigenaren van grond en gebouwen en de gemeente werken sinds de zomer van 2022 samen aan een toekomstplan voor Overvecht Centrum.

Waar werken we aan en waarom?

We willen dat Overvecht Centrum het kloppend hart van de wijk wordt. Niet alleen een plek om te winkelen maar ook een prettige plek om te wonen, werken en af te spreken. Dit past bij de kansen en plannen van Samen voor Overvecht.

We maken een toekomstplan voor Overvecht Centrum. Hoe willen we dat Overvecht Centrum eruitziet over 5, 10 of 20 jaar? En hoe kunnen we dit samen bereiken? Om dit te doen moeten we veel onderzoeken. Bijvoorbeeld:

  • Wat is ervoor nodig om je thuis te voelen in Overvecht Centrum?
  • Hoe kunnen we Overvecht Centrum groener maken?
  • Hoeveel woningen kunnen er eigenlijk bij gebouwd worden?
  • Hoe gaan we dan om met parkeren?
  • Welke functies komen erbij?

Deze vragen beantwoorden we samen met bewoners, ondernemers, eigenaren van grond en gebouwen.

Onderweg naar een toekomstplan

De afgelopen tijd werkten we aan een soort toekomstige plattegrond (de ruimtelijke basisstructuur). We gebruiken de plattegrond om hierna verder te gaan ontwerpen. De plattegrond kan nog veranderen en staat dus nog niet vast.

In de plattegrond staan nieuwe routes naar en door het centrum. Met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Zodat het gebied prettiger en veiliger kan worden. Ook hebben we gekeken waar nieuwe pleinen en woningen kunnen komen en waar auto’s kunnen parkeren. Zodat er ruimte is voor meer bomen, terrasjes en de weekmarkt.

Op de toekomstige plattegrond staan de nieuwe routes naar en door het centrum. Het centrum is het gebied tussen de Brailledreef, Zamenhofdreef en Einsteindreef. Vanaf alle kanten is het centrum bereikbaar voor voetgangers, fietsen en auto’s. Aan de rand van het centrum is ruimte om te parkeren. In de toekomst is er misschien plek voor terrassen en nieuwe woningen op de plek van de huidige grote parkeerplaats. De plattegrond staat nog niet vast.

Onderzoek voor het milieu

We bereiden een onderzoek voor naar het effect van het plan voor Overvecht Centrum op het milieu. Dit onderzoek heet een m.e.r.-procedure. We onderzoeken wat het effect is van het plan op bijvoorbeeld stikstof, geluid en groen. U kunt van 3 februari tot en met 17 maart 2023 reageren op de opzet voor het onderzoek.

Bekijk het rapport met wat we gaan onderzoeken

Lees meer over wat zo'n rapport is en hoe u kunt reageren

Op de hoogte blijven, meedoen en reageren

U kunt op allerlei manieren en momenten meedoen. U leest hier meer over op onze DenkMee-pagina. Op deze pagina ziet u precies wat de volgende stappen zijn en wat we al gedaan hebben.

Reageren op de plannen

Wilt u reageren op de plannen voor Overvecht Centrum? Dat kan op DenkMee-pagina.

Reageer op de plannen via DenkMee.utrecht.nl

Aanmelden nieuwsbrief

U kunt ook een e-mail sturen naar overvechtcentrum@utrecht.nl. Wilt u alleen op de hoogte blijven van het project? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief

Planning

Wanneer doen we wat?
WanneerWat
Maart 2023Informatiemomenten om na te vragen of we op de goede weg zitten met het toekomstplan
Eind 2023Milieu-onderzoek voor het plan (m.e.r.)
Eind 2023Het toekomstplan is klaar

Wat is er al gebeurd?

 

Hulp en contact Centrum Overvecht herontwikkeling

Telefoon

14 030

E-mail

overvechtcentrum@utrecht.nl